Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Radiówka -> Tp-link Tl-wr340g -> Planet Wap-4035
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
XvAK
Witam, oto schemat na którym opiera się cały opis:

Tak więc... Posiadam internet radiowy i chce utworzyć sieć domową (bezprzewodową i przewodową). Posiadam TP-LINK TL-WR340G oraz Planet WAP-4035. Do Planeta jest podpięty kabel od anteny zewnętrznej. W konfiguracji ustawiłem swój MAC jaki miałem na karcie PCI (filtrowanie MAC jest u dostawcy), podałem jego SSID i BSSID (czy jak to się nazywa... MAC jego AP)

W głównej zakładce panelu administracyjnego planeta piszę, że jest połączony z tą siecią, czyli wszystko działa. Schodki zaczynają się po podłączeniu Planeta do TP-LINKa. W panelu daje Quick Setup, podaje IP planeta (jako WAN) - 192.168.0.1, maskę: 255.255.255.0 i domyślną bramkę: 192.168.0.1, następnie tworzy mi sieć w bezprzewodową w domu i zdaje się że wszystko OK... Po podłączeniu Planeta do PC1 nie ma Internetu, tak samo z radiówki na PC2. Co jest nie tak?

Jeżeli potrzeba jakieś screeny konfiguracji to wstawie.
Na PC1 jest XP i zintegrowana sieciówka Realtek, a na PC2 jest Vista i TP-LINK TL-WN551G. Po podłączeniu wszystkiego komputery widzą się lecz nie ma na żadnym internetu...
makita
mi sie wydaje ze pierwszym bledem jest te same IP bramki, powinienes miec dyndns ustawiony, znaczy sie ze ip bramki bedzie tobie przydzielone automqatycznie, no i sprawdz czy obydwa pc maja inne ip niz te od planety.
Auxiliaris
A da się chociaż puścić ping'a z PC1?
Jeśli jest prawidłowe połączenie z dostawcą to ping powinien odpowiadać.
Jeśli ping odpowiada, a nie ma internetu to problem leży w ustawieniach DNS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.