Nasuwa się kilka pytań. Jak długo jesteś ich klientem i ile zostało czasu do końca umowy ?. Zwykle jest tak że im bliżej końca umowy tym są bardziej spolegliwi (ale nie zawsze).
Mnie np. w Orange proponowali niedawno pewien model Nokii za prawie 400 zł, aby w końcu (coś 3 tyg do końca) zaoferować mi go za 1 zł. Im kto ma mocniejsze nerwy tym więcej można zyskać.
Nie wiem czy w Erze można przedłużyć umowę przez internet, bo np. w Orange i Plusie w takim wypadku oferta jest znacznie korzystniejsza ( od tych początkowych składanych ustnie przez konsultanta). Z tym że z konsultantem zawsze można sporo wytargować. Z tego co wiem mają oni (w Orange) 3 stopnie ofertowe. Jak idziesz w zaparte to ten ostatni jest dla Ciebie najkorzystniejszy. I dla jasności ja też płacę w Orange podobne rachunki.
A co do propozycji telefonów, to za taką cenę niech se ją schowają w buty. iPhona 3g kupisz nowego za niewiele więcej na "wolnym rynku" a Nokie e71 możesz trafić za mniejsze pieniądze.
Ja bym polecił markę HTC. Sam posiadam MDA Compact III kupiony na Allegro. Jakby co to sprzedawca u którego kupiłem jest godny polecenia i ma ten telefon w tej chwili za 700 zł. -
http://www.allegro.pl/item529005586_iphone...bit_2gb_sd.html. Można oczywiście kupić model nowszy lub z wyższej półki. iPhon niech się schowa.
Pozdrowienia.