Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Orange - zmiana planu taryfowego
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
zimi2k
Witam,
W zeszłym roku podpisalem kolejną umowę z Orange - wybrałem rachunek za 55pln Plan na Rozmowy.
Po roku gdy skończyły mi się wszystkie gadżety chiałem zmienić plan na ich najnowszą ofertę, oczywiście nie zmniejszając kwoty zobowiązania. I tu niespodzianka miła konsultantka mówi mi że taka opłata jest możliwa i kosztuje jednorazowo 50zł!!
Jak wygląda sytuacja w innych sieciach ? i czy taka opłata jest zgodna z prawem ?? przeciez nie skracam z nimi umowy - nie zmniejszam też kwoty zobowiązania - poprostu chce korzystać z ich najnowszej oferty.

Co o tym myślicie ?
pozdr
Knebel
zimi2k - temat jak dla mnie bardzo na czasie. Powiem Ci , że w Erze jest jeszcze gorsze kur*stwo!.
Posiadam telefon w Erze, z tym samym numerem już 10 lat. Ostatni aneks podpisywałem w listopadzie 2008r. Wziąłem abonament podobny wartościowo do poprzedniego. Płacę 120 zł miesięcznie. Mam również drugi telefon w Erze na firmę i tam podpisałem w zeszłym tygodniu aneks. Dostałem b.dobrą ofertę i doszedłem do wniosku, że nie potrzebny już mi tak wysoki abonament w tel. prywatnym. Postanowiłem zmienić go na niższy.
Po rozmowach z biurem obsługi i wizycie w salonie otrzymałem informację, że nie mogę zmienić abonamentu na niższy. Na wyższy nie ma problemu!- miła pani nawet mnie zachęcała. Chętnie zapłaciłbym z 50 zł, żeby zmienić abonament np. na 60 zł,ale nie ma takiej możliwości. Zrobić mogę to dopiero przy podpisywaniu nowego aneksu czyli za 1,5 roku!. [beeep] i zdzierstwo. Całkowity brak poszanowania klienta. Próbowałem dzwonić do UOKiK`u, ale nikt nie odbierał. Jutro znów spróbuję!
zimi2k
@Knebel - tylko ze ja nie chcialem zmniejszac kwoty zobowiazania, chcialem zotsac przy tej samej 55zł. Przypuszczam ze w Orange zmienic na mniejszy tez sie nie da - bo w koncu podpisywalo sie umowe na 2 lata.
Rooff
Knebel - ja Cię nie rozumiem... O ile się nie mylę to we wszystkich sieciach jak podpisujesz umowę to zobowiązujesz się do płacenia przez cały okres obowiązywania umowy abonamentu takiego jak bierzesz lub wyższego.
Nie ma znaczenia czy bierzesz umowę z telefonem czy bez - tak czy siak dostajesz "gratisy" w postaci minut czy innych rzeczy. To się nazywa "promocja" i zazwyczaj na pierwszy rzut oka brzmi fajnie :]
I prawda jest taka, że to jest tylko i wyłącznie wina klienta, że nie czyta regulaminów i tego co podpisuje :]

Także ja bym Ci polecał nie robić z siebie przysłowiowego głupka i nie dzwonić do UOKiK :]

Jeśli chodzi o Ciebie zimi2k - czy w Orange nie ma czegoś takiego jak iBOA w erze? W sensie pełna obsługa ustawień konta przez internet :>
Bo może być tak, że jak zawracasz gitarę konsultantowi to płacisz, a jak robisz to sam z pośrednictwem internetu lub w BOA przez bodajże *500 to jest za free - ale to musisz sprawdzić sam wink.gif
(aha Knebel - jeśli może to czytasz i miałeś nadzieje, że może przez iBOA się da zmienić na niższy to Cię uprzejmie informuję, że się nie da tongue.gif - sprawdzałem, bo też bym chętnie zmienił na jednym numerze wink.gif ).
Knebel
CYTAT(Rooff @ 22.04.09 - 19:50) *
Knebel - ja Cię nie rozumiem... O ile się nie mylę to we wszystkich sieciach jak podpisujesz umowę to zobowiązujesz się do płacenia przez cały okres obowiązywania umowy abonamentu takiego jak bierzesz lub wyższego.

Tak tylko do niedawna było można zmieniać. Na wyższą bez problemu, a na niższą za (z tego co pamiętam) 50 zł. Facet w salonie potwierdził mi to, jednak z uśmiechem oświadczył, że ostatnio zasady się zmieniły.
Rooff
Jakieś szczegóły Knebel? Do niedawna, czyli do kiedy (i od kiedy)? I jakich taryf to dotyczyło?
Bo tak przeszukałem 2 portale o telefonii i tam ani słowa nie ma o takiej możliwości - a myślę, że jakby była to by o tym trochę pisali - czy to w komentarzach do artukułów czy ogólnie...
Szczerze mówiąc to wątpię, żeby Era dała klientom taką możliwość sama z siebie - samemu się raczej "kroplówki" nie odcina wink.gif
zimi2k
@Rooff - w orange jest on-line, ale co z tego jak tak akurat ja nie moge zminic taryfy, choc Pani konsultantka twierdziła że można.
No nic d**a... co raz gorzej z tym Orange...
POSTMAN
A czego się tu dziwić skoro zobowiązujesz się na umowę lojalnościową na jakiś okres to musisz jej dotrzymać. Każda umowa czy to o telefon czy internet jest tak skonstruowana. Niby dlaczego firmie ma się opłacać obniżenie komuś rachunków jeśli ma umowę na jakiś okres. Idąc twoim tokiem myślenia to każdy by brał telefony za złotówkę w abo po 200 zeta a potem chciał zmienić abo na 30 zł. Jeśli umowa lojalnościowa ci się skończyła to rezygnujesz z telefonu i bierzesz nowy w nowej promocji albo zmieniasz operatora z zachowaniem numeru jeśli zależy ci na numerze.
Rooff
Dziwne - powinieneś móc zmienić. Pytanie czy nie możesz w ogóle, czy nie możesz na tą "nową" co chciałeś?

Bo jeśli w ogóle to moze ta panienka Ci coś namieszała co spowodowało, że Ci zaliczyło zmianę taryfy w jednym cyklu rozliczeniowym - przynajmniej w Erze jest tak właśnie, że owszem taryfę zmienić możesz, ale tylko raz w danym cyklu rozliczeniowym.
Ja całkiem niedawno zakupiłem starter Orange Go i zaraz zmieniłem sobie taryfę na Orange Pop - nie było z tym większych problemów przez SMSa.

Może być jeszcze tak, że Orange teraz jak przeprowadza zmiany swoich usług dla prepaid to trochę ograniczyła funkcjonalność orange-online (z racji "koniecznych" zmian technicznych). Także moze warto spróbować za jakiś tydzień, lub w następnym cyklu rozliczeniowym.

A może być i tak, że się po prostu nie da - nie wiedzieć czemu :] Może w umowie/regulaminie coś pisze? wink.gif
zimi2k
@Rooff - dokladnie w ofercie nak arte mozesz sobie zminiac jak chcesz i ile chcesz. Ja w abonamencie tez moge zmienic tyle ze za oplata 50zl.
Co do funkcjonalnosci orange online - to nie bede sie wypowiadal na ten temat, bo od 2 miesiecy ciagle cos tam nie działa sad.gif, dodatkowo ich systemy tez mieszaja, kasujac minuty czy wystawiajac z kosmosu wziete rachunki. Ale tj inna sprawa.

@POSTMAN - zauwaz ze je niechce zmniejszyc abonamentu, chce poprostu przejść na inną taryfę którą teraz mają w ofercie. Za czasów Ideii zmiana planu taryfowego na nowy, który pojawiał się w ofercie (zoobowiązanie nie mniejsze niż umowa) było rzeczą naturalną, i każdy za friko mógł to zrobić sms'em.

BTW zaczynam coraz bardziej załować związania się z Orange (abonament, 2xkarta, internet stacjonarny). Dodam że jestem ich abonentem od 7lat.
Rooff
Dobrodziejstwo operatora kończy się z momentem podpisania umowy. Dobrodziejstwo wraca jak Ci się kończy ta umowa - ale i to przeważnie jest peowizoryczne, bo chcą Ci wcisnąć to czego tak na prawdę nie potrzebujesz tongue.gif

I niestety prawda jest taka, że jak nie płacisz dużych rachunków za telefon, to operator Cię ma w glębokim poważaniu i nic ciekawego od niego i tak nie dostaniesz.
Śmiem też zaryzykować teorię, że lepiej ma ten, który chce podpisać nową umowę, niż ten, który jest związany z siecią od iluś lat - takie związanie jest dobre tylko pod jednym względem - masz od x lat taki sam numer :]
Podobna sytuacja dotyczy posiadania przez jedną rodzinę iluś telefonów (aktywnych kart SIM) w jednej sieci - też to nic nie daje przy przedłużaniu umowy... Punktów Era Premia też nie można łaczyć (przenosić pomiędzy numerami, mimo iż są zarejestrowane na tą samą osobę).

Wracając do tematu - w tym dokumencie KLIK rzeczywiście widnieje takowa kwota - paradoksalnie to jest nazwanę "Promocyjną oferta przejścia..." a_rotfl.gif
Nie chcę wiedzieć, ile by to kosztowało bez promocji (hmmm - może za friko ? tongue.gif) - ale jak migrujesz z Mix na abo to masz za darmo smile.gif

A jak jest w innych sieciach - ja mogę powiedziec o Erze. Na niższe jak już wspomniałem się nie da, a na wyższe przez iBOA nie ma większego problemu. I jak do tej pory taka zmiana jest bezpłatna przez iBOA, a w telefonicznym BOA jakieś grosze (nie chce mi się szukać ile, ale nie 50zł). I oby tak może pozostało (nie chcę wykrakać tongue.gif ).

P.S.
zimi2k - myślisz, że zmiana za pomocą SMSa też Ci zeżre 50zł? Ale chyba raczej taaaa...
Rooff
Dzisiaj trochę przy okazji znalazłem dokument tyczący się migracji na taryfy Nowa Era Biznes, w których widnieje:
CYTAT("Migracja na taryfy Nowy Pakiet Biznes dla obecnych Abonentów biznesowych sieci Era")
[...]2. Niniejsza oferta nie dotyczy zmian taryf w obrębie taryf Nowy Pakiet Biznes oraz zmian z taryf Nowy Pakiet Biznes Firma na taryfy Nowy Pakiet
Biznes.
[...]
8. Zmiana na taryfę Nowy Pakiet Biznes powoduje anulowanie wszystkich dotychczas uzyskanych przywilejów, które Abonent nabył w związku z
jakimikolwiek wcześniej zawartymi Umowami z PTC, w tym miedzy innymi: Umowami z Klientem Kluczowym, Umowami o Świadczenie Usług
Dodanych lub Umowami o Świadczenie Usług Telekomunikacyjnych – Oferta Specjalna, Aneksami z PTC (nie dotyczy przywilejów uzyskanych w
ramach programu Era Premia).
9. Warunki dla Abonentów wybierających taryfy Nowy Pakiet Biznes*
9.1. Zmiana taryfy z obecnie posiadanej na taryfę o takiej samej lub wyższej opłacie za abonament z puli Nowy Pakiet Biznes:
zmiana taryfy z obecnie posiadanej na taryfę o takiej samej lub wyższej opłacie za abonament (kwota abonamentu brana bez upustów) jest
możliwa w każdym momencie trwania Umowy i związana jest z uiszczeniem jednorazowej opłaty w wysokości 25 zł netto ( 30,50 zł z VAT).
9.2. Zmiana taryfy z obecnie posiadanej na taryfę o niższej opłacie za abonament z puli Nowy Pakiet Biznes:
zmiana taryfy z obecnie posiadanej na taryfę o niższej opłacie za abonament (kwota abonamentu brana bez upustów) z puli Nowy Pakiet
Biznes, jest możliwa tylko w przypadku, jeżeli nie ograniczają tego warunki oferty, z których obecnie dany Abonent korzysta (np. brak
możliwości zmiany taryfy na niższą przez określoną ilość miesięcy) i związana jest z przyjęciem przez Abonenta zobowiązania do utrzymania
aktywnej karty SIM w okresie 6 pełnych Cykli rozliczeniowych licząc od daty wygaśnięcia Umowy terminowej lub z przyjęciem przez Abonenta
zobowiązania do utrzymania aktywnej karty SIM w okresie 6 Cykli rozliczeniowych licząc od daty zmiany taryfy w przypadku trwania Umowy
bezterminowej wraz z jednoczesnym uiszczeniem jednorazowej opłaty w wysokości 50 zł netto ( 61 zł z VAT).
10. Jeśli Abonent naruszy zobowiązanie utrzymania aktywnej karty SIM w okresie 6 pełnych Cykli rozliczeniowych licząc od daty wygaśnięcia Umowy
terminowej lub od daty zmiany taryfy w przypadku umowy bezterminowej, o których mowa w pkt.9.2, Operator może pisemnie wezwać Abonenta
do naprawienia szkody poprzez zapłatę na jego rzecz jednorazowej kary umownej w wysokości 50zł i stawki kary umownej określonej w ramach
poprzednio zrealizowanej oferty promocyjnej, co wynika z warunków oferty promocyjnej, na zasadach, której Abonent zawarł Umowę lub Aneks do
Umowy.[...]

Także też trzeba płacić - ale tylko jak zmieniasz "stary typ taryf" na nowszy :]
Czyli chyba u wszystkich jest tak samo hyh
zimi2k
CYTAT(Rooff @ 25.04.09 - 09:55) *
Także też trzeba płacić - ale tylko jak zmieniasz "stary typ taryf" na nowszy :]
Czyli chyba u wszystkich jest tak samo hyh

piekny syf ;/ tj naprawde sku.... patrza tylko jak wyciagnac kase.
ToPeRz
A mnie troche smieszy to narzekanie (bez obrazy). Kazdy z nas kupujac telefon w danej sieci, zgadza sie na pewne warunki. Operator bedzie dbal o swoj interes i jest to oczywiste. Zmiana warunkow umowy moze nastapic jezeli obie strony wyraza na to zgode. Oczywiste jest ze skoro ktos stwierdzil ze bedzie placil 120 zl miesiecznie, to druga stronia nie musi godzic sie na obnizke. Ew. w gore mozna podniesc bo jest to z korzyscia dla operatora i on napewno sie zgodzi. Dlaczego ktos rzada oplaty za zmiane planu taryfowego? Bo w sumie jest to zmiana warunkow umowy. W koncu operator idzie wam na reke. Nikt was do tego nie zmusza. Nie chcesz placic, to niech bedzie wg. warunkow w umowie. Chcesz zmienic - ok ale zaplac. Wczesniej byly gratisy i bylo fajnie. Teraz ich nie ma i wiesza sie psy na firmie bo sprawia problemy... Przeciez kazdy wiedzial jaki jest okres tych gratisow. Ja sam zmienialem teraz plan taryfowy bo oplaci mi sie bardziej dac 50 zl i obnizyc koszta rozmow do 52 gr., niz placic za minute wg. starego planu 75 gr. Umowa mi sie konczy pod koniec roku. Nie narzekam, bo wiem na co sie godzilem.
zimi2k
@ToPeRz - wez pod uwage jedno - kiedys bylo to normlane i naturalne. Mogles co miesiac siedziec w innej taryfie, byle bys nie zmniejszyl kwoty zobowiązania.

Co do gratisow i gadzetow - dawali je zawsze i zawsze dawac beda, niezaleznie jaka taryfe wezmiesz. Rok temu wybralem jedna z taryf ktora mi oferowali i dodali gratisy, gdybym wybral inna taryfe tez mial bym gratisy - nawet się o to nie prosiłem, a nawet nie miałem wyboru. Tak wiec dodatkow nie traktuj jako coś ekstra, tylko jak coś normlanego co się każdemu należy.

Na rynku jest konkurencja, wiec operatorowi powinno zalezec, niestety tak nie jest.

BTW - podobnie jest z TPSA, rok temu miałem sytuację z zmianą adresu i miejsca zamieszkania. Rodzice chcieli przenieść numer pod nowy adres. Usługa była dostępna za opłatą 100zł!!. Tak więc skończyło się na wypowiedzeniu umowy.
pozdr
Rooff
Toperz - zauważ dwie rzeczy w tym co zacytowałem:
- jeśli chcesz zmienić taryfę na tą nową z wyższą opłatą abonamentową to płacisz dodatkowe 25 zł,
oraz
- jeśli chcesz zmienić taryfę na tą nową z niższą opłatą abonamentową to płacisz 50 zł i dodatkowo zobowiązujesz się utrzymywać aktywność SIM przez 6 cykli ponad ten okres, który miałeś w umowie lub po okresie obowiązywania umowy (jeśli nie to kara za zerwanie umowy - taka sama jakbyś kopnął w każdej chwili operatora w zad :] ).

A w praktyce? Spotkał się ktoś z umową, która nie ma zapisu o utrzymywaniu takiej lub wyższej opłaty abonamentowej? Można teraz w ogóle zawrzeć umowę, która nie jest promocją?

Jestem ciekawy jak to wygląda "na zachodzie" - jakby ktoś może przybliżył z forumowiczów :> Bo gdzieś kiedyś w jakimś poście o internecie chyba (nie wiem czy to nie Aux pisał) czytałem, że po roku jak nie pasuje provider to się zmienia i już - pytanie czy a jak już to ile się za to płaci? Ale bardziej mi chodzi jaką politykę stosują operatorzy GSM?

W Polsce się teraz większość zachwyca Play (aktualnie taryfami Play Fresh) - no na pierwszy rzut oferta fajna, ale tylko dla rozmów wewnątrz sieci, bo jak już gdzieś się dzwoni, to stawki nie są już takie fajne, a i dzwonienie z innych sieci do Play kosztuje znacznie więcej niż do Era, Orange, Plus.
Kiedyś to się jeszcze szło połapać, kto ma jaką sieć i powiedzmy "nie zbankrutować" na jednym telefonie do Play - a teraz w dobie przenoszenia numerów już się można niestety niemile zdziwić :]
Ale to tylko tak na marginesie wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.