Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WinXP sie nie ładuje
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
inadees
Witam,

Wczoraj wieczorem wyłączyłem komputer, Win pięknie i bez błędów się zamknął. Dziś odpalam, a tu mi pisze, że nie może znaleźć ntoskrnl.exe. I co teraz? Poradźcie mi, co zrobić, ale weźcie pod uwagę, że jestem nietęgim specem od kompów.

Pozdrawiam
Fideista
Metoda 1
CYTAT
Edytowanie pliku Boot.ini w celu przywrócenia lub skorygowania wpisu Default i potwierdzenia, że pozostałe wpisy w sekcji [Operating Systems] pliku Boot.ini odwołują się do właściwych katalogów.

Aby uzyskać więcej informacji dotyczących sposobu edytowania pliku Boot.ini, kliknij następujący numer artykułu w celu wyświetlenia tego artykułu z bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base:
289022 (http://support.microsoft.com/kb/289022/PL/) Jak edytować plik Boot.ini w systemie Windows XP

Metoda 2
CYTAT
Należy skorzystać z narzędzia Bootcfg i Konsoli odzyskiwania w celu skorygowania pliku Boot.ini:
1. Uruchom komputer za pomocą dysku CD-ROM z systemem Windows XP.
2. Po wyświetleniu komunikatu, który informuje o konieczności naciśnięcia klawisza R w celu naprawy systemu Windows przy użyciu Konsoli odzyskiwania, naciśnij klawisz R.
3. Wybierz żądaną instalację systemu Windows, a następnie wpisz hasło administratora po wyświetleniu odpowiedniego monitu.
4. Wpisz polecenie bootcfg /rebuild, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
5. Po zlokalizowaniu instalacji systemu Windows wyświetlane są następujące instrukcje:
Czy dodać instalację do listy rozruchu? (Tak/Nie/Wszystkie)
[Wpisz T po wyświetleniu tego komunikatu.]

Wprowadź identyfikator ładowania:
[To jest nazwa systemu operacyjnego. Wpisz Windows XP Professional lub Windows XP Home Edition.]

Wprowadź opcje ładowania systemu operacyjnego:
[Pozostaw to pole puste, a następnie naciśnij klawisz ENTER.]
Po wykonaniu powyższych kroków uruchom ponownie komputer, a następnie wybierz pierwszy element z menu uruchamiania systemu. Powinno to umożliwić normalne uruchomienie systemu Windows XP.

Po pomyślnym załadowaniu systemu Windows XP można zmodyfikować plik Boot.ini w celu usunięcia niepoprawnego wpisu.
Aby uzyskać więcej informacji dotyczących sposobu edytowania pliku Boot.ini, kliknij następujący numer artykułu w celu wyświetlenia tego artykułu z bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base:
289022 (http://support.microsoft.com/kb/289022/PL/) Jak edytować plik Boot.ini w systemie Windows XP

Metoda 3
CYTAT
1. Uruchom komputer przy użyciu dysku CD-ROM z systemem Windows XP. Naciśnij dowolny klawisz, aby dokonać rozruchu z dysku CD.
2. Po zakończeniu ładowania plików instalacyjnych naciśnij klawisz R w celu wykonania naprawy przy użyciu Konsoli odzyskiwania.
3. Po wyświetleniu konsoli odzyskiwania wybierz instalację, do której chcesz się zalogować (zazwyczaj numer 1), a następnie naciśnij klawisz ENTER.
4. Zaloguj się do konta administratora, wpisując hasło dla tego konta, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
5. W wierszu polecenia konsoli odzyskiwania wpisz następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:

Systemy jednoprocesorowe:
expand <stacja_CD>:\i386\ntoskrnl.ex_ <dysk_twardy>:\Windows\system32\ntoskrnl.exe
Systemy wieloprocesorowe:
expand <stacja_CD>:\i386\ntkrnlmp.ex_ <dysk_twardy>:\Windows\system32\ntoskrnl.exe
Uwaga: W tych dwóch poleceniach symbol zastępczy <stacja_CD> reprezentuje literę dysku stacji CD, a symbol zastępczy <dysk_twardy> reprezentuje literę dysku twardego, na którym jest zainstalowany system Windows.
6. Jeżeli zostanie wyświetlony monit o zastąpienie pliku, naciśnij klawisz T.
7. Wpisz polecenie exit w wierszu polecenia, a następnie naciśnij klawisz ENTER.

Metoda 4
CYTAT
Uruchom komputer przy użyciu Konsoli odzyskiwania, a następnie uruchom polecenie CHKDSK /r.

Cyt. za http://support.microsoft.com/kb/314477/PL/

EDIT:
Np., oby się udało wink.gif Daj znać.
inadees
Dzięki @Fide,

Jak wrócę do domu, spróbuję ożywić komputer.

Pozdrawiam
Auxiliaris
Nasz kolega inadees piechotą z Chin do Polski przez Turcję idzie.
Dlatego cierpliwość wskazana wink.gif
inadees
Witam,

Właśnie dotarłem do domu. Sprawa okazała się jednak poważniejsza... Hmm, raczej bardziej skomplikowana, a ja nie potrafiłem sam sobie z tym poradzić. Coś się w BIOSie poprzestawiało, do tego coś z ustawieniem monitorów pochrzaniło (i pomyśleć, że to od jednego wyłączenia). Konieczna była wizyta w serwisie, ale już wszystko działa.

Pozdrawiam
wert
CYTAT(inadees @ 23.09.08 - 21:32) *
Witam,

Właśnie dotarłem do domu. Sprawa okazała się jednak poważniejsza... Hmm, raczej bardziej skomplikowana, a ja nie potrafiłem sam sobie z tym poradzić. Coś się w BIOSie poprzestawiało, do tego coś z ustawieniem monitorów pochrzaniło (i pomyśleć, że to od jednego wyłączenia). Konieczna była wizyta w serwisie, ale już wszystko działa.

Pozdrawiam

na drugi raz zamiast placic w serwisie za wyciągnięcie bateryjki z kompa,sam to zrob a zaoszczedzoną kase do Rydzyka poslij tongue.gif
inadees
To nie bateryjka, i nic nie zapłaciłem smiley15.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.