Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WindowsXP na dwóch dyskach
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
misjek_g
Witam - mam przewietrzyć komputer u znajomej czyli format partycji systemowych, postawić od nowa XP, trochę zmienić partycję, wyciąć Avasta który jest nadgorliwy itp. smile.gif
Znajoma chce mieć to w ten sposób zrobione, żeby po załączeniu komputera w pewny,m momencie pojawiało się okienko wyboru i mogła się zalogować albo ona albo dziecko. Założenie drugie to takie, że na koncie dziecka nie może być widoczny drugi dysk z jej systemem i z plikami. U niej jak najbardziej mogą być widoczne 2 dyski twarde.
W sumie robię to u niej drugi raz. Poprzednio sytuacja była taka że miała jakiś programik, który uruchomiał się przy starcie. Jednak po jego bezowocnym poszukiwaniu po prostu zainstalowałem dwa systemy- po jednym na każdym dysku. Chyba trzeba było jeszcze edytować boot.ini bo był jakiś problem ...
Co do dysku to w końcu po prostu na jednym koncie (systemie) wyłączyłem go w menadżerze urządzeń smile.gif. Jest jednak jedno "ale", bo po jakimś czasie dysk sam (nie wiem po twardym restarcie ??) się załączył z powrotem i dziecko miało dostęp także do tych partycji co nie powinno. Więc jak to zrobić na stałe ? Jesli ktoś ma jakieś doświadczenia to prosiłbym o radę - myślę że można by wpisać coś w boot.ini tylko co fragez.gif

pozdrawiam
wert
Ukrycie dysku mamusi bedzie w sumie najprostsze

KOD
regedit

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

tworze wartość DWORD o nazwie NoDrives
Modyfikuje ale w systemie Dziesiętnym i wpisuje 16

Na systemie A ukrywam dysk E na ktorym jest drugi system

WARTOSCI DLA WSZYSTKICH DYSKOW

A: - 2^0= 1
B: - 2^1= 2
C: - 2^2= 4
D: - 2^3= 8
E: - 2^4= 16
F: - 2^5= 32
G: - 2^6= 64
H: - 2^7= 128
I: - 2^8= 256
J: - 2^9= 512
K: - 2^10= 1024

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Policies\Explorer
wartość dword "NoSMHelp"=1

w zaleznosci jaka przypisze sie litera takie musisz zastosowac liczbe.Pomoc techniczna jako bonusik tongue.gif

Wybór systemu powinien sie sam dopisać,jesli nie to musisz pokazac lub napisac czy to jeden dysk,czy dwa i na kazdym winda bo to w boot.ini wazne by zmodyfikowac boot.ini

Tak mniej wiecej wygladaja windy na tym samym dysku

KOD
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows Mamy" /noexecute=optin /fastdetect <<< załózmy żę to orginalny zapis
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows Dziecka" /noexecute=optin /fastdetect

tu jeden dysk,dwie partycje,odpala sie pierwszy system Mamy

KOD
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows Mamy" /noexecute=optin /fastdetect <<< załózmy żę to orginalny zapis
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows Dziecka" /noexecute=optin /fastdetect

tu taka sama sytuacja ale na dwóch dyskach.

Cos w ten deseń.Jesli pojdzie ci cos nie tak,bez obaw! dopóki nie ruszysz 1-go orginalnego zapisu,zawsze winda ci sie odpali,pobaw sie,potestuj jak tam sobie chcesz.

Edit.

Bym zapomnial.Ukrywasz w ten sposób tylko partycję systemową,ale jesli kobitka ma na przyklad 3-ą partycje (niesystemową) to oboje mogą z niej korzystac.Jesli jednak nie chce i tego,to musi wartości w regedit zwiększyć by ukryc i tę .Tu w zaleznosci jakie przypisaly sie litery dysków odpowiedni wpis to mała loteria,musisz zmienic zapis w regedit,z menadzera wywalic explorer.exe i go znów odpalić.Zobaczysz natychmiast czy masz pożądany efekt,jesli nie to powtarzasz to do skutku tongue.gif
Ale dla niesystemowych partycji najprosciej wejsc na system dziecka i z Mój komputer>>PPM>>Zarzadzaj i tam nie przypisywac litery dyskowi.dzieciak nie bedzie swiadom ze wogole jest taka,no chyba ze ten dzieciak to 15-letni hackier :>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.