Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kto pomoże uzupelnic skrypt?
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Unix / Linux
wert
Mam taka zgwozdkę.Nie moge z jakichs nie znanych mi powodow odpalic wraz z systemem wifi,poradzilem sobie za pomoca skryptów w dwoch osobnych gnome-terminal
1.Autoryzacja <<<< wklepuje sh 1 /taką nadalem nazwę/
KOD
wpa_supplicant -Dwext -i wlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf

po czym gdy nastepuje autoryzacja odpalam wifi <<<<< sh 2
KOD
ifconfig wlan0 192.1xx.xx.x && route add default gw 192.1xx.xx.x

po czym to wazne słowo.Bo chcialbym odpalac to z jednego skryptu.Tyle ze w praktyce odpalenie sh 1 musi trwac jakis czas bym mógł odpalic sh 2.Jak mozna zapisac to powiedzmy w takiej postaci
KOD
Autoryzujemy sie----czekamy na potwierdzenie autoryzacji----odpalamy wifi

Zautoryzowanie trwa tak z 10 sekund.System to Debian Lenny,środowisko Gnome
tapczan
najprosciej to chyba sleep(10) wink.gif
wert
CYTAT(tapczan @ 07.11.08 - 14:10) *
najprosciej to chyba sleep(10) wink.gif

wiedziaaałem tongue.gif

thx wielkie tapczan

Edit.

a jednak nie,no to nastepny pomysl prosze tongue.gif
Xahil
sleep 10

A tak wogle to nie rozumiem co ma autoryzacja wifi do routingu ? tongue.gif

wert
a czego nie rozumiesz?

Edit.Widze Xahil ze cos skrobiesz.ok pisz tongue.gif
Nie ma znaczenia dlaczego routering i auth.Rozmyje sie poprzez to temat i nie dostane konkretnej odpowiedzi.Dziala i na tym sie skupmy.

sleep nie dziala.Mysle ze nie w tym rzecz.Chodzi o to ze skrypt sh 1 autoryzuje mi a po nim musze wykonac koleiny skrypt - sh 2 by miec neta.Na logike pierwszy skrypt ma autoryzowac i odpalic ten drugi.Nie ma dla mnie znaczenia czy zapisane bedzie to w kilku skryptach oddzielnie dla kazdego.Chcilabym by wklepanie jednego polecenia zalatwialo sprawe.
Xahil
np tego:
CYTAT
Tyle ze w praktyce odpalenie sh 1 musi trwac jakis czas bym mógł odpalic sh 2

Chyba sie domyslam o co chodzi, odpalasz wpa_suplicanta , czekasz 10 sekund , i ustawiasz recznie ip i routing ?
Wg mnie srednie rozwiazanie.

Po pierwsze wykorzystalbym /etc/network/interfaces i robil to automatycznie (jak reczne odpalenie wpa_suplicanta dziala to tamto tez powinno). W Lennym jest to naprawde fajnie zrobione wink.gif

Po drugie jest juz cos to nie czekalbym 10 sekund (bo to niczego nie gwarantuje), tylko raczej sprawdzal czy interfejs wlan0 istnieje (w jakiejs petli ze sleep 1) i dopiero jak istnieje to wtedy ustawial ip i routing (choc dalej uwazam ze to powinno byc w /etc/network/interfaces , wiec pewnie robilbym tutaj ifup wlan0 zamiast ifconfig ...... )

Po trzecie bym wykorzystal dhcp (zakladajac ze masz kontrole nad AP) to zdecydowanie wygodniejsze rozwiazanie niz reczne przydzielanie adresow.
wert
w tym rzecz ze wykorzystywalem /etc/network/interfaces i nie chcialo mi zaskoczyc.
Mam znajomka z ubuntu i ma identyczny problem.Musi to robic z palca jak ja.Mysle ze to kwestia malego myku o ktorym nie wiem i dlatego posluzylem sie skryptami dla osiagniecia porządanego wyniku.Pokaze ci moj interfaces ale zastrzegam ze kombinowalem w nim i ten zapis jest ze 100 razy modyfikowany i na bank zły a pierwowzoru poprostu nie pamietam i raczej juz nie odtworze
KOD
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
#hwaddress ether tu MAC

# The secondary network interface
#iface eth0 inet static
#address 192.1xx.x.xx
#netmask 255.255.255.0
#gateway 192.168.2.1
#hwaddress ether tu MAC
allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet dhcp

MAC zahashowany i ofkors nie ma znaczenia,dopóki nie mialem routera lecialem z DHCP i potrzebowalem tego zapisu

Edit.Bym zapomnial,w pracy jestem podpiety pod serwer i przydzielony na sztywno adres IP,gateway itd.Te skrypty maja to gdzies jaki IP czy gataway.Ja tam z sieci jestem cienki bolek i nie wiem czy ma to znaczenie,wiec pisze.Czy to dom czy praca skrypty radza sobie smile.gif
Xahil
ja mam tak:

/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
KOD
ap_scan=1

network={
     ssid="moj_ssid"
     proto=WPA
     key_mgmt=WPA_PSK
     pairwise=TKIP
     group=TKIP
     psk="kluczyk_jest_tutaj"
     id_str="domowa"

/etc/network/interfaces (z pominieciem lo i eth0 bo to nieistotne wink.gif )
KOD
allow-hotplug ath0
iface ath0 inet manual
     wpa_driver madwifi
     wpa_roam  /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
     up /sbin/iptables-restore < /etc/network/iptables

iface domowa inet dhcp
     up /sbin/iptables-restore < /etc/network/iptables

Teraz jak wlaczam wifi to hotplug startuje ath0, co powoduje odpalenie wpa_supplicanta i dhcp smile.gif
wert
kurna nie dziala,wpadlem jeszcze na forum debiana i zrobilem step by step "pewniaka" z zapisami dla dhcp i static na przemian.No nie odpala.Niby autoryzacja przechodzi,ale bez wklepania mojego drugiego skryptu /z IP i gataway/ nie mam neta.
Dziwi mnie dlaczego debian z /etc/network/interfaces nie chce wczytac tych adresow,jedynie przez skrypt.Zostaje na razie przy tym co mam,ale jakos mi z tym nie po drodze tongue.gif

Narka Xahil i dzieki,jak cos ci wpadnie do glowy wal jak w dym smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.