Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: internet w domu
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
artursz
czas na kolejne pytanie tym razem chodzi mi o internet chciałem zrobić małą siec w domu:) internet będzie dostarczony droga radiową smile.gif W trzech pokojach chciałem zamontować gniazdka i w nich komputery będą podłączone kabelkiem ale chciałem jeszcze rozesłać internet WIFI do innych pomieszczań i np na taras może macie jakieś propozycje jak to można zrobić Dzięki za pomoc:)
lokocool
tzn co konkretnie chcesz zrobic bo nie do konca rozumiem --> jak bedziesz mial dostarczony internet dokladnie, przez jakie urzadzenie, i jak chcesz sie laczyc i na ile komputerow ?
artursz
ok postaram sie to wytłumaczyć ale będzie trudno nie znam się na tym zbytnio wiec antenka która będzie pobierała sygnał to Osbridge mam nadzieję że pomogło wiec tłumacze dalej będę miał 3 pokoje w którym bąda 3 komputry które chciałbym podłaczyć kabelkiem a poza tym bedzie dodatkowo laptop którego nie chciałem wiązać na kablu i podłaczyć go wifi nie wiem jakich bym potrzebował urządzen i chciałbym aby ktoś doradził mi jak to mozna zrobić i jakie urządzenia trzeba do tego kupićsmile.gif
tapczan
Ja na Twoim miejscu (skoro i tak chcesz robić Wifi) bym się nie bawił w kable do żadnego z komputerów tylko kupił jakiś router bezprzedwodowy linksysa, jeśli w kompach nie ma wbudowanych kart wifi to dokupić i po problemie(żadnych kabli, wiercenia dziur itp). No chyba, że masz jakąś w [beeep] wielką chatę.
artursz
właśnie jestem na etapie budowy domu i tak chciałem doradzić się co gdzie i dlaczego a kilka dziurek więcej nie zrobi na mnie zbyt dużego kłopotu domek jest nie aż tak duży jakieś 160m2 tylko parter chciałem interek miec tez w okilicach domu:) czy to by sie sprawdziło
sienio
Jak budujesz dom to idealny moment, żeby położyć w domu sieć schowanych kabli LAN. smile.gif (Dociągnij z jeden do telewizora, kiedyś może sie przydać.)

Ze standardowego routera (takiego do 200 zeta) można puścić kablami do 4 komputerów. W domu o takiej powierzchni i w jego pobliżu tego typu router zapewnił by Wi-Fi na luzie.

Lookcool poleci Ci pewnie coś z produktów US. Robotics

Wersja tańsza, ale dalej u super jakości to Linkysys. biggrin.gif

Omijaj raczej D-Linka.
tapczan
CYTAT(sienio @ 10.09.08 - 00:45) *
(Dociągnij z jeden do telewizora, kiedyś może sie przydać.)

tia, do tostera, lodówki i pralki również

pewnie jak Ci się chce bawić kablami to nie zaszkodzi, wifi ma ten plus że nie jesteś uwiązan kablem jak chcesz jakieś przemeblowanie zrobić, no ale wifi możesz podłączyć i poźniej
sienio
Mam kabel LAN przy TV i go używam. Więc nie wiem w czym masz problem.

Są też lodówki z internetem smile.gif tongue.gif
Xahil
Wifi ma tez wade, nie jest tak szybkie jak kabelek (teoretycznie wifi jest do 108Mb, ale to dosc szybko maleje z odlegloscia, przeszkodami, innymi urzadzeniami ktore sa w zasiegu, w praktyce do internetu spokojnie wystarcza, ale cos wiecej to juz moze byc problem. A kabelek 1Gb bez problemu wink.gif )
np. kopiowanie paru giga przez wifi moze byc strasznie wolne sad.gif, a przez kabelek poleci szybko wink.gif.

Juz nie mowiac o tym ze na etapie budowy kabelki warto pociagnac, bo inaczej jak by potem sie koncepcja zmienila to roboty bylo by wiecej.

Co do kabla przy TV to dobry pomysl, nawet jesli nie z mysla o samym TV (chociaz telewizje przez internet juz nawet w mamy, chocby livebox) to przecierz co za problem postawic jakiegos malego, cichego MediaCenter PC, i ogladac filmy z kompa ktory jest w innym pokoju (nie jest taki cichy, ale za to ma duze dyski wink.gif ).
lokocool
Wiec tak:
Na moja glowe bedziesz mial to polaczane w nastepujacy sposob:

Internet <--> Antena u ciebie w domu ---> AccessPiont --> internet u ciebie w domu.

I teraz najprostszym rozwiazaniem w tkiej konfiguracji jest kupno routera z Wifi

wtedy wyglada to tak :
Antena-->Accespoint --> router WiFi--> internet u Ciebie w domu kabelkami i bezprzewodowo.

Do takiej operacji polecalbym Ci ten router: http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywn...pelny,id,21450/

Chyba ze chcesz wydac wiecej kasiorki i zainwestowac w standard N ale porzadne routery sa mniej wiecej 2xdrozsze niz te w standardzie G

Pozdr. smiley13.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.