Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komp nie widzi dysku
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
wiedzma
dostalam kompa do instalacji. Najpierw pod Biosem nie pokazywal dysku, wiec zrestowalam BIOS (wyciagnelam baterie na 20 min) pozniej jumper. Jak czas minal wsadzilam i juz dysk byl widoczny. Zrobilam wiec format i wsadzialm cd. Niestety po krotkim czasie pojawia sie komunikat ze nie ma dysku - choc pod Bios go widac.
Nie wiem co mam zrobic. Czy cos jest schrzanione pod BIOS a jesli tak to jak to poustawiac?
Nie ma zadnej floppy w kompie sprawdzialam tasmy to wyglada OK ale co dalej?
Macie jakas sugestie?
Yahol
Dysk sie sypie - do wymiany.

A sugestie - jeeli w BIOSie widac, znaczy elektronika dziala, choc ja bym do konca nie wierzyl, moze sie grzac i wtedy znika smile.gif
Sprawdzic dysk jakims narzedziem zewnetrznym, np. z Hirens Boota.

I jednak bym go wymienil, nie warto sie bawic takimi niepewnymi dyskami, szkoda czasu i pracy. Moze pasc w kazdym momencie.

lokocool
Dysk to Maxtor ? Diamond 9 pod SATA ?

Jesli tak to mozesz go wyrzucic i kupic sobie jakis nowy smile.gif

Pozdr. smiley13.gif
wiedzma
to nie maxtor i wiem ze komp dzialal. A moze fdisk usunac wszystko i zrobic na nowo?
Tyle tylko ze nie bardzo pamietam co i jak tam zrobic. Nie chce sie tak szybko poddac z tym dyskiem.
wert
Najprosciej na dysk ppm i we wlasciwosciach masz opcje przeskanowania i naprawy badsektorow.
Partition Magic ma tez do sprawdzania narzedzia,kupa jest programów do tego,ale jak poprzednicy,raczej to kwestia sypiacego sie dysku,a na to lekarstwa nie ma smile.gif
Yahol
fdisk w zasadzie nie dziala pod NTFS i z dyskami wiekszymi od 32 GB (wiem, wiem, ze sa fdiski dzialajace, ale ...)
Najprosciej, usunac instalatorem windowsa partycje i zalozyc pelny format
Ew. sprawdzic chkdsk z konsoli.
Auxiliaris
Się rozpędzili...

Kto uwierzy tego sprawa... Bo mnie, sporo razy pomógł sposób z płyty Hirena:
Uruchomić Hirena z CD (Wersja 9.6), Następnie z listy Next (9) / NTFS Ext2FS (5) / NTFS Dos Pro 5.0 (1)

Po uruchomieniu NTFS Dos Pro 5.0 zapyta się w j.angielskim czy przeskanować dyski na błędy. Klikamy na Yes i czekamy.
Z wielu moich doświadczeń z tym narzędziem, mogę go tylko polecić. Napriawia błędy struktury NTFS jakie tylko zna.

Do naprawy błędów fizycznych można tylko zaproponować HDD Regenerator - również z w/w płytki.

Aux
Yahol
CYTAT(Yahol @ 30.12.08 - 14:21) *
Sprawdzic dysk jakims narzedziem zewnetrznym, np. z Hirens Boota.

CYTAT(Auxiliaris @ 31.12.08 - 00:37) *
Się rozpędzili...

Kto uwierzy tego sprawa... Bo mnie, sporo razy pomógł sposób z płyty Hirena:
Uruchomić Hirena z CD (Wersja 9.6), Następnie z listy Next (9) / NTFS Ext2FS (5) / NTFS Dos Pro 5.0 (1)

Po uruchomieniu NTFS Dos Pro 5.0 zapyta się w j.angielskim czy przeskanować dyski na błędy. Klikamy na Yes i czekamy.
Z wielu moich doświadczeń z tym narzędziem, mogę go tylko polecić. Napriawia błędy struktury NTFS jakie tylko zna.

Do naprawy błędów fizycznych można tylko zaproponować HDD Regenerator - również z w/w płytki.

Aux

CBN! smile.gif
Auxiliaris
CBN - czyli Co Będzie Następne? Ano SPY Super Porady Yahola.

Ps. Yahol - czytałem cały temat więc nie stawiaj się na piedestale z własnej inicjatywy, podobne zachowanie znam(y) już od Polskich polityków.
Yahol
CYTAT(Auxiliaris @ 31.12.08 - 01:41) *
CBN - czyli Co Będzie Następne? Ano SPY Super Porady Yahola.

Nie traktuj tego, tak śmiertelnie poważnie ......... dalszy ciag znasz smile.gif

Co do polityki, nie nadaje sie - mam poczucie humoru smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.