Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ACPI na stacjonarnym
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
wert
Czy te http://pl.wikipedia.org/wiki/ACPI jest potrzebne na stacjonarnym kompie?
mam zamiar wywalic to z linux (system nie ma raczej tu znaczenia co? ) ,ale ze nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi waham sie,osobiście bym wywalił.,jakies wygaszacze,oszczędzacze energii ?? a po co? nie używam.Kolejny powód na wywalenie ACPI tongue.gif Poradzcie coś.

Z górki thx
Rooff
Ja np. zamiast wyłączać kompa używam "stanu wstrzymania", ponieważ uważam, że nie ma aż tak częstej potrzeby rebootowania windowsa (XP). Rebootuje go jak widzę, że już się zamulił, albo jeśli coś tego wymaga. W przeciwnym wypadku szkoda czasu i mielenia dysku :]. Zaletą używania "stanu wstrzymania" jest również to, ze system masz dostępny w jakieś 15 sekund po włączeniu (reboot czy też włączenie nie trwa u mnie długo, ale jak już wspomniałem - po co jak nie jest to konieczne? wink.gif ).
Wywalisz ACPI no to "stan wstrzymania" czy "hibernacja" będzie niedostępna. Zakładając, że nie używasz to możesz spróbować wywalić - kto nie próbuje ten 2 razy traci (czy jakoś tak tongue.gif).
wert
No ja jesli juz odpalam kompa to se on chodzi,od zawsze wstrzymanie mam ustawione na "nigdy",zreszta to i wygaszacze zawsze mnie wkurzały,zawsze wywalam to diabelstwo.XP nie muli mi tak starsznie,moze dlatego ze wpadam na niego rzadko tongue.gif,a na linux wiąze sie to z nowym konfigiem kernela i choc nie trwa to zbyt dlugo,samo znalezienie opcji w pliku konfiguracyjnym i ustawienie nieststy zajmuje i do tego nie ma pewnosci czy aby nie wylaczajac jednego,nie robi sie syfu w innych opcjach.Dlatego wolałbym nie testować i nic nie tracic dwa razy tongue.gif
Xahil
Z tego co kojarze to bez tego (oczywiscie mowimy o linuksie) komputer nie bedzie sie sam wylaczal (normalnie sie system zamknie, ale komputer sie nie wylaczy i dopiero trzeba bedzie nacisnac przycisk zeby sie wylaczyl). Pozatym nie bedzie ci dzialala opcja ze jak naciskasz przycisk power to sie sam wylacza (wtedy trzeba albo w konsoli pisac poweroff, albo wybierac jakas opcje z jakegos menu). No generalnie o ile nie masz konkretnego powodu zeby to wylaczac to lepiej zostawic bo czasem sie przydaje (fakt ze na laptopach bardziej, ale na stacjonarnym tez nie jest calkiem bezuzyteczne).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.