Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z routerem NetGear i UPC
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
RuDiX
Witam wszystkich i z góry proszę starych wyjadaczy o pomoc.

Jakiś czas temu zakupiłem router Netgear WGR614 v.7. Dotychczas korzystałem z internetu przez szczecińskiego providera Espol i wszystko było wporządku. 2 dni temu zmieniłem dostawcę na UPC z racji bardzo interesującej oferty ( internet 10mb + telewizja + tel, tanio ). I pojawił się pewien problem. Internet się rozłącza, w różnych odstępach czasu. Czasami jest to co 5 minut, czasem co minutę a czasem co 30 minut. Rozłączenie zazwyczaj nie trwa długo, kilka do kilkunastu sekund, ale skutecznie uprzykrza korzystanie z internetu.

A teraz konfiguracja. Kabelek ethernet z modemu UPC wędruje do routera NetGear, a stamtąd kolejny kabelek ethernet trafia do karty sieciowej w komputerze ( zintegrowana na płycie Realtek). Po bezpośrednim podłączeniu kabla z modemu od UPC do komputera problem znika, ale tylko teoretycznie, bo posiadam inne w domu sprzęty którymi łączę się przez WiFi ( PS3, PSP ), więc nie mogę zrezygnować z routera.
Wydawałoby się, że coś jest nie tak z routerem, ale dlaczego w takim razie przy poprzednim dostawcy wszystko było ok ( problem z rozłączaniem nie występował wcale )?

Zupełnym laikiem nie jestem, więc jeżeli znajdą się chętni do pomocy w rozwiązaniu mojego problemu to zakasam rękawy i wezmę się do roboty według waszych wskazówek. Napiszcie co jeszcze musicie wiedzieć żeby mi pomóc i czego mam próbować

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
wert
Mialem identyczny problem z linksysem

niestety poległem,oprogramowanie nie dało się zaktualizować a na tym modelu alternatywne oprogramowanie nie wchodziło w gre.
poszukaj czy do twojego modelu jest dostepna aktualizacja,może cos zmieni,jesli nie poszukaj

KOD
HyperWRT,DD-WRT ,Tomato,OpenWrt

czy te wymienione alternatywne mają w swojej rozpisce twój model routera.Jesli tak zastanów sie nad wgraniem takowego.Ale uwaga,wiąze sie to z ryzykiem (w małym ale jednak) z wyoutowaniem routera,jesli cos pójdzie nie tak.
sienio
Stary soft to raz, a druga to to, że zwyczajnie źle skonfigurowałeś router. Poszukaj w necie jak należy skonfigurować router dla twojego dostawcy i może to rozwiąże problem.
wert
nie sądze sienio że to bedzie kwestia ustawek,ja przywrocilem defaultowe ustawki na linksysie,zmienilem tylko MAc ktory musial być i nic to nie dało.Kolega ma identycznie jak ja,ma net i naraz traci,po czym znow ma jakby nic sie nie stało,zla konfiguracja nie bedzie na bank miała tu coś wspólnego.
Na tym nowym d-linku mam ustawione identyko jak na problemowym linksysie i net hula że hej.Stawiam na soft.
RuDiX
Oczywiście soft zauktualizowałem ( ręcznie ) na najnowszy ( oryginalny od netgeara) i nic to nie dało. Próbowałem już przeróżnych ustawień w configu routera, ale również bez powodzenia. Może zbyt słabo się na tym znam. A czy jest taka możliwość że router jest walnięty??

Hmm walnięty napewno nie jest. Wciąż mam dostępny internet od poprzedniego dostawcy ( dopiero za miesiąc mi kabelek wyprują ) i po podłączeniu przez ich kabelek i analogicznej konfiguracji routera wszystko śmiga jak należy. Różnica między starym dostawcą ( Espol ) a nowym (UPC) jest z tego co wiem narazie taka :

Espol :
-Stałe IP
-Wymagany stały MAC adres ( musiałem klonować w konfiguracji routera mac z kompa)

UPC :
- IP przydzielane dynamicznie
- Nie wymagany stały MAC ( chociaż i tutaj próbowałem klonowania MAC adresu z kompa, bez rezultatów)

Czyżby router kiepsko radził sobie z dynamicznie przydzielanym IP? ale przecież nie przerywam co chwile sesji, więc IP nie zmienia się bezustannie..... Już głupieje... podejrzewam że jest to jakaś prosta przyczyna, a router leży i się ze mnie śmieje.....

Edit po raz kolejny :

Wszystkie powyższe problemy maja miejsce jedynie na shit systemie Vista ultimate x64. Problem znika bez jakiejkolwiek konfiguracji i kombinacji na zainstalowanym na drugim systemie Windowsie XP SP3. Może nie do końca, bo rozłączanie wciąż się pojawia, ale już nie tak często, i na bardzo krótko ( max kilka sekund ). Osobiście nawet wolę XP, więc mógłbym na nim pracować, ale komputera nie używam sam a żonka woli viste ( bo ładniejsza tongue.gif ), a jako dobry mąż wole jej iść na rękę smile.gif ma ktoś jakiś pomysł co pozmieniać w viście żeby było dobrze? jakie są różnice w ustawieniach sieciowych pomiędzy vistą a XP-kiem, które mogą wpływać na powyższy problem?
sienio
A nie powinieneś sklonować MAC z modemu UPC?

RuDiX
Hmm, tylko skąd ja mam wziąć ten MAC?

Edycja :

Odnalazłem już. Zaraz spróbuje...

Edit :

Sienio pomysł nie wypalił, co było raczej do przewidzenia. Po podpisaniu MACa z modemu do routera, całkowicie odcinam sie od internetu. 2 urzadzenia po drodze z tym samym MACiem to nienajlepszy pomysł smile.gif
sienio
Z tego co pamiętam, u mojego kumpla inaczej nawet nie chciało ruszyć. tongue.gif Także w UPC. tongue.gif
wert
Nie za bardzo jarze co wy chlopaki próbujecie z tym MAC.Jesli nie jest potrzebny to co ma dac?
Masz RuDiX mozliwosc sprawdzenia tego routera u kogos kto ma tego samego dostawce? na mój gust wyeliminowaloby to oba systemy bo jest taka mozliwośc,wątpliwa ale jest.Dla mnie jednak to nierealne by 2 zgola inne systemy identycznie zachowywaly sie i generowały ten sam błąd.
Mozna by jeszcze testa zrobic na jakims LiveCD,jesli to jakis bląd RuDiX-a,powiedzmy identycznie konfiguruje net,robi "coś" czego nie powinien i tu i tu,lajfka bedzie najlepszym sprawdzianem
sienio
Rudix, ale jesteś odcięty od neta, tak, że router nie łączy się z siecią i w zakładce router status masz PUSTO, czy nie możesz wejść na żadną stronę? Bo to spora różnica.

Ustawiałeś tam jakieś DNSY?

Moim zdaniem masz coś po[beeep]e z configiem a nie z samym routerem.
Auxiliaris
Ustaw stałe IP na komputerach, w routerze wyłącz DHCP.
Wpisz DNSy nowego prowidera (UPC).
RuDiX
Niestety auxiliaris.

DHCP wyłączone, stałe IP poustawiane, DNSy wpisane - sytuacja się nie zmieniła. Brakuje mi już pomysłów sad.gif
Auxiliaris
Czytałeś to co tutaj piszą? http://strefaklienta.upc.pl/informacje_i_p...=54&aid=423

Wiem, że prawdopodobnie uczynił to już technik który uruchamiał sprzęt, ale może warto jeszcze raz to powtórzyć razem z podłączonym routerem.

Jeśli to nie pomoże to uderzyłbym do obsługi klienta.
bns
CYTAT(Auxiliaris @ 02.05.09 - 11:31) *
Jeśli to nie pomoże to uderzyłbym do obsługi klienta.
Może po prostu za słaby sygnał ustawili. Kumpel ma podobnie: net, tel i tv. Jak podłącze router to telefon klęka albo rozłącza z netem. Może w tym jest problem.
RuDiX
Instalacja routera na instalacja.upc.pl nie pomogła. Telefon do obsługi klienta również nie dał żadnych rezultatów. Pan z obsługi powiedział mi że po ich stronie wszystko jest ok ( a niby czego się spodziewałem tongue.gif ). Jedyna dość sensowna rzecz którą mi ten pan powiedział, gdy dowiedział się że router działa bez zarzutu po podłączeniu do kabelka poprzedniego providera, to to, że może po prostu router nie ogarnia w jakiś sposób sygnału od UPC ( bądź co bądź obydwaj dostawcy mają bardzo różne infrastruktury sieciowe, a co za tym idzie i sygnał się różni ). Jednakże UPC mi nie pomoże w tej kwestii bo router jest mój a nie ich więc oni za niego nie odpowiadają, jednocześnie polecają mi usługę UPC WiFi, czyli ich router za 9,99 miesięcznie smile.gif Ja wciąż wolałbym jednak mieć swój router, jakoś nie podnieca mnie myśl dzierżawy routera który nigdy nie będzie mój.

Wolę zainwestować tak do 200zł na nowy router, ale to nie daje mi chyba żadnej pewności że sytuacja się poprawi... no chyba że jesteście innego zdania i macie jakiś pewny, sprawdzony router pod UPC w tym przedziale cenowym...
wert
a pisalem ci ze to walka z wiatrakami.

http://www.osiol.net/index.php?showtopic=3...t=0&start=0

ja kupilem sobie ten z linka.Zajefajny.I nie sprawia problemów,w razie czego mam mozliwosc wgrania softu alternatywnego.Tyle ze o tym nie mysle bo dziala jak trza tongue.gif
RuDiX
a co powiecie na ten model ?

http://allegro.pl/item615942043_router_lin...fv_wys_24h.html
sienio
Uważam, że to świetny router. smile.gif

spiz@k
Mam NetGear z Virgin Media w Londynie - dokladnie ten sam problem - rozlacza sie losowo - raz chodzi tydzien ok - potem mam serie co 5min rozlaczen. Gdzies czytalem na necie, ze to wina routera i generlanie opinie maja NegGear bardzo srednia.
wert
CYTAT(RuDiX @ 03.05.09 - 15:45) *

te router ma możliwość ustawiania parametru TTL (nie wiem co to tongue.gif ale ludziska narzekaja na to) ale ma za to ma mozliwosc alternatywnego firmware.I jeszcze jedno,dowiedz sie czy w razie problemów bedziesz mial wsparcie linksysa.U mnie nie chcieli mi pomóc przy moim modelu.Ciule jedne tongue.gif
Auxiliaris
Powiem tak, jeśli nie chcę kupić przysłowiowego "kota w worku" to idę do tego sklepu, który zwą "nie dla idiotów" biorę sprzęt, testuję i w przeciągu dwóch tygodni oddaję jeśli mi nie pasi bez podawania przyczyn - tak jest w szkopowicach, zaś jak w polszy jest nie wiem, ale słyszałem, że do tygodnia można towar zwrócić.

Polecałbym na ten przykład wypróbować D-Link DKT-110, u mnie przy 20 mbitach spisywał się przednio, testowałem go tydzień i nie było ani jednej zwiechy dodam, że średnio lecą 3-4 komputery w domu online.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.