Pewnie to głupie dla starych sieciowych wyjadaczy, a dla mnie lepiej późno niż wcale, ale nie daje mi spokoju na routerze coś o nazwie snmp.
Chyba jestem za głupi na to, żeby to jakoś obsługiwać pod windą. Różne managery już testowalem i szczerze napisawszy nie wiem o co chodzi w tym protokole.
Szukam jakiegoś napisanego prostym językiem tutoriala (co można zrobić i jakim softem/na win server 2K3/2K8/OSX Server i co to coś oznacza), może komuś się coś takiego gdzieś przewinęło? Będę wdzięczny.
SNMP manualCzy o to, czy nie o to chodzilo?
Bo jakos trudno mi zakumac.
snmp generalnie wykorzystywane jest do monitorowania parametrow pracy urzadzen sieciowych (switche , routery). Odpytujesz sobie co 5 minut przez snmp takie urzadzenie, zbierasz dane a potem rysujesz ladny wykres.
Drugim praktycznym zastowoaniem jest wysylanie trapow, kiedy urzadzenie zauwazy nienormalne zjawisko (np jeden z zasilaczy jest odlaczony) to wysyla takiego snmp trapa i odpowiedni soft ktory zbiera te trapy moze wypluc ostrzezenie ze cos sie popsulo.
trzecim zastosowaniem jest mozliwosc konfigurowania urzadzenia przez snmp , w praktyce jest to dosc niewygodne (no chyba ze masz jakis soft ktory ci konfiguruje cos odrazu na kilku(nastu/dziesieciu) urzadzeniach to pewnie wtedy jest to fajne. Pojedyncze urzadzenie przewaznie wygodniej konfiguruje sie przez CLI).
Jesli mowimy o domowym routerze ktory ma konfiguracje przez www/telnet to snmp cie raczej nie interesuje.
Yahol, dzieki za manual - przyda sie.
Xahil, dzieki za wytlumaczenie, staje sie to dla mnie zrozumiale.
A jaki soft polecisz (chce sobie monitorowac np. ups'a ktory jest podlaczony do sieci i widzialem u niego snmp)?
Ciezko mi powiedziec, bo soft z ktorym mialem do czynienia raczej sluzy do monitoringu wielu urzadzen i z zalozenia chodzi na osobnym serwerze i ma interfejs webowy, a wiec wymaga jeszcze serwera www z jakims php. ewentualnie mozesz sobie poszukac cacti, munin, nagios. W domu do tego celu wykorzystywalem munina, ale pod linuksem postawienie serwera www z php jest duzo prostsze niz pod windowsem, wiec sie tego tak nie odczuwa

Edit:
A jak to jest ups podlaczony do PC to moze latwiej poszukac softu ktory gada z nim np przez USB (ja tak mam w swoich upsach).
Mam UPS firmy APC.
I moge sie miedzy PC a UPS dogadac na dwa sposoby:
-1. poprzez wejscie szeregowe, specjalnym kabelkiem APC, drogim jak nieszczescie.
W windzie wybieram UPS APC i model.
-2. po USB z softem dostarczonym przez APC po zarejestrowaniu sie na stronie.
Podaje czas podtrzymania, zaladowanie baterii itepe.
Z takim czymstam jak podales, mialem chyba! do czynienia z APC 1500 zarzadzanym po LAN.
Ale dokladnie to juz nie pamietam.
Byl serwer, UPS, jakies inne urzadzenia, i to wszystko zarzadzane po LANie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.