Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Technic war-54G
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Romano
Heh, spotkałem z się z dziwnym przypadkiem...
Nie widziałem tego na własne oczy tylko kumpla kierowałem przez telefon.
adres lokalny sieciówki miał 192.168.90.xxx, a adres LAN routera był 192.168.1.1
Trochę to dziwne, ale być może jest w nim jakaś opcja żeby przydzielał podsieć z zakresu 192.168.90.coś_tam
Oczywiście mając na karcie 192.168.90.xxx nie można było wejść na stronę routera 192.168.1.1
Powiedziałem mu, żeby zmienił sobie adres na 192.168.1.2.
Zrobił to (internetu nie było jak się domyślacie przez przydzielanie 192.168.90.xxx) i wszedł na stronę routera.
Udało się, ale portów nie dało się przekierować na 192.168.90.xxx gdyż nie jest to ta sama podścieć (...1.xxx).
Stwierdziłem, że niech zmieni adres routera ze 192.168.1.1 na 192.168.90.1. Zrobił to, ale...
teraz jest dziwna sytuacja gdyż router rzeczywiście ma 192.168.90.1 (wnioskuję to po tym że ping z tego adresu odpowiada oraz wszystko działa tak jak przedtem prawidłowo) jednakże... strona routera się nie wyświetla. Co może być powodem?
gulon
Napisz jak to wszystko jest teraz podłączone i ustawione...
Romano
Hm.. nie wiem co mogę dodać?
Gdybym umiał wejść teraz na stronę konfiguracji pewnie bym mógł coś więcej napisać.
Router ma adres 192.168.90.1
Karta sieciowa ma adres przydzielony przez dhcp: 192.168.90.252
Ping na 192.168.90.1 odpowiada bez problemu.
Na stronę 192.168.90.1 wejść nie można (próbowałem w różnych przeglądarkach).
Oczywiście router można zresetować, ale mnie interesuje dlaczego (może ktoś miał taki przypadek) po zmianie ip routera nie można wejść na jego stronę, pytanie brzmi - dlaczego?
gulon
Ja bym zresetował ustawienia. Potem wszedł, wyłączył dhcp na routerze, potem na kompie...
Dalczego? Prawdopodobnie to wina routera, można to nazwać awarią, ale raczej prawda jest taka, że to słaby i tani router i "ten typ tak ma"...
Romano
No chyba nie mam wyboru i muszę tą teorię przyjąć za najbardziej prawdopodobną :[
Auxiliaris
Romano - poczytaj sobie TUTAJ
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.