Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XP sie nie bootuje ?
Os³omania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
zimi2k
Witam,
Mam ma³y problem, z którym nie wiem jak sobie poradzic...:/
Mianowicie - postanowi³em postawic na nogi pewny komputer.
Celeron 1,7, Samsung 40GB, 512RAMU, p³yta bli¿ej mi nie znana.

Ale do rzeczy... smile.gif Wrzucilem my WinXP SP2 - wszystko sie ³adnie poinstalowa³o (podczas instalacji usun±³em mu stare partycje i stworzy³em nowe NTFS) i... pierwszy reset kompa i moim oczom ukazuje sie komunikat: DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AN PRESS ENTER ??

System poprostu nie wstaje sad.gif, ale... co dziwne... w³o¿e do napêdu p³ytke z Windowsem, pojawi sie komunikat ¿e dowolny klawisz uruchomi komp z p³yty CD... przeceka siê t± informacjê i wszytsko piêknie wstaje. O co kaman ?? Co jest nie tak ? co jest spierniczone ??

W BIOS oczywiscie ustawione jest ¿e ma bootowac z hdd.
Próbowa³em ju¿ chyba wszystkiego co mi znane - próbowa³em googlowac ale za wiele nie znalaz³em.

Na sam koniec postanowi³em sprawdzic raz jeszcze czy wszystko jest dobrze powpinane. Ta operacja sprawi³a ze nie pojawia siê ju¿ komunikat o uruchomienie kompa z p³yty, tylko od razu startuje instala windowsa.

Z góry dziêki za wszelkie rady smile.gif
Pozdrawiam
I_O
Albo nie widzi HD, alboo....hm..moze masz jakies floppy w naped wsadzone? smile.gif
Rooff
U mnie takie jaja siê pojawia³y jak mia³em 2 i wiêcej dysków w kompie i bootowanie ustawione tak: cdrom->hdd->co¶tam.
Po przestawieniu na hdd->cdrom->co¶tam i ustawieniu, który dysk ma byæ pierwszy przeszukiwany dzia³a normalnie.
zimi2k
flopp czysty smile.gif wiec odpada...
w biosie tez grzebalem - poustawialem mu ze ma bootwac tylko z samych dyskow - chile pomieli i zas wywalil ten komunikat.
Obawiam sie ze to moze byc problem dysku ?? pytani eczy uszkodzenie fizyczne czy moze jakis problem przy formatowaniu...

EDIT:

Wyrwa³em chwasta... smile.gif przyczyn± nie wstawania systemu by³a uszkodzona ta¶ma. Z g³upoty zamiani³em ta¶my i wszystko loto wink.gif)))
I_O
Czyli jednak dysk smile.gif
Gratulacje smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.