Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: winda z usb
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
rebel
witam
przy probie instalki win xp pro sp3 czysty z pendrive mam problem z literami napedow - dotychczasowa partycja systemowa C zmienia nazwe na E - pendrive z dotychczasowego G ma litere D. Twardziel mam podzielony na 3 partycje c systemowa d, e jako uzytkowa i magazyn a z pendriva tylko winde chce zainstalowac - jest jakis sposob zeby pozmieniac literki dyskow przy instalacji? Wiem z doswiadczenia ze jak instalne system na literce E to pozniej jaja wychodza z niektorymi programami
wert
jedynym sposobem ktory znam to usunięcie wszytkich partycji i utworzenie od nowa.Instalka sama powinna sobie ustawic kolejnosc.
rebel
eeeee poki nie mam wielgachnego dysku na backup to nic z tego coz przyjdzie zakupic jakis 1t zewnetrzny i porobic kopie wtedy sie pobawie nowym systemem
marki
Teraz tez nad tym myslalem, zakupilem pendrive 4Gb i szukam na mulku co ludzie polecaja.
Co bys Ty polecal rebel, ktora wersje?
pzdr
marki
Rooff
Hmmm to w takim razie co uzyskuje literę C ?
rebel
@marki pena traktuje tylko jako przenosny magazynek na instalke windozy-instalacja windy na penie mija sie z celem gdyz pen siadzie po ok 2 miesiacach przy ciaglym zapisie pamieci ala xp
jaka wersje ? hmm ja potrzebuje zwyklej najzwyklejszej wersji xp pro sp3 -w miare mozliwosci jak najnowsza i tyle.
kazda wersje windy mozna zainstalowac z pendrive jesli po
1 przygotujesz sobie odpowiednio pendrive-OPIS
2 twoj komp jest zdolny botoowac z usb

@Roof literki dyskow samoistnie sie zmieniaja przy probie instalacji normalnie mam C,D,E I naped cd F
jak podlaczam pena to wskakuje mi na lit G a przy instalce z pendrive zamienia mi litery i tak:
stare C jest teraz E
stare D jest teraz C
stare G jest teraz D
i nie wiem co z tym fantem zrobic
jest opcja instalowac jak leci na nowej literce E ale wiem ze kiedys tak zrobilem i byl problem bo niektory soft jest sztywno ustawiony ze system jest na C -wiec byl wielki zooonk
wert
kiedys jak sięgnę pamiecią mialem podobnie po kombinacjach z partycjami dla linuxa.Z tego co pamietam poradzilem sobie tak,że zainstalowalem winde po czym znow odpalilem instalke i w momencie gdy instalka pytala co zrobic,wybieralem kolejną instalację i gdy trzeba bylo wybrac gdzie ma sie instalowac usuwalem wszystkie partycje (ofkors oprocz tej zapelnionej danymi).Kiedy juz usunalem partycje i zostala partycja nie przydzielona i ta zapelniona,najnormalniej w swiecie wyłaczalem kompa.
Efekt byl taki ze partycji nieprzydzielonej winda przypisywala najblizej jej wolną literkę ,czyli C tongue.gif

Warunek,ze partycja na ktorej masz dane nie jest nią,czyli C literką,to troszke loteria,ale za duzego pola manewrów nie masz.

Czyli tak:
1.Instalujesz winde na tej E,to nie ma znaczenia i tak ja wywalisz za chwile
2.Kolejna instalka tyle ze konczysz ją po usunieciu partycji
3.Instalacja własciwa i modlisz sie by partycja nieprzydzielona (surowa,czy jak to winda nazywa) byla z literką C

Edit.
Watpie by ten myk wyszedl podczas instalki z usb.Najprawdopodobniej partycje z usb odczyta,ustawi po swojemu i spiedzieli ci kolejnosc.jak chcesz miec winde to ni ma rady,kup zwykly naped cd(ze 2 dychy zaplacisz?) albo pozycz na czas instalacji od kogos
marki
Dzieki rebel!
Preferuje pendriwa niz plyte poniewaz ich zywotnosc jest wielka niewiadoma. Niekture stare CD smigaja jak zloto a niektore nowe po 2 miesiacach nie odpalaja, choc wczesniej byly OK

Z opisu wynika ze moge to zrobic z normalnej plyty instalacyjnei XP_SP3+SATA. to uprosci sprawe

pzdr.
marki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.