Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lustrzanka cyfrowa
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Porady Przy Zakupie
ToPeRz
Wiem ze mamy paru pasjonatow na forum smile.gif Wiec mam pytanie. Czy oplaci sie kupic uzywana lustrzanke cyfrowa Samsung pro 815, za okolo 800 zl?

Nie znam sie na tym sprzecie i ew. prosze o jakies uwagi itd. Wiem ze sprzet jest szanowany od pierwszego wlasciciela smile.gif (znajomego) Co sadzicie o tym sprzeciku ew. co innego doradzacie w granicach max 1500-1600 zl (chociaz nie wiem czy da sie w tej cenie lustrzanke cyfrowa nowa zakupic.

Z gory dzieki za opinie.
wert
ten samsung stoi po 2000 wzwyż więc za 800 bym bral i nie pytal tongue.gif

Z tej recenzji wynika jednak ze nie jest tak z nim ok:
http://fotal.pl/sprzet/Samsung_Pro815_ct6_10231,10307.html

ja sie tam nie znam ale jesli aparat nie ma optycznej stabilizacji obrazu co powoduje problemy z zdjeciami robionymi z reki,slaby zakres czulosci i rozdzielczość 640 na 480 to taki aparat nie jest w miare profesjonalny.
jar3cki
@wert: te 640x480 to przy kreceniu filmow rozdzialka. poza tym ten Samsung nie jest lustrzanka, to polprofesjonalny kompakt - pytanie czy taki aparat chce ToPeRz miec (lustrzanka zrobisz o nieeebo lepsze zdjecie ale filmu juz nie nakrecisz, no chyba ze zdecydujesz sie na Nikona D90 lub Canona EOS 5D Mark II) ;]

@ToPeRz: jesli chcesz cos nowego i wystarczajaco dobrego na poczatek to z czystym sumieniem polece Ci Sony Alpha 300. znawcy tematu powiedza, ze Sony to to albo tamto, ze placisz za marke itd. ale ten aparat w swoim przedziale cenowym jest naprawde swietny (ja za swoj w wersji gold (chodzi o kolor tongue.gif) dalem 1600pln z torba i 16GB karta pamieci).

plusy:
- wbudowana stabilizacja obrazu w korpus
- odchylany ekran lcd z dobrym LiveView
- bardzo szybki autofocus w trybie LV

minusy:
- brak podgladu glebi ostrosci
- troszke szumi przy duzych wartosciach iso

tutaj test Alphy 350 - od 300 rozni sie tylko wielkoscia matrycy. 300 ma 10Mpix a 350 14Mpix

ew. poszukaj uzywanego korpusu Sony Alpha 200 i dokup sobie do niego jakis lepszy nie kitowy obiektyw i tez maszynka do pstrykania fajna z tego wyjdzie.

edit: przeczytaj jeszcze ten temat. tak czy siak najwazniejsze zeby aparat lezal dobrze w rece smile.gif no i pisz tutaj jak to widzisz wink.gif
Xahil
CYTAT(jar3cki @ 18.12.08 - 18:47) *
minusy:
- brak podgladu glebi ostrosci

Minimalna wada bo to nie jest jakas super czesto uzywana funkcja, przynajmniej ja jej prawie nie uzywam (ze 2 razy na pol roku).

CYTAT(jar3cki @ 18.12.08 - 18:47) *
Alphy 350 - od 300 rozni sie tylko wielkoscia matrycy. 300 ma 10Mpix a 350 14Mpix

Czyli 300 lepsza bo mniej szumi wink.gif, no i pozatym jest szybsza w zdjeciach seryjnych.

roni_
Jeśli jedyna różnica pomiędzy a300 i a350 to te 4Mpx to lepiej bierz starszy model. Nie warto przepłacać.
Xahil
CYTAT(roni_ @ 18.12.08 - 22:56) *
Jeśli jedyna różnica pomiędzy a300 i a350 to te 4Mpx to lepiej bierz starszy model. Nie warto przepłacać.

Nawet nie mozna powiedziec starszy, one zostaly wypuszczone w "mniejwiecej" tym samym czasie (powiedzialbym ze nawet w tym samym, ale wole nie ryzykowac bo moze bylo pare dni roznicy wink.gif w kazdym razie wg wikipedii wszystkie 3 modele (razem z 200) pojawily sie w styczniu 2008).
TrollJack
@jar3cki - a gdzie ty wyrwałeś gold wersje ?? w sieci kupowałeś ??

nad tą alfa to już od dobrych 4 msc się zastanawiam, na gwiazdkę miałem sobie ją sprawić ale jakoś cały czas coś.... echhh
jar3cki
@TrollJack: www.fotoexpert.pl smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.