Ok więc mam 4 partycje: C, D, E, F. Ponieważ ta ostatnia (zapasowa) ma za dużo miejsca, które potrzebne jest na C więc mam zamiar zmienić nieco rozmiary.
Próbowałem za pomocą partition magic. A raczej brat próbował 2 razy. Nie udało sie, wyświetlił błąd, że coś z jakimiś tablicami sie nie zgadza (już nie dowiemy sie co) Wszystko śmiga normalnie w każdym razie.
Więc jest mi potrzebny jakiś dobry działąjący program, którym można zmniejszyć jedną partycje o 6GB a drugą powiększyć o te 6GB.
na przyklad Partition Manager 9.0 Personal wersja trialowa
TUTAJ
Lepiej coś innego np. Acronis Partition albo Paragon Partition Magaic <?> Nazw nie jestem do końca pewien, ale oba są na płytce Hirens Boot.
Z Partition Magiciem 9 miałem kilka nieprzyjemnych zajść na kilku komputerach. (pracował bardzo długo, a cała operacja kończyła się błędami.) Kiedyś ten program był super, nowe wersje nie dają jednak rady. Ogólnie nie polecam.
lokocool
27.10.08 - 12:34
Sciagnij sobie hiren's boot CD tam jest wszytko.
Pozdr.
Jeszcze szybkie pytanie: Ile trwa takie przedysponowanie miejsca?
konflikt
27.10.08 - 20:12
Jeden restart.
Czemu w tym Paragon Partition Manager przy zmienianiu rozmiaru partycji nie moge dać YES? Wywaliłem zbędną partycje, jest unallocated space, przestawiam ile chce dodać ale nie moge zatwierdzić! Jest tylko NO do kliknięcia a YES jest na szaro.
Jeżeli dysk jest pusty to trwa szybko, jeżeli na dysko są jakieś dane, to poprzerzucanie ich może zająć nawet kilka godzin.
Być może chciałeś dodać do partycji jakąś cześć, która fizycznie znajduje się w innej części dysku. Jak możesz to wrzuć screena\zdjęcie z głównego okna programu.
Phaet
unallocated space - obszar nie przydzielony,na moj gust najpierw utworz partycje,prawdopodobnie pierwszym oknem bedzie takie,w ktorym bedziesz mial o wyboru NTFS albo FAT i wielkosc tworzonej partycji.Ja uzywam PM ale te programy zazwyczaj dzialaja b.podobnie a nawet nie wiem czy to nie takie same ale nazwy inne po zmianie wlasciciela PM
Edit.
Kurna teraz sie zastanawiam co ty chcesz zrobic i chyba cie nie zakumalem.Powiekszasz jakas partycje o te unallocated space?
bo jesli tak to powinno sie spokojnie dac zrobic.Daj no faktycznie tego screena
Miałem jedną partycję ale tam było niewiele rzeczy i też niepotrzebne więc wywaliłem. I teraz jest nieulokowane miejsce.
Program jest fajnie zrobiony bo można fajnie przesuwać co chce sie zrobić.

I jeśli powiększam ten pomarańczowy prostokącik na ten szary prostokącik to zmieniają sie cyferki tam na dole czyli rozmiar dysku po zmianach. Ale nie moge nic zmienić bo przycisk YES jest na szaro choćby nie wiem co robić.
Edit: Ten link niżej mi sie do niczego nie przyda bo właśnie nie moge tego zatwierdzić!
Czy C to partycja systemowa? moze ci ten program odmawia zmiany rozmiaru z tego powodu.Mialoby to sens poniewaz takie rzeczy robi sie naprzyklad Partition Magic dyskietkowym spod DOSu.
Ja uzywam z dyskietek i tego okienkowego
http://komputery.katalogi.pl/Partition_Mag...99_-t28436.htmlmasz tu nawet male Howto
Edit
Nie moge jakos znalesc tych dyskietek na http,wiec musisz zassac je stad:
http://bitnova.info/torrent/b171f099c2891e...a5ce39fd8d03943ewentualnie jak nie bedzie zrodel to jutro w pracy zrobie z tych dyskietek rar-a i wstawie na rapidshare albo cus
Jak to systemowa i robisz to spod windowsa to chyba jasne, dlaczego nie chce to ruszyć.
Ściągnij najnowszego HirensBoot, wypal na płytce, zbootuj system z tej płyty i potem pójdzie gładko.
Żadna nie chce sie zrobić. Ściągam hirensa (Hirens BootCD 9.6 with keyboardpatch). Jutro wieczorem pokombinuje.
Phaet
moja rada,jak juz pokasowales dane to ty se lepiej zainstaluj winde od nowa.Z poziomu instalki sobie pozmieniasz ilosci i wielkosci partycji,Bedzie szybciej i czysciej na kompie.I bezpieczniej.takie myki na partycjach systemowych to duze ryzyko.Powaga!
Niech ktoś mi jeszcze powie jak ten Hirens działa bo nigdzie nie widze opcji do partycjonowania. Taaa sierota jestem.
1.Wypalasz go na płycie.
2.Bootujesz z płytki.
3.Wyświetla się menu z wyborem kategorii programów których chcesz użyć, Tobie jak wiadomo chodzi o partycjonowanie.

4.Z następnego menu wybierasz program który chcesz - Acronis albo Paragon, albo co tam jeszcze jest.
5. Dalej sobie poradzisz.

Jakiś czas temu powiększałem a potem pomniejszałem przy pomocy Paragona partycję systemową i nic złego się nie działo.
No udało sie. Tak jak wert doradził: Za pomocą Partition Managera 8.5 czyli starszej wersji. Trwało wszystko jakieś 30minut.
Wiem, że troche mi to zajęło ale musiałem najpierw Fallout3 przejść

Dzięki wielkie w każdym razie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.