Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: plik wymiany-jak zmienic dysk?
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
rebel
witam
gdzies sobie poczytalem i pomyslalem ze fajnie by bylo uiejscowic plik wymiany windy na drugim dysku-jakos mi sie ubzduralo ze to odciazy mi glowice na systemie-jak pomyslalem tak zrobilem -partition magic zmienilem podzial partycji na moim drugim twardym dysku i na poczatku dysku umiejscowilem sobie pusta partycje 2 gb-przeznaczona na plik wymiany-teoretycznie lezy w najlepszym miejscu.
Problemy zaczely sie wtedy kiedy chcialem zmusic winde do korzystania z owej lokalizacji do umiejscowienia pliku wymiany-winda za nic nie chce zrezygnowac z pliku wymiany na 1 dysku pomimo ze widzi takze ten drugi dysk i partycje pod plik wymiany.
Ktos podpowie jak zmusic wingroze do akceptacji moich ustawien?
Rooff
panel sterowania -> system -> zakładka "zaawansowane" -> przycisk "ustawienia" (wydajność) -> zakładka "zaawansowane" -> na dole przycisk "Zmień" i...

Zaznaczasz partycję, na którą chcesz przenieść plik wymiany, ustawiasz jego rozmiar (kontrolowany przez system albo wpisujesz ręcznie ile ma zajmować) i naciskasz przysick "ustaw".
Następnie zaznaczasz dysk C (ten na którym masz windowsa) i zaznaczasz "bez pliku stronicowania" i naciskasz przycisk "ustaw".

Po restarcie systemu zmiany wejdą w życie smile.gif (a przynajmniej powinny, jak zrobisz wszystko dobrze tongue.gif)
rebel
problem w tym ze nie chca wejsc w zycie............po restarcie mam 2 pliki stronicowania jeden na c i ten nowy......system domyslnie korzysta z tego na c i nie chce puscic-pokombinuje jeszcze z wylaczeniem ustawien na windzie ale wielkie dzieki ze jeszcze komus sie chce chciec biggrin.gif
Rooff
No w taki sposób - krok po kroku jak napisałem wyżej - powinno działać. Gdzieś tam po drodze powinien chyba jeszcze wyskoczyć komunikat Windowsa, że cośtam - niepamiętam co trzeba zaznaczyć, ale coś w stulu, że "tak jestem pewny, że nie chce pliku wymiany na C" tongue.gif

Później po restarcie systemy ten plik z C (o ile zostanie) - powinien się dać usunąć.
lucjanos
Najbezpieczniej pozostawić choćby kilkunastomegowy plik wymiany na dysku C. Zapobiegnie to w przypadku awarii/odłączenia/utraty partycji itp. itd. na drugim hd (na tym, na którym będzie znajdować się swap po zmianie lokalizacji) problemów z uruchomieniem systemu.
rebel
no tez madre......zostawie ciut na c i powalcze z windoza biggrin.gif
sienio
Ja wyłączałem zupełnie plik wymiany, a po restarcie tworzyłem go na innym dysku, inaczej nie chciało przeskoczyć.
Rooff
Ja miałem plik wymiany tylko na dysku innym niż systemowy. Kiedyś zdarzyło się tak, że ten dysk odłączyłem i uruchamiałem Windowsa. On sobie automatycznie założył ten plik wymiany na dysku systemowym o rozmiarze przez niego kontrolowanym smile.gif
Odpukać jak do tej pory nie miałem problemów z posiadaniem pliku tylko na innym dysku/partycji.
rebel
no tak ale zapomnialem o najwazniejszym ptaniu.............czy to wogole ma sens?
za przemawia konfiguracja stosowana na serwerach i teoretyczne korzysci
przeciw....w dobie tanich pamieci ram winda chyba nie pozre wszystkiego nie?
Rooff
Mnie się wydaję, że ma sens. Jeżeli plik wymiany i Windowsa masz na różnych dyskach to operacje zarówno na plikach windowsa oraz na pliku wymiany mogą być wykonywane równocześnie (jeżeli są na jednym dysku to głowica będzie się między nimi przerzucać).
Dodatkowo umieszczenie pliku wymiany na początkowych sektorach drugiego dysku, dodatkowo jeśli dysk ten jest szybki powinno zwiększyć szybkość operacji na pliku wymiany.
Niestety sam Windows jest na tyle durny (a może bardziej durni są niektórzy programiści piszący na niego programy tongue.gif), że korzystanie z zasobów pamięci nie wychodzi mu najlepiej. Uparcie dąży do trzymania w pamięci szeregu niepotrzebnych rzeczy, a jeśli uzna je za całkiem niepotrzebne to pozbywa się ich do pliku wymiany właśnie... (czyli de facto ma 2 takie same pliki/biblioteki na dysku - jeden źródłowy a drugi schowany w pliku wymiany). Zakładając, że Windows chce coś przerzucić (np. jakąś bibliotekę) do pliku wymiany (odczytuje ją z dysku c:) to kopiowanie to będzie szybsze jeśli plik wymiany znajduje się na innym dysku.

Rzeczywiście przy dużej ilości zainstalowanej pamięci RAM wygląda to trochę inaczej, jednak mimo wszystko uważam, że umieszczenie tego pliku na innym dysku (szybkim) nie zaszkodzi smile.gif
Będziemy mieć dzięki temu więcej miejsca na c: biggrin.gif
rebel
o miejsce na c sie nie martwie i tak moje c jest tylko pod system przeznaczone-reszta dla bezpieczenstwa na innych partycjach.
dla mnie sens tej lamiglowki jest w tym ze teoretycznie system korzysta z jednej glowicy i sobie nia zawiaduje a w tym samym czasie programy itd moga byc obslugiwane przez inna....

ok uporalem sie z swap file teraz chce machnac sobie back up dla szybkiego przywrocenia co polecicie do backupu z bootowalnej plytki?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.