Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z routerem
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
wert
Mam router WRT54GP2A.Sieć kablowa,nigdy nie blokuje,solidnie daje transfery.Mam podłaczona ja pod router a z routera idzie kabel do kompa.Ustawki tak

teraz na gentoo zapis

KOD
# Regardless of which DHCP client you prefer, you configure them the
# same way using one of following depending on which interface modules
# you're using.
#config_eth0=( "dhcp" )
config_eth0=( "192.16x.xx.5 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.16x.xx.255" )
routes_eth0=(
       "default via 192.16x.xx.1"               # IPv4 default route
       )

jeszcze tydzien temu problem nie występowal,teraz sie wsciekło.Niby net dziala,ale sa momenty ze otwierajac glupią przegladarke musze przeladowac net by uzyskac polaczenie
KOD
/etc/init.d/net.eth0 restart
- to dla genciarzy jak robie tongue.gif

Torrent potrzebuje z 2 minut by polaczyl sie.Generalnie jak zaskoczy to leci ok,ale denerwujace jest te przeladowywanie.ma ktos jakies pomysly co to moze byc?

Ps
W desperacji pousuwalem wszystkie zapisy przez jakie porty mają sie programy laczyc,mam MAC sklonowany na routerze wiec to raczej nie to.Reszta ustawek defaultowo.
Auxiliaris
Wyłącz Router i Modem, włącz modem a następnie router.
Niech modem przydzieli nowy adres routerowi z DHCP, bo może się mu coś potegowało smile.gif

Jeśli powyższe nie pomoże to walnij mu DNSy np. z OpenDNS
sienio
... a nie dłubałeś w ustawieniach klienta torrenta?

Ja używam pod ubuntu standardowego klienta Transmission, pozmieniałem tam ustawienia maksymalnej liczby partnerów na torrent itd. i kiedy ściągałem jeden czy dwa pliki było ok. Kiedy zacząłem ściągać pięć plików na raz, router zgłupiał i zachowywał się dokładnie jak Twój. Przywrócenie domyślnych ustawień w Transmission załatwiło sprawę.
wert
Aux

DNSy chociaz na screenie nie widac są a modem i router generalnie mam tak podpiete ze wraz z wylaczeniem pradu one tez sie wylaczają.Oczywiscie tez kabelki wypinalem/podlaczalem,defaultowalem router,reboot robilem i niestety to nic nie daje.
Mam na kompie jeszcze winde i tam tego nie stwierdzam,choc przyznam ze rzadko siedze na niej i byc moze nie przyuwazylem tych objawów.
Ten temat mysle ze jednak bardziej powinien sie znalesc w dziale Linux.

sienio

ten torrent to byl taki przyklad dla zobrazowania przypadlosci,a jesli juz o torrentach to ja uzywam deluge i nie narzekam,swietny klient pod linux.Potestuj

Ps
Transmission z tego co wiem banowany jest,zwróc uwage czy czasem nie zmniejsza ci sie liczba przesylajacych.Ja uzywalem go kiedys i taką przypadlosc zauwazylem a potem gdzies w google wyczytalem o tym bad torrencie tongue.gif
gulon
A bez DHCP próbowałeś? Często podłączasz różne kompy do tego switcha? Po co Ci DHCP?
wert
mam podlączonego na kabelku kompa,a laptopa bezprzewodowo.
sienio
@wert - gdyby Transmission był lewy, to raczej nie byłby domyślnym klientem w Ubutu. Może kiedyś był "bananowy" ale teraz działa spoko, nie tak dobrze jak utorrent ale daje rade. Kiedyś był Azureus, ale to co z nim zrobili zamieniając go w VuZe woła o pomstę do nieba.

Może wgraj mu inny soft, tomato albo coś w tym stylu ?!
gulon
CYTAT(wert @ 03.12.08 - 19:38) *
mam podlączonego na kabelku kompa,a laptopa bezprzewodowo.

No ok. Ale mi chodzi o to, by spróbować wyłączyć DHCP po stronie LAN i ustawić w kompach stałe IP wewn.
wert
no w Code jest pokazane,że mam stale wewnetrzne IP

KOD
config_eth0=( "192.16x.xx.5 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.16x.xx.255" )
routes_eth0=(
       "default via 192.16x.xx.1"               # IPv4 default route
       )

gulon
No masz. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz wyłączyć DHCP w routerze, jesli masz i tak ustawione na stałe. Ale jak takiś uparty, to może inaczej - spróbuj wpisać IP na kompie z zakresu powyżej ...100, czyli tak, jak masz ustawione w routerze. Chociaż wyłączenie dhcp byłoby lepsze wink.gif ...
Auxiliaris
@gulon

wert ma dostawcę internetowego przez kabel, do tego potrzebny jest modem i to modem przydziela routerowi adres IP z modemowej puli DHCP.
Sam router jest ustawiony na sztywno. Mam podobnie i u mnie na ten przykład nie można zmienić w modemie żadnych ustawień, nawet nie mogę do niego wejść, może tylko serwis mojego ISP.

gulon
CYTAT(Auxiliaris @ 03.12.08 - 23:49) *
@gulon

wert ma dostawcę internetowego przez kabel, do tego potrzebny jest modem i to modem przydziela routerowi adres IP z modemowej puli DHCP.
Sam router jest ustawiony na sztywno. Mam podobnie i u mnie na ten przykład nie można zmienić w modemie żadnych ustawień, nawet nie mogę do niego wejść, może tylko serwis mojego ISP.

Po stronie WAN niech sobie dhcp będzie włączona, tego nie ruszamy. Ale serwer dhcp dla lanu można wyłączyć. Sprawdziłem u siebie i jeśli włączę dhcp na routerze ze startem ip powyżej tego co mam na kompie ustawione na stałe, to w ogóle net nie działa. Roter podobny, bo linksys ag241...
wert
Chlopaki looz

Z dhcp rozumiem w czym rzecz,nie jestem uparty ale narazie nie chce tego robic z prostej przyczyny: jeszcze tydzien temu wszystko dzialalo i nie mialem chwilowych przerw w nadawaniu,nie zmienia sie tego co dobrze dziala smile.gif Dlatego nie upatruje w dhcp przyczyn stanu jaki jest.
natomiast zaczynam miec podejrzenia do samego systemu.Ostatnio aktualizowalem sie w Gentoo i cos mi podpowiada ze zmienil sie w jakims pakiecie config,ktory moze odpowiadac za taki stan.To jedna ze spraw ktorej sie musze przyjrzec tylko nie wiem od czego ruszyc.Chyba przeinstaluje pare rzeczy i wtedy powroce do tematu i zaczniemy kombinowac z routerem i DHCP.

narka
Auxiliaris
@wert
A masz wpis co by net przy starcie systemu startował?

KOD
rc-update add net.eth0 default
wert
mam,pewnie ze mam
wert
spiesze poinformowac ze problem chyba rozwiazany.Powywalalem z gentoo wszystkie configi od DHCP i emergowalem to jeszcze raz i net jakos leci bez przerw.

Wszytskim duze thx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.