Dobrodziejstwo operatora kończy się z momentem podpisania umowy. Dobrodziejstwo wraca jak Ci się kończy ta umowa - ale i to przeważnie jest peowizoryczne, bo chcą Ci wcisnąć to czego tak na prawdę nie potrzebujesz

I niestety prawda jest taka, że jak nie płacisz dużych rachunków za telefon, to operator Cię ma w glębokim poważaniu i nic ciekawego od niego i tak nie dostaniesz.
Śmiem też zaryzykować teorię, że lepiej ma ten, który chce podpisać nową umowę, niż ten, który jest związany z siecią od iluś lat - takie związanie jest dobre tylko pod jednym względem - masz od x lat taki sam numer :]
Podobna sytuacja dotyczy posiadania przez jedną rodzinę iluś telefonów (aktywnych kart SIM) w jednej sieci - też to nic nie daje przy przedłużaniu umowy... Punktów Era Premia też nie można łaczyć (przenosić pomiędzy numerami, mimo iż są zarejestrowane na tą samą osobę).
Wracając do tematu - w tym dokumencie
KLIK rzeczywiście widnieje takowa kwota - paradoksalnie to jest nazwanę "Promocyjną oferta przejścia..."

Nie chcę wiedzieć, ile by to kosztowało bez promocji (hmmm - może za friko ?

) - ale jak migrujesz z Mix na abo to masz za darmo

A jak jest w innych sieciach - ja mogę powiedziec o Erze. Na niższe jak już wspomniałem się nie da, a na wyższe przez iBOA nie ma większego problemu. I jak do tej pory taka zmiana jest bezpłatna przez iBOA, a w telefonicznym BOA jakieś grosze (nie chce mi się szukać ile, ale nie 50zł). I oby tak może pozostało (nie chcę wykrakać

).
P.S.
zimi2k - myślisz, że zmiana za pomocą SMSa też Ci zeżre 50zł? Ale chyba raczej taaaa...