Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ruch między dwoma klasami w sieci LAN poprzez SWITCH, a nie SERWER
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
McMacHo
Witam, mam dosyć spory problem sieciowy z wymianą ruchu pomiędzy klasami, dokładnie chodzi o zapychanie się urządzeń, może ktoś ma jakieś prawidłowe rozwiązanie
mam dwie klasy IP przyjmijmy że to klasa
123.234.8.0/22 (4 klasy), 123.234.20.0/22 (4 klasy),
obie klasy są po stronie LANu "trzymane" na osobnych kartach sieciowych, każda klasa ma swoją bramę,
problem pojawia się, gdy w godzinach szczytu klienci wymieniają ruch między sobą dokładnie, między jedną a drugą klasą.
Wykresy pokrywają się czyli generowany jest ruch między klasami hm rzętu 80-90Mbitów -> na interfejsach (w/w dwóch kartach) w serwerze
Dużym minusem jest to, że do głównego switcha wpięte jest 10 podsieci i adresy IP z w/w klas są wymieszane w tych podsieciach
nie ma opcji zmiany więc ta propozycja z góry odpada.
Kończąc smile.gif w momencie wzrostu do 90Mbitów w związku z ruchem wewnątrz sieciowym internet klientom zwalnia,
Chodzi mi o to czy ktoś się spotkał ze switchem który obsłuży routing dla dwóch w/w klas w takiej właśnie konfiguracji sieci.
Sorki za nieczytelne przedstawienie problemu smile.gif
W razie czego proszę o dodatkowe pytania
sienio
A jaki masz teraz router?
Ace McCloud
Znaczy chodzi Ci o cos takiego: http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&...=Layer+3+switch ?

Hm, ale po namysle, lepszym rozwiazaniem byloby zastapienie serwera z dwoma sieciowkami ktory robi za router routerem.
A na wymieszane adresy IP polecam VLANy smile.gif
McMacHo
Dzieki, właśnie przeglądałem pare dni temu info na temat tych switchy, okazało się (przynajmniej jak narazie), że problemem bylo przycinanie które ograniczało ruch, wyłączyłem ograniczenia i zadziałało prawidłowo, a nad switchem i tak się zastanowie, a no i vlany ustawiłem jak trzeba + wyeliminowałem jednego switcha który był (jak sądzę) wąskim gardłem smile.gif
dzieki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.