Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GPS w nokii
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
Maryan
Witam

pytanie mam banalne chyba ale może ktoś mi łopatologicznie wytłumaczy jak działa GPS w telefonie, konkretnie chodzi o model 6720 z symbian.

1. mam coś takiego jak nokia maps ale tu chyba muszę zapłacić za licencję na mapy?
2. w instrukcji pisze, że żeby gps działał to muszę mieć połączenie z netem czyli płacić dodatkowo za przesłane dane.

a ja chce żeby ten gps działał tak jak normalna nawigacja za 200 PLN z marketu. z ip-mart sobie ściągnę jakieś zrippowane mapy ale jak mam zrobić żeby nie płacić za połączenie z netem?

Mam nadzieję, że nie zakręciłem za bardzo.

Pozdrowienia
I_O
To o czym mowisz to jest tzw A-GPS, pobierajacy dodatkowe dane z netu przez co pozwala na szybsze zlapanie fixa. Mozna to jednak wylaczyc i uzywac tylko klasycznego GPS-a.
A zamiast Nokia Maps mozesz zainstalowac jakis "normalny" program, jest ich pare i na symbiana
Maryan
czyli jak zainstaluje np mapy garmina i je uruchomię to wtedy gps będzie działał tzn nie będzie potrzeby łączenia z netem?
I_O
Tak
Chyba zee... smile.gif
O ile ten Gramin dziala na tej Nokii to oczywiscie tak, ale niektore programy maja tez swoje zwyczaje; np. na moim Samsungu z WM6 TomTom za cholere nie moze znalezc fixa, za to Automapa albo Igo funkcjonuja swietnie
Rooff
Swego czasu czytałem gdzieś o kontrolach policji legalności oprogramowania zainstalowanego w GPS (nie wiem czy telefony też brali pod uwagę).
Także miej to na uwadze szukając czegoś dla siebie wink.gif
lokocool
Ostatnio w 3 roznych nokiach instalowalem Garmin'a --> zdecydowanie najlepszy program do nawigacji.

Jesli chcesz to lopatologicznie ci wytlumacze jak to to zainstalowac, z tym ze linki to poesle ci na PW z wiadomych wzgledow.

Garmin korzysta na zasadzie jakbys kupil GPS-a w sklepie --> oficjalnie oczywiscie nie dziala na naikiach bo dziala "tylko" z urzadzeniami garmina wink.gif

i jak juz go masz to lacxzysz sie z satelitami a nie przez internet smile.gif

Pozdr. smiley13.gif
Maryan
zainstalowałem Sygic automap, działa i na razie przy tym zostanę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.