Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sql, firewall, soft wapro
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
marrek
W firmie pracuje soft wapro działający na sql-u, O ile lokalnie wszystko śmiga o tyle nie wiem jak skonfigurować, na ktorym porcie router tplink czy livebox tak abym z zewnątrz miał dostęp do bazy sql. Ponieważ adres ip jest zmienny (niestety neostrada), z pewnością muszę wykorzystać ddns. Być może już coś takiego konfigurowaliście...jeśli tak to proszę o kilka cennych rad. Jak powinna przebiegać rejestracja w np dyndns... ? czy tam już powinienem odwołać się do konkretnego porty. Dla baz sql jaki to port ?

Dziękuje
Xahil
bezposredni dostep do bazy z internetu ? wg mnie to dosc niebezpieczne rozwiazanie i raczej tego nie polecam, po pierwsze latwiej podsluchac transmisje, po drugie latwiej sie wlamac. Domowa baze z malowaznymi danymi to spox, ale firmowa baze ? Jesli juz musisz dostawac sie z zewnatrz to postaw sobie jakiegos VPNa.

Bedzie ogolnie:
Na routerze przekierowujesz port bazy do serwera z baza. Standardowe przekierowanie partow jak do mulka, opisywane pewnie nawet na tym forum dziesiatki razy.
Wszelkiego rodzaju dynamiczne dns, wymagaja jedynie nazwy i port ich nie interesuje. Rejestracja jest prosta: podajesz nazwe uzytkownika, haslo i nazwe domeny (pewnie jeszcze maila i pewnie trzeba go potwierdzic ze prawidlowy). Potem odpowiednio konfigurujesz router i powinno dzialac.
SQL to jest jezyk zapytan a nie baza jakotaka. Sa rozne bazy korzystajace z SQLa (i majace SQL w nazwie), dlatego port zalezy dokladnie od tego jakiej uzywasz (mssql 1433-1434 , mysql 3306, postgresql 5432 , itd).

marrek
No ok to w takim razie rozszerzam zakres tematyczny.

Dostęp do sieci musi być bo los tak chce, i jako chwilowe rozwiązanie musi wystarczyć, sęk w tym że nie weim gdzie w którym miejscu w routerze wpisać porty jak to skonfigurować... byłbym wdzięczny za wykład mocno łopatologiczny. Na przykładzie np liveboxa. TNX

Xahil
Liveboxa to ja tylko na zdjeciach widzialem, wiec dokladniej odpowiedzi nie jestem w stanie udzielic, ale google.gif z najbardziej oczywista fraza jaka mozna wymyslic "livebox przekierowanie portów" , a potem pierwszy link http://www.jakzrobic.info/jz157_przekierow...na-livebox.html na oko wyglada dosc lopatologicznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.