Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: firewall i antywirus dla windowsa xp
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
emm16
Jaki jest najlepszy darmowy firewall i antywirus dla windowsa xp sp2?
Do tej pory zawsze miałem zone alarm i avasta, ale może jest coś lepszego?
wert
comodo zaczyna bic wszystko na pysk.Tymi dwoma zainteresuj sie.Są darmowe
rebel
no wlasnie chcialem sprawdzic jak bije i mialem po instalce firewalla dyskoteke z niebieskich ekranow biggrin.gif
ale podobno niezly jest -uzytkownicy polecaja combo avira + comodo jako pewna ochrone za friko
wert
CYTAT(rebel @ 02.11.08 - 13:00) *
no wlasnie chcialem sprawdzic jak bije i mialem po instalce firewalla dyskoteke z niebieskich ekranow biggrin.gif
ale podobno niezly jest -uzytkownicy polecaja combo avira + comodo jako pewna ochrone za friko

no widzisz,jest lepszy niz myslalem,oprócz ochrony przed wszelakim robactwem jeszcze ma funkcje informowania ze juz czas na stawianie nowego systemu tongue.gif

Avira to z lekka powiedziawszy syf a nie antyvir,usuwa nierozpoznawalne przez siebie pliki,niekoniecznie to dobry pomysl i dopoki tego nie zmienią - odradzam instalacje tego programu.Mozna to co wyzej ominąc ale trzeba by poustawiac na minimalną ochrone a to juz bez sensu.
gulon
Ja od dłuzszego czasu używam darmową wersję Jetico i spokojnie mogę go polecić. W międzyczasie testowałem Comodo i wróciłem jednak do Jetico, który jest prostszy, ale chyba podobnie skuteczny...

Antywirusa nie używam, uważam, że jest zbędny...
wert
CYTAT(gulon @ 03.11.08 - 18:52) *
W międzyczasie testowałem Comodo i wróciłem jednak do Jetico, który jest prostszy, ale chyba podobnie skuteczny...

Jetico jest prostrzy od Comodo? w comodo przy kazdym nowym,wyskakującym oknie info co sie dobija,co to jest i co jest zalecane dla lepszego bezpieczenstwa.Jetico jest okreslany jako firewall dla mocno zaawansowanych userów.W necie nawet nie mozna znalesc jakiegos rozsadnego Howto tego firewalla,nie mówie juz o przykladowych ustawkach.
gulon
CYTAT(wert @ 03.11.08 - 19:52) *
Jetico jest prostrzy od Comodo? w comodo przy kazdym nowym,wyskakującym oknie info co sie dobija,co to jest i co jest zalecane dla lepszego bezpieczenstwa.Jetico jest okreslany jako firewall dla mocno zaawansowanych userów.W necie nawet nie mozna znalesc jakiegos rozsadnego Howto tego firewalla,nie mówie juz o przykladowych ustawkach.

Serio? Wg mnie jest prostszy w użytkowaniu. Wcześniej uzywałem Sygate i Jetico jest podobny. Podstawowa konfiguracja to odpowiedzi na pytania w wyskakujących okienkach. A wszystkie opcje są przecież opisane w pomocy programu...
Za to z Comodo miałem problemy, po którejś tam aktualizacji blokował wszystkie połączenia i za Chiny nie mogłem dojść o co chodzi. Dalej raz się uruchamiał z autorunu, raz nie. Jeszcze coś było nie tak, ale juz nie pamiętam. A jetico? Trzeba ustawić i sobie działa w tle...
Rooff
Właśnie się natknąłem na artykuł związany z tematem:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&...+antywirusowych

Póki co nie czytałem - a pozatym wnioski musi sobie każdy sam wyciągnąć.
wert
dosc dziwny test,2 antywirusy jakies takie malo znane,a test aviry przynajmniej z moich doswiadczen wcale nie wypada jak tam.Wykrywa podobnie jak avast wirusy ktorych nie ma,a test na sprzecie ktory jest z 3 razy slabszy od mojego,choc tez juz antyk wypada tam nadzwyczaj krotko i bez duzego obciazenia CPU.Mialem i avast i avire i kazda podana statystyka jest z d**y wzieta.Kurna ten test to lipa.Skanowanie na czystym systemie ma sie nijak do rzeczywistosci.200 tys plików,? chyba txt-owych tongue.gif
Ojciec-Dyrektor
Może troche zbocze z tematu.

Po pierwsze nie ma zadnego darmowego dobrego antywirusa, gdyz żaden producent, nie wybuli w cholere kasy na produkt by go potem udostpenic za darmo.
Po drugie nawet żaden płatny antywirus nie da nam pewnego zabezpieczenia.
Po trzecie jesli masz dobry marketing, jak np Eset to wcisniesz kazde g##wno.
Po czwarte testy nie sa nigdy miarodajne, jesli nie płacisz kasy za testy to w nich nie uczestniczysz.
Prosty przykład z dodatkowego sprzetowego zabezpieczenia dla firm, dlaczego w zadnych testach bramek UTM nigdy nie pojawia sie Untangle ? Nie dlatego, ze jest open source, ale dlatego ze w wersji płatnej ( sa do wyboru miedzy innymi silniki KAS bądź Pandy) ani Kaspersky, nigdy nie płaci za testy, ani tym bardziej Panda nie jest zainteresowana bo przeciez jeszcze ma swój produkt, który w cholere wiecej kosztuje, a relatywnie mniej oferuje.
emm16
a jak zainstaluje takie coś http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&...359.316.0607+PL
to co się stanie po okresie testowym? jakie będą ograniczenia? ile wynosi ten czas?
Rooff
Ehhh - czasami załamuję ręce, no ale niech Ci będzie...
CYTAT
the free 30-day trial version.

Po tym czasie albo mu podajesz numer seryjny albo bawisz się w czyszczenie systemu z obecności tego programu i instalujesz go na nowo.
emm16
pytam, bo różnie to jest. w większości przypadków kiedy jest wersja testowa, to działa potem ale z ograniczeniami.
Rozumiem, że outpost przestanie dzialać w ogóle.
emm16
no mam tego comodo, nic nie konfigurowałem, ale jak uruchamiam jakiś program to pyta, czy go przepuścić i zapamiętać akcję.
A czy on jest też domyślnie skonfigurowany w ten sposób, że zablokuje atak?
Rooff
Porządne firewalle powinny być konfigurowane tak:
1. blokujemy wszystko co możliwe, we wszystkich kierunkach, na wszystkich portach itp
2. ustawiamy reguły tak, aby pozwoliły nam swobodnie korzystać z usług systemowych (np. DHCP, i inne ważne)
3. ustawiamy reguły tak, aby pozwoliły nam swobodnie korzystać z używanych programów (np. przeglądarka interetowa, program pocztowy, klient IRC, komunikatory itp.)

Jeżeli do tego mamy monitor programów łączących się z internetem to można mieć 3 przeglądarki, ale tylko jednej z nich pozwolić na dostęp do internetu. Jeśli przeglądarce nie zezwolimy na łączenie z internetem to powinna ona być zablokowana - i myślę, że w tym Comodo tak jest (dotyczy to nie tylko przeglądarek, ale i innych programów - podejrzewam, że dla uproszczenia ważniejsze usługi systemowe są przepuszczone z góry przez producenta - co jest może i dobre, ale nie do końca tongue.gif).

Jak nie wiesz jak coś działa to próbuj - najwyżej później będziesz musiał w ustawieniach gdzieć pogrzebać i coś odblokować/zablokować tongue.gif
emm16
może ktoś jednak napisze, gdzie w Comodo Firewall Pro 3.0.25.378 sprawdza się jakie programy i adresy IP zablokował i jak jest on domyślnie po instalacji skonfigurowany, bo nie moge się połapać.
wert
wiesz co?
olej tego firewalla,jak nie potrafisz przeglądnac pare zakladek to i nie berdziesz umial ustawic.Więc jaki sens posiadania go?
emm16
no to właśnie forum jest od tego, żeby sie pytać
marcelizg
emm16 comodo automatycznie zablokuje atak.Ten FW to lider

Wszystko o co pytasz masz w opcjach

My blocked network zones i blocked files

Pozatym proponuje ci skorzystaj z tłumacza http://translate.google.pl/translate_t#

Tu masz obrazek z cis którego używam

http://img186.imageshack.us/img186/2200/mw...13170330tj5.jpg

wert spadaj z takimi radami na swoje podwórko

wert
marceli

ty wiesz co tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.