Witam.
Mam problem z połączeniem asusa 1000H z internetem przez EDGE przy pomocy bluetooth.
Telefon to Nokia 5200, sieć: Orange.
Skonfigurowałem poprawnie połączenie, mam bezproblemowy dostęp do danych
z telefonu, więc można uznać że łączność komputer-telefon jest ok. Przy
próbie połączenia do internetu na telefonie zaczyna świecić ikonka "E",
komputer dostaje konfigurację z DHCP, jednak strony się nie wyświetlają.
Dane są wysyłane i odebrane, w niewielkich ilościach (w okienku połączenia sieciowego), więc świadczą o tym, że jakieś połączenie jest.
Przyznane adresy DNS też wydaja się prawidłowe, jednak niepokoi mnie
przyznany adres IP: 10.0.66.2. Tak ma być? Jeżeli tak, to dlaczego
połączenie z Internetem nie działa?
Co ciekawe połączenie to działało od początku mojej przygody z Asusem 1000H, interneto śmigał az miło- i nagle: jednego dnia działało, następnego nie działa. Nie wiem jaki dostawałem wtedy IP (nie zwróciłem uwagi bo wszystko działało). Nic między czasie nie instalowałem, jedyne co zrobiłem to pobrałem aktualizacje Windowsa, ale nie wiem czy to ma znaczenie.
Co dotychczas robiłem z diagnostyki:
- skanowałem w poszukiwaniu wirusów - brak
- sprawdzałem inne połaczenia sieciowe (wi-fi w domu, połączenie po kablu)- wszystko działa bez problemu
- pingowałem stronę http://www.onet.pl, czyli 213.180.130.200 - pingi chodzą bez problemu
- jak w przeglądarkę wbijam zamiast http://www.onet.pl - 213.180.130.200, to strona się otwiera wolno i nigdy nie otwiera się cała, zawsze czegoś na niej brakuje, lub coś jest poprzestawiane (wp.pl po ip mi sie nie otwiera)
- wyłączałem antywirusa i firewalla systemowego (jedyny jaki mam) - myślałem, że może któreś z nich blokuje, ale bez zmian czyli nie działa
- posprawdzałem ustawienia sieciowe (wysztko jest na auto, zresztą tak było wcześniej jak połączenie działało - nic nie zmieniałem)
- sprawdzałem www na firefox'ie i na IE, gg też mi nie chodzi (nie chce się zalogować - a wcześniej chodziło)
- sprawdzałem czy to może wina telefonu i spróbowałem to samo z moim telefonem na innym laptopie (DELL). W tym przypadku wszystko działa bez problemu. różnica jest taka, że dostałem inny adres ip (zaczynał się na 94.). Więc ewidentnie jest coś nie tak w moim 1000H
- sprawdzalem tez inny telefon (telefon kumpla, który u niego na lapie działa) i też nie działa (też dostałem adres z puli prywatnej)
- przeinstalowałem sterowniki BT, przeinstalowalem karę sieciową - i nic, jak grochem o sciane
W sumie to juz sie poddalem, nic z tego nie rozumiem
Ma ktoś jakiś pomysł ?