Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drukarka sieciowa nie drukuje
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
konflikt
Mam problem w sieci domowej, mianowicie nie drukuje mi drukarka (USB) podłączona do drugiego komputera.
Z komputera połączonego bezpośrednio z drukarką można drukować bez problemu.

Komputery połączone są bezpośrednio scrossowanym kablem, widzą się wzajemnie (działa ping w obie strony), bez problemu udostępniam też pliki i foldery. Drukarka instaluje się w sieci bez problemu (ściągają się sterowniki, jest wykrywana przy dodawaniu), natomiast problem pojawia się, gdy próbuję coś wydrukować - drukarka w ogóle nie reaguje.

Nie wiem, co jest grane conf20.gif conf20.gif

Pozdrawiam.

PS. Acha, system na komputerze z drukarka to Win XP Home SP3, na drugim to Win XP Pro SP3.
Rooff
Hmmm nie wiem czy to nie jest właśnie problem tego XP Home. Wersja Home ma okrojone usługi sieciowe - ale nie wiem, czy tylko w zarządzaniu czy również fizycznie.
Udostępnianie dla tej drukarki masz włączone? (we właściwościach drukarki - udostępnianie)
konflikt
Tak, udostępnianie jest włączone. Dodam, że wcześniej był PC z Win XP home (czyli oba z home) i nie było problemu z drukowaniem.
lokocool
A nie zmieniales jakiegos firewalla np ?
jesli nie to odinstaluj drukarke i przeinstaluj stery --> wywal udostepnienie i udostepnij jeszcze raz.
konflikt
To był chyba właśnie konflikt firewalli, Windowsowego i Avasta. Zostawiłem teraz tylko Avasta, ściągnąłem najnowsze sterowniki i teraz działa. Dzięki za wskazówki. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.