Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linksys WRT54GP2A i nowe firmware
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
wert
Mam pytanko,chcialbym zmienic firmware na tym linksysie.Mam z nim problemy - zrywa mi ciagle połaczenia,trace net i staje sie to coraz bardziej wnerwiajace.Z tego co znalazlem nie jestem na tym modelu odosobniony.
Nie moge wogole znalesc firmware do niego nawet na stronie linksysa,wpisanie modelu daje skutek zerowy.Firmware Version: 1.00.11
Moze jest jakies alternatywne firmware,nie sprawiajace problemów?
Mam neta poprzez DHCP,potrzebuje tylko sklonować MAC i rozdzielic neta na dwa kompy i nic wiecej,zero przekierowań etc etc.
Mile widziane linki z oprogramowaniem i z jakimkolwiek opisem jak to zrobic.
lokocool
tutaj cos znalazlem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1197630.html

i z tego linka miedzy innymi link do tej strony http://www.bargainshare.com/index.php?show...mp;#entry741176 gdzie jest do pobrania modyfikowany soft smile.gif
wert
A wie kos czy ktorys z tych firmware bedzie pasowal do mojego modelu?
Z tego co czytam tomato jest najbardziej stabilne i dobrze przetestowane przez userów.Mysle ze to bym chetnie zupgradowal tyle ze nie wiem jaki model bedzie najblizszy mojemu.

http://en.wikibooks.org/wiki/Tomato_(firmware)
sienio
A możesz podać numer seryjny Twojego routera? Powinien być na spodniej stronie. Wtedy będzie można dokładnie odpowiedzieć na Twoje pytanie.
wert
Moge,czemu nie smile.gif

CI600D908547

i takie cos jeszcze bylo

FCC ID:Q87-WRV54GP2M
sienio
Po mojemu to Tomato na ten router nie wgrasz. Tyle Ci mogę powiedzieć. tongue.gif

Ja bym na Twoim miejscu uderzył do pomocy technicznej Linksysa. Kolesie są dosyć pomocni, jak trzeba będzie to podeślą Ci jakiś nowszy firmware.
sienio
Dałeś link do symulacji konfiguracji, czy jak to tam się nazywa. tongue.gif

wert
dokladnie,to symulacja z GUI firmware tongue.gif

generalnie przelecialem caly wczorajszy wieczor google wzdłóż i wszerz i jedno co znalazlem to info o wersji najnowszej 1.00.29.Ale info! kurna ale zeby zassac to nie ma gdzie.

Napisalem do linsys ale jakos nie łudze sie ze raczą odpowiedziec.

Alternatywnych firmawe do groma,ale żadne nie pasi pod mój model,zaczynam zastanawiać sie nad kupnem innego routera,moze mała modyfikacja tematu???

potrzebne mi jak pisalem urzadzenie do rozdzielenia neta na 2 kompy i mozliwosc sklonowania lub "na sztywno przypisania" MAC adresu.Jakies sugestie??

Ps. tanie ma byc tongue.gif
sienio
Odpowiedzą na 100% a jak poprosisz to jeszcze podeślą firmware...jednak pewnie dopiero po Świętach. tongue.gif
wert
CYTAT(sienio @ 12.04.09 - 18:03) *
Odpowiedzą na 100% a jak poprosisz to jeszcze podeślą firmware...jednak pewnie dopiero po Świętach. tongue.gif

napisalem emaila w formie błagalnej,chyba prześlą co? tongue.gif Tak wiem jajka,dingus i te sprawy,faaak!! smile.gif
Auxiliaris
A może takie coś? http://www.freewrt.org/trac/

albo oryginał http://www.linksysbycisco.com/US/en/support/WRT54GP2
wert
to nie jest aktualizacja mojego modelu.Linksys wywalil mi takie info i nic sie nie dziaje. Wynika z tego ze albo pod konkretny modela albo zaden.

Dla zainteresowanych

Znalazlem calkiem przypadkiem instrukcje zmiany operatora SIP,który jest u mnie że tak powiem z gory narzucony" (ja mam rozpiske dla tlenofon,to chyba jednak bez znaczenia bo ustawki sie robi recznie,wiec jak znacie wpisy dla innych podejrzewam ze spoko zrobicie) Instrukcja jest ogolnodostepna,raczej a napewno to nie jakies przestepstwo
Zainteresowanych plikiem zapraszam na PW.
wert
@sienio te goscie nie sa tacy friendly jak piszesz,zlali mnie totalnie,okazuje sie ze jezeli zakupicie linksysa gdziekolwiek w sklepie ktory nie jest przez nich autoryzowany (cokolwiek by to nie znaczyło),pomoc linksysa sprowadza sie do odpowiedzi ze nie pomogą tongue.gif
Napisalem jeszcze raz,poniewaz odpowiadając mi,ich głownym mottem przewodnim byl wbudowany Voip,napisalem ze to mnie kompletnie nie obchodzi,chce tylko firmware,zobaczymy czym mnie teraz zbedą.
bns
CYTAT(wert @ 14.04.09 - 15:23) *
@sienio te goscie nie sa tacy friendly jak piszesz,zlali mnie totalnie,okazuje sie ze jezeli zakupicie linksysa gdziekolwiek w sklepie ktory nie jest przez nich autoryzowany (cokolwiek by to nie znaczyło),pomoc linksysa sprowadza sie do odpowiedzi ze nie pomogą :P
Napisalem jeszcze raz,poniewaz odpowiadając mi,ich głownym mottem przewodnim byl wbudowany Voip,napisalem ze to mnie kompletnie nie obchodzi,chce tylko firmware,zobaczymy czym mnie teraz zbedą.
A zadzwonić nie umiesz? Wiadomo, że przez mail zlewają za byle co. W rozmowie normalnie się dogadasz.
wert
a g* prawda

na emaile masz odpowiedzi,ktorych nie ma jak podważyć,wiec nie zleją cie jak sie bedziesz dopominal.Telefonicznie tylko wtedy gdy rozmowy sa rejestrowane.To tak jak z bankami i urzedami,zadzwonisz,powiedzą ci byle co,byle cie zbyć,a o pani Jadzia ma wolne,a to nie ten dział...........
Akurat z tym mam troche do czynienia i wiem jakie bzdury sie odpowiada by zakonczyc rozmowe,nie uwierzylbys co ludziska potrafia wymyslić tongue.gif
sienio
:| To mnie zagiąłeś.

Mnie nikt nie pytał skąd mam ich router. Przecież nie musisz się rejestrować, ani podawać seryjnego numeru itd...

Jak jeszcze nie potrafiłem przekierować portów pod muła, to gościu z pomocy technicznej mnie prawie że w tym wyręczył. Do tego ze trzy razy podsyłali mi firmware na skrzynkę. Także nie wiem jaki mają problem z Tobą. Może się rozbestwili. tongue.gif
bns
CYTAT(wert @ 14.04.09 - 17:37) *
a g* prawda

na emaile masz odpowiedzi,ktorych nie ma jak podważyć,wiec nie zleją cie jak sie bedziesz dopominal.Telefonicznie tylko wtedy gdy rozmowy sa rejestrowane.To tak jak z bankami i urzedami,zadzwonisz,powiedzą ci byle co,byle cie zbyć,a o pani Jadzia ma wolne,a to nie ten dział...........
Akurat z tym mam troche do czynienia i wiem jakie bzdury sie odpowiada by zakonczyc rozmowe,nie uwierzylbys co ludziska potrafia wymyslić :P
Też mam i wiem, że jak normalnie gadasz to wszystko da się załatwić w paręnaście minut (nie licząc przejścia IVR'a ;) po przełączają Ciebie do odpowiednich osób itp Jak ktoś daje sobie wciskać takie bzdury to już jego sprawa i nawet mail mu nie pomoże, bo to samo mu mogą napisać.

Maila jak się nie ma personalnego (do konkretnej osoby, opiekuna ale to raczej dla firm usługa) tylko skrzynkę funkcyjną (kontakt@firma.pl) to albo odpowiedź po paru dniach i ta najczęściej z bzdurami przyklejonymi z FAQ infolinii albo w ogóle nie odpiszą. Dobrze też z konta firmowego wysyłać a nie z Caaaar0LciA@buziaczek.pl ;D
wert
pierdzielenie

email jest firmowany nazwiskiem goscia,nie ma zreszta o czym gadać.Dostalem odpowiedz na drugiego emaila,wlasciwie to samo,tyle ze konkretnie mi napisali ze mój model nie ma wsparcia z ich strony.Nie dziwi mnie zreszta ta odpowiedz poniewaz zdaje se sprawe ze zyjemy w dzikim kraju.Kur*a w sklepie rybnym mam pytac o produkt linksysa? a w warzywniaku o środki antykoncepcyjne? a my sie dziwimy ze mamy obrazalskiego prezydenta i kaczora za premiera tongue.gif
Auxiliaris
Je.nij tym g.ó.w.n.e.m o ścianę i kup se coś co ma wsparcie.
"Kto tanio kupuje, płaci podwójnie"

;-)
wert
300 stówy to tanio?? nie dobijaj mnie tongue.gif

Auxiliaris
Masz rację wert, na polskie zarobki to drogo. Mało tego to wydaje się, że to dobry producent (Cisco).
Niestety realia są straszne, bo jak się okazuje i dobry producent na biedniejszych się dorabia i komu tu dzisiaj wierzyć?
wert
Kupilem se teraz D-Linka d-300 prościutko z Pekinu tongue.gif
To jest dopiero szajs,ale działa i to swietnie tfuu tfuu.Mozliwosci konfiguracji ma 100% wiecej niz ten glupi linksys,a konfiguracja tak prosta i czytelna,ze ustawienie podstawowych opcji zajelo mi z 5 minut.Konfigurator prowadzi prawie ze za reke.
Auxiliaris
Jaki D-300

Ponieważ jest kilka modeli, które mają w nazwie "300" min.:

DP-300+
DIR-300
DP-300U

Ja posiadam w rezerwie router D-Link DKT-110, który jest dość tani ale bardzo funkcjonalny. Dodatkowo w kicie była karta WiFi-USB (DWA-111), która idealnie spisuje się również pod Mac OS.
gulon
CYTAT(wert @ 14.04.09 - 15:23) *
@sienio te goscie nie sa tacy friendly jak piszesz,zlali mnie totalnie,okazuje sie ze jezeli zakupicie linksysa gdziekolwiek w sklepie ktory nie jest przez nich autoryzowany (cokolwiek by to nie znaczyło),pomoc linksysa sprowadza sie do odpowiedzi ze nie pomogą tongue.gif

A gdzie dzwoniłeś?
Spróbuj tutaj:
http://www.fen.pl/index.php?go=0&act=2...=27&pagem=2

Jest to polski dystrybutor linksysa. Ja już parę razy tam dzwoniłem i dostałem fachową odpowiedź...

A co do samego routera, to masz naprawde pecha. Ja już wypróbowałem kilka modeli linksysa i pracują bezproblemowo...
wert
DIR-300

fajna zabawka
oferuje 25 pozycji przekierown portow <----> linksys 10
oferuje 25 pozycji ustawien MAC dla komputerów <----> linksys 0
oferuje 2 pozycje ustawien DNS <----> linksys 2 ale i tak wywala drugi
wszystkie opcje widoczne <----> w linksysie trzeba wiedzic jak wejsc na glupią aktualizację bo nie uswiadczysz w opcjach

D-Link stawia na swoj soft,ale nie ukrywa ze mozna go zmienic,podaje nawet strone z opisem alternatywnego firmware.Linksys? jak pisalem wyzej,nie chce nawet dac swojego.

teraz zanim kupilbym linksysa najpierw przekopalbym net,co moge i jak moge podtrasowac router,zeby ustrzec sie takich kwiatków jak w postach powyżej.
gulon
CYTAT(wert @ 17.04.09 - 22:41) *
DIR-300

fajna zabawka
oferuje 25 pozycji przekierown portow <----> linksys 10
oferuje 25 pozycji ustawien MAC dla komputerów <----> linksys 0
oferuje 2 pozycje ustawien DNS <----> linksys 2 ale i tak wywala drugi
wszystkie opcje widoczne <----> w linksysie trzeba wiedzic jak wejsc na glupią aktualizację bo nie uswiadczysz w opcjach

Dobra. A włącz teraz emule na dwóch kompach i zobacz jak się strony otwierają na trzecim wink.gif ...
wert
przy wlaczonym emule pogrywalem w sieci na MP i nawet nie odczulem ze jest odpalony.Na linksysie potrafilo mnie w grze zamrozic,w najlepszym wypadku szedlem "krotkimi skokami naprzód" tongue.gif
gulon
No coż, albo ja będę musiał zmienic zdanie nt. D-Linka, albo nt. Linksysa, albo tak jak juz pisałem masz pecha z linksysem i szczęście co do Dlinka jednocześnie. A tak nawiasem mówiąc to po pewnym doświadczeniu dochodze do wniosku, ze najlepszym rozwiązaniem dla domowej sieci jest jeden komp z modemem usb pełniącym role serwera. Działa to jak router za 1000zł...
Auxiliaris
Nie wiem jak tam linksys'y czy inne, ja używam Fritz!Box'a już od jakiegoś czsu (3 lata?).
Obecnie łącze 20Mbit DL, 3-4 komputery w sieci, nie używam już praktycznie eMule prawie wcale,
za to z RS ciągnę dzienie do 20GB, w tym samym czasie na innych komputerach można spokojnie surfować.

Nie zamieniłbym tego routera na żadnego innego, bo posiada jeszcze wiele innych funkcji o których inne routery jeszcze nie słyszały,
jak chcoćby możliwość ustawienia go jako Printserwer, czy użycie gniazdka USB jako serwera FTP, albo wysyłanie i odbieranie Faxów czy domofon.
Dodam, że producent regularnie unowocześnia firmware i w przeciągu ostatnich dwóch lat, aktualizowałem jakieś 6 (a może i częściej) razy.
Ma wbudowany modem DSL, który jest w moim przypadku wyłączony, ponieważ zmieniłem operatora i mam internet kablowy. W związku z powyższym działa już tylko jako router a nie jako Modem-router.

Szkoda, że te routery słabo rozpowszechnione są na Polskim rynku.
Ps. Ten DIR 300 wygląda tak samo jak ten, którego mam w rezerwie smile.gif

wert
Ciekawą funkcje odkryłem w nim.Widzi komputery po IP i po localhost.Jeszcze nie wiem co to oznacza dla mnie,ale byc moze funkcja ta posłuży mi do "zmuszenia" routera do przydzielenia konkretnego IP z DHCP dla windy i linuxa.Oblukam to i dam znać.

Aux

a jak sie kształtują ceny tych fryców? tongue.gif
Auxiliaris
CYTAT(wert @ 18.04.09 - 19:55) *
Aux

a jak sie kształtują ceny tych fryców? tongue.gif

http://cgi.ebay.de/AVM-FRITZ-Box-Fon-WLAN-...A1%7C240%3A1318

Używane są o wiele tańsze, poszukaj na eBay Fritz!Box 7170.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.