Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aktualizacje
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
emm16
pobierały mi się aktualizacje ale zaczęło brakować miejsca na partycji systemowej, więc przerwałem pobieranie ale to miejsce nadal jest zajęte. Pytanie - gdzie pobierają się aktualizacje windows i jak tę pobraną już część usunąć, żeby odzyskać miejsce?
plik chroniony pagefile ma duży rozmiar i czas modyfikacji się zgadza ale czy można go usunąć?

czy to da się jakoś usunąć , czy to lipa i tylko powiększyć partycje teraz można?? pomocy
I_O
CYTAT
plik chroniony pagefile ma duży rozmiar i czas modyfikacji się zgadza ale czy można go usunąć?

Nie. To windowsowy plik wymiany, nawet jesli go usuniesz ( co spod Windowsa i tak nie jest mozliwe) zostanie utworzony od nowa.
Ale mozesz na przyklad usunac $NtUninstall... z folderu Windows - o ile nie masz zamiaru odinstalowywac poprawek, powinno to dac z 200 - 300 mb
Ewentualnie mozesz przeniesc pagefile na inna partycje, trzeba tylko wyklarowac windozie gdzie ma jej szukac
emm16
one mają 35MB a zżarło ponad 400. Więc nic się nie da zrobić?
To jak powiększyć partycję? Partition magic? Ale jak to się robi?
I_O
Powiekszanie partycji jest jednak zawsze troche ryzykowne, jesli cos pojdzie nie tak mozesz stracic wszystko - wiec ostroznie.
Jak duza jest twoja partycja systemowa? Masz na niej cos wiecej niz tylko system?
Rooff
pagefile.sys to jest pamięć wirtualna - nie można go usunąć oraz on powinien być. Zależy ile masz RAMu - jeśli dość dużo to można ręcznie ustawić jego rozmiar na mniejszy, niż aktualnie masz. Ale to ewentualnie i później tongue.gif

A co do aktualizacji to jeśli już masz je zainstalowane to kopie poprzednich plików są w WINDOWS - te na początku katalogi z '#' lub '$' w nazwie. Jeśli po aktualizacjach system Ci chodzi dobrze i wszystko działa (powinno tongue.gif) to można te katalogi usunąć.
Same pliki instalacyjne poprawej są w 'Windows->...->Downloads' (kurde wywaliłem ten katalog, więc nie jestem pewien co ma być w miejscu tych '...' - użyj opcji szukaj w windowsie wink.gif (będą tam albo pliki bez rozszerzeń o dziwnych nazwach, albo katalogi o równie dziwnych tongue.gif).

A ogólnie to można to wywalić używając CCleaner biggrin.gif (tylko uważaj co usuwasz, bo zaznaczając wszystko tracisz różne ustawienia np. przeglądarki).
emm16
4,87GB i jest tylko system na niej i 95MB wolnego miejsca.
To co mam zrobić teraz?
jar3cki
prawdopodobnie pomoze Ci Odkurzacz. nie tak dawno na mojej prartycji systemowej znalazl i odkurzyl ~700mb tempow wink.gif
emm16
niestety usunął tylko pare mega
znalazłem takie coś C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download może w tym są te częściowo pobrane aktualizacje?
czy to ten folder co mówi rooff? tam są w nim foldery same typu 0c8eb5282ac47f38ba57a849cb8b2306 i kilka plików 51580f990ab40ad14432d69f84c72d43dca6de17 czy to są te niedokończone co się zaczęły pobierać i przerwałem i można to teraz usunąć całą zawartość tego folderu??
I_O
4,87GB to raczej skromnie jak na system. Ale kilkaset mb z tego na pewno da sie jeszcze wycisnac:
1 - kosz. Katalog recycler, wejdz do niego, zobaczysz inny katalog o dosc skomplikowanej nazwie, prawoklik na niego, oproznij kosz, znow prawoklik, wlasciwosci.
Standardowo Windows uzywa 10% partycji na kosz co jest zwykla rozrzutnoscia. W tych opcjach zaznacz ze chcesz osobna konfiguracje dla kazdej partycji, nastepnie na tej systemowej zmniejsz wielkosc do takiej jaka ci odpowiada. Naturalnie od tej pory bedziesz zyc z ryzykiem ze wlasnie skasowany plik nie zmiescil sie w koszu i nie da sie go odzyskac smile.gif
2 - oproznij temporary internet files, downloaded instalations, downloaded program files, te foldery z dolarem, mozesz oproznic katalog driver cache (ale wtedy bedziesz czesciej proszony o wlozenie CD do napedu kiedy system bedzie potzrebowal jakichs sterow),
Acha - naturalnie masz wlaczone pokazywanie ukrytych i systemowych plikow? Bo inaczej z tego czyszczenia raczej nici..
emm16
no wszystko to usuwam na bieżąco ale wracam do poprzedniego posta o folder C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download
czy można usunąć całą jego zawartość czy tylko część tych plików
Rooff
Tak, emm - to jest to co mówiłem.
Jeśli wywalisz wszystkie te pliki to najwyżej będziesz musiał pobrać jakąś aktualizację jeszcze raz :]

Jak mówiłem wyżej - ściągnij sobie CCleaner i nim sobie usuń - pousuwa Ci też temp (odznaczysz historię IE, FF czy tam Opery to wszystko zostanie na swoim miejscu).
emm16
Rooff a wszystkiego z tego folderu nie można po prostu ręcznie albo przez unlocker jakby nie można było ręcznie? Czy tylko część tych plików z tego foldera można usunąć??
Rooff
Jeśli się boisz, że coś się stanie - przenieś sobie ten cały katalog 'Download' na chwilę na inną partycję.

Powinno się dać, jeśli nie wisi w procesach jakaś zwieszona instalka łatki i aktualizacje automatyczne same nie zasysają czegoś bez Twojej wiedzy tongue.gif
emm16
no zrobiło się 680MB wolnego ale nie usuwałem takich plików gdzie było napisane "plik jest programem, jeśli usuniesz stracisz możliwość uruchamiania niektórych programów"
usunąć takowe też czy dać sobie spokój?
I_O
mozesz spokojnie usunac caly ten download, to tylko temp service packa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.