Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MV 410 firmy Axesstel
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
zimi2k
Witam,
Wczoraj nabyłem na próbę modem MV 410 firmy Axesstel wraz z Orange Freedom Pro (internet CDMA).
Rodzice mieszkająna wsi - gdzie nesotrada nie dociera - internet radiowy małych firm to żenada, więc wydaje mi się to za dobre wyjście.

Niestety dobry zasięg modem łapie tylko na parapecie - i powiem szczerze nie wygląda to za fajnie. W związku z tym mam pytanie dla znawców... smile.gif

Czy mogę odkręcic antenki - zrobic przedluzki kablem koncentrycznym gdzies na strych, a modem schowac w szafie ? czy jest to mozliwe ? czy bedzie to dzialac ??

Czy moze lepszym rozwiazaniem bedzie wyniesienie modemu na strych i pociagniecie dluzszego lanu ktorym polacze modem z pc ?? :>
góry dzieki za wszystkie informacje.

pozdr
Auxiliaris
CYTAT(zimi2k @ 09.12.08 - 16:45) *
Czy moze lepszym rozwiazaniem bedzie wyniesienie modemu na strych i pociagniecie dluzszego lanu ktorym polacze modem z pc ?? :>

Takie wyjcie jest lepsze smile.gif
zimi2k
udalo mi sie ustawic tak modem w domu ze lapie elegancko prawie pełny zasięg smile.gif doczytałem też że można dołączy do modemu antene zewnętrzną wink.gif

BTW CDMA w Orange jak już poruszyłem temat - jestem pozytywnie zaskoczony jak na net bezprzewodowy. Pingi do onetu rzędu 90 - 120 / nie gubi pakietów. Strony chodzą szybko - transfer też niezły, 80 - 100kB/s, choc czasami ciągnął po 30kB/s. Tylko ten cholerny trafic 3gb smile.gif
Auxiliaris
3GB to mało, wystarczy tylko do surfowania i to tylko na jeden komputer. Możesz zapomnieć o eMule.
Ja w ciągu 3-ech dni osiągam 3GB w domu podłączone są prawie ciągle 3 komputery. Jak jest podłączonych pięć komputerów to oczywiście trafic odpowiednio wzrasta.
zimi2k
akurat mi bardziej zalezalo zeby byl internet, a te CDMA to była jedyna opcja. Komp i net przeznaczony dla rodzicow... wiec im powinno wystarczyc wink.gif, jednak nie zminia to faktu - szkoda ze narzucili limit... ;/
m13czu
Panowie,
zawsze zastanawia mnie dlaczego użytkownicy sieci radiowych narzekają na limity. Myślę że wynika to z niewiedzy na temat działania tych technik sieciowych. W dużym uproszczeniu:
a/ w przypadku dostępu xDSL (stacjonarni) czy CATV(kablowi) każdy ma jeden własny dedykowany kabel
b/ w przypadku dostępu radiowego GRPS/UMTs/CDMA na wielu użytkowników przypada jedna i ta sama antena. Możliwości transmisyjne jednej anteny są ograniczone, koniec i kropka.

Mając na uwadze punkt b/ wyobraźcie sobie co by się stało gdyby tak sporo osób korzystało z sieci radiowych i korzystało z p2p? To by zabiło sieć i reszta użytkowników (korzystających np z www) narzekała by strasznie na jakość usługi. Stąd ograniczenia, proste.

Zawsze tak będzie w przypadku usług radiowych, nawet jak w 2012 będzie LTE (4G).

No i na koniec, do jednego BTS (stacji nadawczej) jest dociągnięta skończona ilość najczęściej łączy E1 (2Mbit/s). Dajmy na to 4 pary i nic więcej. Dwóch kolegów korzystających z p2p skutecznie zabija takie sieci

pzdr
zimi2k
@m13czu - mowisz ze dwie osoby zajada takie lacze przy p2p ??jakos mi sie nie chce wierzyc smile.gif - teraz to smiga naprawde fajnie, zobaczymy co dalej..

pozdro smile.gif
m13czu
CYTAT(zimi2k @ 22.12.08 - 20:11) *
@m13czu - mowisz ze dwie osoby zajada takie lacze przy p2p ??jakos mi sie nie chce wierzyc smile.gif - teraz to smiga naprawde fajnie, zobaczymy co dalej..

pozdro smile.gif

Tu nie chodzi o żadną wiarę a fakty. Załóżmy że masz antenę do której są dociągnięte 4xE1 (łącznie max 8Mbit/s z narzutem dla protokołów). Ilu zatem użytkowników może korzystać z pełnej prędkości np. HSDPA?? Wyobrażasz sobie aby teraz 5 osób siedziało na jednej antenie? Nawet jak każdy otrzymałby 1Mbits to przecież "poszatkował byś" transmisję innym (wiesz pewnie jak działa voip jesli w tle działa ostro np p2p w postaci torrentów).

To JEDYNY powód limitów. Łącza operatorskie do internetu, firewalle (dla operatorów o przepływnościach 2Gbits), DNS (operatorskie) to wszystko da się załatwić (centralnie), problemem jest radio i stacja. EDIT: oczywiście przydało by się "światełko" to stacji, to by rozwiązało po części sprawę ale kogo w Polsce stać na światełko do każdego BTS. Te techniki (ethernet do BTS/NodeB) dopiero są wprowadzane zagranicą (np UK) więc trochę jeszcze w wiśle wody upłynie zanim będzie to popularne.

Co do CDMA to działa świetnie, nawet lepiej od HSDPA każdego operatora bo ta technika jest dopasowana do sieci pakietowych. Zauważ że w EDGE/GPRS otrzymasz około 250ms a już w CDMA około 80ms. EDIT: warto tez wiedzieć że CDMA EV-DO jest All-Ip a więc od stacji bts do wyjscia do internetu masz ethernet/IP/MPLS. Idealne dla internetu

hej
zimi2k
@m13czu no to stray mnie zniszczyles ;-) może jasniej smile.gif co oznacza "warto tez wiedzieć że CDMA EV-DO jest All-Ip a więc od stacji bts do wyjscia do internetu masz ethernet/IP/MPLS" smile.gif ??

BTW - w tym CDMA chodziło mi tylko o to by rodzice mieli swobodny i w miare normalny dostep do www smile.gif
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.