Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nokia, ale jaka?
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
Dani84
Może znajdzie ktoś, kto doradzi mi przy zakupie nowej "komórki"? Ale zaznaczam, że kupić mam zamiar nową i w żadnym salonie orange, plusie, czy erze na mix lub aboament. Powód? Popsuła mi się samoistnie nokia 3110 Classic, przy pisaniu smsa, gwarnacja minęła, bo użytkowałem tel 2 lata, w żadnym serwisie mi tego nie naprawili, a u operatore ze względu na brak gwarancji nawet nie byłem. Nowej mi raczej nie wydadzą, znając ich, stwierdzą, że uszkodziłem ją sam.

Może ktoś mi powie co warto kupić, a czego się wystrzegać? Czego oczekuję, to dobrej jakości wyświetlacz i aparat na min 2mpx, USB plus możliwość włożenia karty SD albo microSD, rozsuwany może być, ale żadnych klapek i stabilne wykonanie, najlepiej aluminiowe. Po glowie chodzi mi Nokia 6300, a jakieś inne opcje?

Zaznaczam też jeszcze:
Alfa: Musi to być nokia
Omega: cena do 400 max 500 zł
|bemol
Jak chcesz coś podobnego jak miałeś polecam 6230i ale ciężko będzie ją dostać nową.
A z nowych ostatnio co miałem w ręce to e51.
Bardzo fajny i przyjemny telefonik, ma wifi, symbiana i jak spada to się nie rozlatuje i działa dalej smile.gif aczkolwiek cena trochę wyższa niż podałeś.
A trzeci typ to może 6300? Nówka w sklepie kosztuje mniej niż 500zł. Fajny telefon, duży wyświetlacz aparat 2mpix, ogólnie bez fajerwerków ale solidny.

pozdro
MalcolmT
moim zdaniem w tej cenie to najrozsądniejszy wybór to Nokia E51

http://www.allegro.pl/item545559184_nowa_n...1gb_czarna.html

http://www.allegro.pl/item539364032_nokia_..._gwarancji.html

do 500 na luzie znajdziesz nową, a jak dobrze poszukasz to i w 400 sie zmiescisz z nową

ma wszystko co potrzebujesz, solidna, no i Nokia smile.gif moja zona ma taką, uzytkuje dużo i sobie chwali

Romano
Daniel, za 500zł poszukaj na allegro nową E51.
Mam taką z allegro za 500zł i mogę spokojnie polecić.
Ma chyba wszystko co dla Ciebie jest ważne czyli dobrej jakości wyświetlacz, aparat 2mpx (chociaż jakby się uprzeć to jakość zdjęć mogłaby być lepsza aczkolwiek nie jest źle, filmiki też są spoko jakości, zwykły mini usb [nie jakiś dziwaczny] <nie wiem czy to ważne, ale nie ma możliwości ładowania przez usb>, konstrukcja solidna i stabilna, made in Finland, a nie żadne chiny). Moja akurat ma srebrno-aluminiową obudowę. No i można włożyć kartę microSD (sdhc chyba też, ale tego nie jestem pewny).
Spoko jest. Nie wiesza się, nie resetuje (raz mi się zdarzyło przez 2msc użytkowania, ze się zresetowała). Szybko działa, baterię ładuję raz na 5-7 dni (gadam średnio). Ma Symbiana (myślałem kiedyś po co mi Symbian, ale jednak się przydaje - można powgrywać różne przydatne duperele).
Wady też się oczywiście znajdą, ale są nieliczne (nie ma gps'a ale nie wiem czy to dla Ciebie ważne), a zalet jest zdecydowanie więcej.
Dani84
Nokia E51? Hmm... a moze mi ktoś powiedzieć, czy te klawisze ktorych jest masa pod wyswietlaczem są przydatne, czy też tylko prowadzą do mętlika w głowie? Oglądałem w necie i wydaje się dobra, a czy funkcjonalna? bo średnio mi odpowiada coś, co trzeba 10 razy kliknąć zanim się dojdzie do wybranej aplikacji.
Romano
Są przydatne, bo każdy klawisz można sobie zaprogramować.
Np.: naciskasz klawisz X i on odpala pisanie sms-a, inny kalendarz itd. Poza tym można te klawisze sobie tak zaprogramować, że ich przytrzymanie tez spowoduje uruchomienie czegoś (np. rejestr rozmów, kalkulator).
Tak więc masz tam 6 przycisków, z których 5 można oprogramować każdy na 2 sposoby (właśnie naciśnięcie lub przytrzymanie). Możesz zatem mieć na zawołanie 10 różnych rzeczy i nie musisz robić wycieczek błądzących po menu.
Knebel
Dani. Ja też mam E51. Klawisze o których mówisz są przydatne. Jedyną ich wadą jest wielkość. Dla moich wielkich paluchów czasem jest problem, żeby wcisnąć ten który chcę.Podałeś wymagania co do aparatu . Niestety najlepszy wg mnie model nokii (a od zawsze preferowałem tylko tę firmę i miałem już tych telefonów dużo) nie łapie się w Twoje kryteria to Nokia 6310i - telefon niezniszczalny, bajecznie prosty w obsłudze. Użytkuję go na drugim numerze 5 lat i bateria trzyma 4-5 dni!

W E 51 zawiódł mnie aparat- jakość zdjęć słaba (poprzednio miałem 6280 i była zdecydowanie lepsza pod tym względem). Nie można oglądać zdjęć na pełnym ekranie i tak samo nie można ustawić tapety - jeśli to ma dla Ciebie znaczenie.
Co do E 51 to właśnie dosłownie pół godziny temu zawołam mnie synek :
- "Tati " - i pokazuje coś palcem.
Ja patrzę , a moja E 51 pływa w kubku z kawą!!! icon_igitt.gif (Nescafe z mlekiem jeśli ktoś chce wiedzieć blink.gif ), był tam ok 10 sek .... jak na razie działa- więc test wytrzymałości zaliczony. POLECAM!

EDIT: Niestety minęło kolejne pół godziny i wyświetlacz się ściemnił z boku, wyłączyć telefon można tylko poprzez wyjęcie baterii, i cały czas świeci się srebrna dioda w rogu. E 51 nie przeszło testu kawy icon_igitt.gif
lokocool
Jesli nie zalezy Ci na bajerach tylko na w miare pozadnym wykonaniu smile.gif
Nokia 6300 smile.gif

http://www.allegro.pl/item545109010_nokia_...er_wroclaw.html

Pozdr. smiley13.gif
ryjek
Ja osobiście użytkuje 2 Nokie. E50 - niezniszczalny pancernik oraz 6300 jako służbowy. I muszę powiedzieć że jeśli chodzi o 6300 to jestem bardzo zadowolony. Gadam średnio, bateria trzyma minimum 5 dni. Aparatu nie używam, więc nie mogę się wypowiedzieć, za to jeśli chodzi o prostotę obsługi oraz niezawodność to mogę zdecydowanie polecić. Jako że to tel. służbowy to sprawdza się w każdych warunkach atmosferycznych, ponadto przeszłą parę testów upadku z biurka czy na ulicę smile.gif
Maryan
jestem użytkownikiem E50 od 2 lat i jedyny jej minus to bardzo powolny Symbian - cała reszta jest świetna.
Romano
CYTAT(Knebel @ 07.02.09 - 09:02) *
Nie można oglądać zdjęć na pełnym ekranie i tak samo nie można ustawić tapety - jeśli to ma dla Ciebie znaczenie.

Knebel - nie wiem jaką wersję masz E51, ale u mnie tapetę można bez problemu ustawić jaką się chce.
Być może to kwestia wersji oprogramowania.
Zdjęcia też można oglądać na pełnym ekranie.
Testu kawy nie przeprowadzałem smile.gif
Knebel
Romek- Tapetę można ustawić jaką się chce. Jednak nie będzie ona na pełnym ekranie tak jak miałem w 6280. Tapete będzie ucięta z góry i z dołu. Tak samo jest z przeglądaniem zdjęć. Tak jak panorama. Nie wiem jak zrobić, żeby można było oglądać na full screenie. W tej chwili jest to jednak dla mnie bez znaczenia sad.gif
Romano
No paski zostają.
Zdjęcia w "panoramie" - wyświetlanie w ten sposób wynika z kształtu wyświetlacza bo jest prostokątny. Jak masz zdjęcie zrobione jako poziome, to pasków nie ma.
To telefon musiałby każde zdjęcie dopasowywać do kształtu wyświetlacza, taki mądry to on chyba nie jest smile.gif
Maryan
Symbian jest świetnym systemem jak ktoś ma czas i ochotę się w niego pobawić. Ja po zakupie E50 naprawdę sporo rzeczy zmieniłem, od zegarka, przez tapety, mp3 playera, przeglądarkę neta itp. Możliwości są nieograniczone...tylko potem już to zupełnie się nie przydaje. Co do zdjęć - z tego co pamiętam to da się zainstalować przeglądarkę umożliwiającą full screen, podobnie jak przy wyświetlaniu na całym ekranie zdjęcia osoby dzwoniącej.
Dani84
Jak widzę, większość poleca Nokię z serii E, a skoro nowsza jest 51 to będzie trzeba się za nią rozejrzeć, przede wszystkim na allegro, pytanie jednak teraz, czy przypadkiem czlowek sie nie nadzieje przy takim zakupie. Zawsze opcją pozostanie też 6300, choć ona mi się akurat średnio podoba.

PS. Co do Symbiana, to jest opragramowanie dołączone w pudełku?
Maryan
Symbian to jest system operacyjny telefonu, zainstalowany od początku, umożliwiający to wszystko co napisałem powyżej.

Nokia 6300 jest w mojej opinii telefonem dużo łatwiejszym w obsłudze ale zarazem nie dającym tyle możliwości konfiguracyjnych co seria E.
|bemol
Z E51 możesz sobie zrobić GPS'a dzięki symbianowi, ma też fajną funkcję jaką jest WiFi oraz długo trzymającą baterię jak na telefon z tyloma funkcjami itp.

pozdro
Romano
WiFi działa bardzo dobrze i obsługuje nawet WPA-2. Filmiki z youtube można bez problemu oglądać smile.gif
Dani84
A spotkał się może ktoś z nokią e65 lub 6500? Pochodziłem sobie dziś po sklepach, sklepikach i jakoś na e51 nie natrafiłem, za to 6300 jest niemal w każdym.
|bemol
6500 powiem tak zależy czy slide? Bo jak slide to od razu odradzam, nawet koleś w serwisie powiedział że schrzanili ten telefon.
Co do e65, ciekawy telefonik. Posiada podobne atuty co e51 - symbian, WiFi itp. Tylko jest jedno pytanie czy chcesz telefon z klapką? Jak tak to e65 to będzie dużo lepszy wybór.

pozdro
Dani84
CYTAT(|bemol @ 10.02.09 - 16:43) *
6500 powiem tak zależy czy slide? Bo jak slide to od razu odradzam, nawet koleś w serwisie powiedział że schrzanili ten telefon.

A jeśli chodzi o 6500 Classic? Podobne spostrzeżenia? Bo opinie na Ceneo są różne.
MalcolmT
E65 też jest slide a nie z klapką

mój kolega a E65 większy chyba ma wyświetlacz , funkcjonalnie zbliżona ale jego na przykald już 3 razy była w serwisie i powiedzieli że ta właśnei Nokia to częsty ich klient smile.gif

na kazdej z serii E jak i N zainstalujesz multum programów róznorakich czego napewno na Nokii bez Symbiana nie zrobisz, jest po prostu dużo funkcjonalniejsza

jak ci nie wadzi to zajrzyj jeszcze na Nokię N73

chcesz opinii to zajrzyj na www.telepolis.pl pełno testów itp. lub na FKN http://www.fkn.pl/8,1,0,154120,telefony.html możesz tam wrzucic do porównania pare telefonów i zobaczysz

Nefar
6300 jest ok. e51 jest ok. 6500C jest ok.

6500S jest lipa. E65 jest lipa. N73 lipa ze wzgledu na gabaryty. W zasadzie jedynym plusem a zarazem minusem jest symbian. Jest prostszy od WM ale starsze modele aparatow sa bardzo wolne. Najlepiej chodzi N79 ale tam klawiatura mi nie pasuje.

Ja osobiscie uzywam samsungow. Uzywam 3 telefonow wiec mam 3 modele. J700 ogromne zaskoczenie i plus za baterie ktora trzyma sporo ponad tydzien. d500 bo jestem przyzwyczajony, P520 bo modny.

Przesiadlem sie z nokii.
Dani84
W końcu postawiłem na Nokię 6300i. Nową, nieco ponad 500 zł. Zobaczymy jak się sprawdzi. Długo się wahalem nad E51, ale w tym przypadku najtańsza ktorą widziałem kosztowała ponad 650 zł, na allegro nieco mniej, ale doliczając koszty przesyłki zostaloby mi w kieszeniu mniej wiecej na piwo i chipsy. Dodatkowo sądzę, że nie wykorzystałbym wszystkich jej możliwości. Jak dla mnie tel ma dzwonić i mieć możliwość wysyłania smsów plus jakiś w miarę sensowny aparat i dobry wyświetlacz, a do tego conieco pamięci. E65 była dla mnie za droga i zbyt duża jak na telefon, "cegły" przy sobie nosić nie chciałem. Długo natomiast wahałem się nad Nokią 6500c, ale po opiniach na ceneo i telepolis doszedłem do wniosku, że ten wybór może okazać się chybiony. Tak więc została mi seria 6300, gdyż innych proponowanych modeli praktycznie nie brałem pod uwagę. Liczę na to, że zakupu w najblizszym czasie żałować nie będę, choć zdaje sobie sprawę, że obecnie telefon to taka loteria, bo albo się trafi na model, który wytrzyma parę lat, albo taki, który po pół roku diabli wezmą. Liczę na pierwszą opcję. W każdym razie próby "kawowej" przeprowadzać nie będę tongue.gif

Dzięki wszystkim za komentarze i własne opinie, które okazały mi się przydatne. Tak więć każdemu po bier.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.