Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: firewall na ubuntu
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
emm16
mam firestarter na ubuntu ale nie działa on w tle cały czas bo zamknąłem okno i nie widze, żeby gdzieś sie to schowało do jakiegoś zasobnika.

i mam kilka pytań, czy trzeba zaznaczyć enable ICPM filtering , enable type of service filtering , block broadcasts from internal network i block traffic from reserved addresses on public interfaces??

Niestety nie działa on w tle po zamknięciu go.
jak zrobić, żeby był aktywny i skanował ruch internetowy cały czas i uruchamiał się przy starcie linuxa?
sienio
Firestartera nie używam już dłuższy czas, ale z tego co pamiętam to jest tylko graficzna nakładka do systemowego firewalla, więc po konfiguracji nawet jak go wyłączysz to de facto działa. Chociaż mogę się mylić. smile.gif
wert
to jest tylko nakladka wiec nie dziala bo nie ma co działac.

Wpisz sobie w google iptables i szukaj,albo na jakies forum ubuntowskie czy inne.Jak ci sie poszczęsci to i moze jakies gotowe regułki ci sie trafią tongue.gif

Ps

zapomnialem ze 2 latka temu tez pytalem o iptables smile.gif

http://www.osiol.net/index.php?showtopic=2...amp;hl=iptables

łam głowę co i jak.
emm16
ale ten firestarter nie jest chyba zły, bo systemowy firewall wystarczy według dużej grupy ludzi.
Tylko teraz pytanie, bo zrobiłem już że działa to w tray'u ale po restarcie sie nie uruchamia.
Co zrobić, żeby to uruchamiało się razem z linuxem?
Prosze o wytłumaczenie krok po kroku, bo jestem naprawde początkujący na linuxie.
sienio
Firestarter to jest tylko graficzne narzędzie do konfiguracji iptables. Tak najprościej mówiąc. Chodzi o to, żebyś mógł sobie wszytko wyklikać w Firestarterze, a nie musiał dłubać w konsoli. Więc nieważne, czy masz ikonkę w trayu - systemowy firewall został załadowany i działa, firestartera włączasz tylko jak chcesz coś podłubać w ustawieniach iptables. To nie jest firewall sam w sobie jak np. Nod.
wert
CYTAT(emm16 @ 28.10.08 - 00:10) *
Prosze o wytłumaczenie krok po kroku, bo jestem naprawde początkujący na linuxie.

nie kumasz czaczy bracie.Nakladka Firestarter to nie firewall!!!!!!!!!!!! Mozesz jak napisal sienio za jego pomoca ustawic formułki ale tylko wyklikac.Sam firewall wyglada jak w tym linku co podalem a sama pomoc nie jest łatwa i prosta.Tego nie da sie step by step.Mozna jedynie na przykladzie podanym przez ciebie kilka rzeczy poprawic dodac itd itd.
Niestety musisz o to sam sie postarac,pokombinowac i ewentualne wypociny wstawic tu na forum.W tym linku w poscie nr9 chyba jest mniej wiecej dobry iptables.Skopiuj se go do swojego iptables,odpal kompa i sprawdzaj czy masz neta,poczte,www itd.To jedyny i najskuteczniejszy sposób na sprawdzenie.Jesli tak bardzo musisz miec tego Firestartera to powinien on widziec te regułki.
A co do traya to ja go nie uzywalem nigdy ale mysle ze go nie ma poprostu.Za jego pomocą mozesz graficznie (w okienkach albo cuś) ustawiac i poprawiac iptables ale tylko tyle i nie bedzie go widac za chiny ludowe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.