Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wypełnianie gotowego druku w OpenOffice
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
Maryan
Witam,

W ramach informatyzacji szpitala dostaliśmy kompa z drukarką do Izby Przyjęć. Oczywiście należałoby go wykorzystać do czegoś więcej niż sapera więc naświetlam mój pomysł. Otóż każdemu pacjentowi, któremu udziela się pomocy wydaję się tzw. kartę informacyjną (kartka A5, obustronna) I na tej karcie już są rubryki typu - imię, nazwisko, pesel, zastosowane leczenie itp. Teraz chcę tak zrobić aby w OpenOffice uzyskać identyczną kartę ale z możliwością wypełnienia rubryk i wydruku na włożonej do drukarki czystej karty informacyjnej.

Umiem zrobić sobie taką kartę informacyjną w OpenOffice ale wtedy musiałbym drukować na całkowicie czystej kartce papieru a mi chodzi o to aby wykorzystując już gotowy druk karty tylko na kompie wprowadzić dane i nanieść je na tą kartę....cholera mam nadzieję, że da się zrozumieć o co chodzi...

Ciekaw jestem czy to się da zrobić smile.gif

Pozdrowienia
popek31
Spróbuj tak:
  • Otwórz nowy dokument tekstowy
  • Format->Strona Format ustaw na A5
  • Wstaw->Ramka Wybierz zakłądkę krawędz i zaznacz bez krawędzi ( w wydruku nie będzie widać niepotrzebnych krawędzi )
  • Prawym klawiszem na powstałej ramce i wybierz Zakotwiczenie - do strony
  • Przesuń i zmień rozmiar tej ramki aby odpowiadała wybranemu polu do edycji
  • Powtórz 3 powyższe dla każdego pola edycji.

Dla każdego wprowadzonego pola możesz wprowadzić pole z opisem (które nie będzie się pojawiać w wydruku) w ten sam sposób, wystarczy w opcjach zaznaczyć, że nie ma być drukowane. Po wstępnym rozmieszczeniu wydrukuj formularz próbny (z wprowadzonymi danymi) i popraw rozmieszczenia pól ( plik prawym na krawęrz ramki->Ramka->Pozycja ) wyczytując poprawki z wydruku.

Mam nadzieję, że w miarę czytelnie to podałem. W razie czego służę przykładem.

Edit: Format
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.