Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konfiguracja routera
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
emm16
Mam router TP - LINK model TL - WR543G.
Podłączam wyjście rj45 z modemu kablowego do wejścia WAN w tym routerze i normalnie z routera od wyjścia LAN do karty sieciowej.
Konfiguruje to na wszystkie możlwie sposoby dając dynamiczne IP (internet mam z kablówki) i za chiny nie widzi WANa.

co może być nie tak, może trzeba coś jeszcze ustawić?

Romano
Ten modem to jest jakiś z dhcp czy jakiś bezkonfiguracyjny?
A może masz z tej kablówki zrobiony dostęp tylko do konkretnego mac-adresu dla ciebie? (wtedy trzeba by przypisać taki mac adres twojemu routerowi)
emm16
słabo sie na tym znam, więc powiem tak:
modem kablowy motorola SB5100
Czekam na rady
Romano
Trudno mi powiedzieć nie mając tego przed sobą, ale myślę że nie wystarczy włożyć wtyczkę, ale należy router skonfigurować pod ten modem (fabrycznie w routerze może być wpisane jakieś statyczne połączenie zamiast dynamicznego, które by dostawało adres ip od modemu).
Spróbuj wejść na stronę routera i na nim przestawić konfigurację tak, żeby uzyskiwał adres wanowski (domyślny adres z hasłem powinieneś znaleźć w instrukcji, na sieci widziałem wzmianki o 192.168.1.1).
konflikt
Wejdź w ustawienia routera (w przeglądarce 192.168.1.1; login i hasło - admin) i tak jak napisał Romano sklonuj adres MAC z twojej karty sieciowej.
emm16
a jak sprawdzieć jaki mam mac?
karta sieciowa jest zintegrowana z płytą główną u mnie.
drugie pytanie - gdzie to wpisać ten adres mac?, bo tam konfiguracja jest automatyczna tego routera
vince44
CYTAT(emm16 @ 30.10.09 - 21:52) *
a jak sprawdzieć jaki mam mac?

Z menu start wybrać opcję Uruchom (Run) i wpisać polecenie cmd. Otwarte zostanie okno z wierszem poleceń, gdzie wpisujemy komendę ipconfig /all.

CYTAT
karta sieciowa jest zintegrowana z płytą główną u mnie.
drugie pytanie - gdzie to wpisać ten adres mac?, bo tam konfiguracja jest automatyczna tego routera

Według instrukcji zakładka Network -> MAC Clone
Auxiliaris
1. Wejdź w menu routera i wybierz Quick Setup, następnie kliknij na NEXT.

2. Wybierz w Quick Setup - Choose Operation Mode "AP Router" i kliknij na NEXT.

3. W Quick Setup - Choose WAN Connection Type wybierz "Dynamic IP" i NEXT.

4. W Quick Setup - PPPoE Quick Setup - Static IP nie ustawiasz nic klikasz tylko na NEXT.

5. W Quick Setup - Wireless już masz pewnie wszystko ustawione, więc klikasz na NEXT.

6. Na koniec klikniesz na Finish.

Teraz warto jeszcze wyłączyć obydwa urządzenia i ponownie uruchomić, oczywiście przy uruchamianiu urządzenia powinne połączone być kablem pod RJ45 jak w pierwszym poście. smile.gif

Co do klonowania adresu MAC to w moim przypadku nie musiałem klonować. Podaj nazwę Twojego prowidera, wtedy dowiemy się może więcej.

Romano
Być może jest właśnie tak, jak napisał Auxiliaris. Być może w ogóle klonowanie mac adresu jest potrzebne. Być może to już jest przydzielone modemowi i nie trzeba nic klonować tylko odpowiednio skonfigurować połączenie routera do modemu. Wszystko zależy od operatora i rodzaju łącza.
emm16
zaczęło działać po restarcie modemu i routera, bez wpisywania adresu MAC.
A jeszcze się zapytam, bo potrzebuje 12 metrów kabla RJ45.
Jaka jest maksymalna dostępna do kupienia długość gotowego kabla.
Czy kupie gotowe 12 m z końcówkami, czy pozostaje tylko samodzielne skręcanie?
Jakie max. długości sprzedają?
Romano
Maksymalnie widziałem rolę 100 metrową i tyle może mieć maksymalnie wg zasad długość kabla.
Idź do sklepu komputerowego, kup te 12m i poproś żeby ci od razu na miejscu zarobili końcówki. W marketach też bez problemu powinieneś dostać gotowe odcinki, tylko że nie wiem czy akurat dostaniesz 12m czy może 15m.
PS. rj45 to nie rodzaj kabla tylko nazwa końcówki kablowej. Do domu poproś o skrętkę utp kategorii 5.
emm16
a końcówki rj 45?
Romano
CYTAT(emm16 @ 31.10.09 - 17:09) *
a końcówki rj 45?

Tak, rj45.
emm16
ok dzieki
Auxiliaris
Ja bym jednak odradzał zastosowanie długiego kabla LAN.
Ja przedłużyłem koncentryk i umieściłem modem w innym miejscu.
emm16
połaczyłem sie z notbookiem bezprzewodowo. Także okazało się, że nadaje bezprzewodowo.
Tylko teraz pytanie, jak kontrolować, kto mi sie łączy do tego, bo do 54 połączyć sie może każdy z tego wychodzi
Auxiliaris
Pobierz sobie TO, od strony 27 opisane jest jak skonfigurować WiFi.
Romano
CYTAT(Auxiliaris @ 31.10.09 - 17:39) *
Ja bym jednak odradzał zastosowanie długiego kabla LAN.
Ja przedłużyłem koncentryk i umieściłem modem w innym miejscu.

Tylko że 12 to nie jest długi smile.gif
emm16
odświeżając temat, prosiłbym o pomoc przy dobrym zabezpieczeniu tego WiFi.
1)Czy całość polega tylko na zabezpieczeniu dostępu hasłem?
Co tam musze po kolei zribić na stronie tego routera?
Bo ja rozumiem to tak, że zaznaczyć enabled i ustalić hasło i takich haseł moge mieć maksymalnie cztery...
Jak to po kolei zriobić??
2)Czy w komputerze połączonym kablem sieciowym też będzie trzeba po tym ustaleniu hasła to hasło wprowadzić?
3)Czy taki nieautoryzowany dostęp osób z zewnątrz pozwoli tylko na korzystanie z łącza internetowego, czy stanowi bardzo łatwą drogę do włamania się na pecet? Wydaje mi sie, że zwykły zjadacz chleba się nie włamie, ale pytam w jakimstopniu jest możliwy włam na pecet korzystający z sieci WiFi?
4)Na podstawie tego PDFu wygląda na to, że ten router ma firewall?
5) ten dhcp to tylko protokół i nie ma znaczenia przy zabezpieczaniu WiFi?

Czekam na dokładne odpowiedzi.
Z góry dzięki.
wert
pytasz i pytasz,wyglada na to że przekombinujesz tongue.gif

Robisz tak

1.ustawiasz SSID ---> nazwa "jakaśtamwymyślona"
2.WPA lub WPA2 jesli masz taka możliwość
3.Cipher Type ----> ja mam TKIP
4.PSK / EAP ----> ja mam PSK
5.network Key -----> wymyslasz haslo z liter cyferek,duże male litery,jak wolisz,czym trudniejsze tym lepiej
6.Koniec

Na stacjonarnym jak nie masz wifi nie zobaczysz sieci wifi,koniec
Kiedy odpalisz bezprzewodowo lapka,winda zobaczy siec i pokaze ci ją.Kiedy dasz na polącz spyta cie o haslo.Ty je znasz wiec problem z glowy,wpisujesz zaznaczasz by łaczylo automatycznie,gdy ja zobacze musze znać hasło a nie znam.To jest twoje zabezpieczenie.Nawet jak widze siec nic mi to nie daje bo nie polącze sie z nią bez hasla.

Koniec howto tongue.gif

Ps.

ustawki wifi są z mojego routera dlink-300,ale te sprawy wygladaja bardzo podobnie na kazdym,wiec nie stresuj sie tylko szukaj po nazwach.
Romano
i zmień sobie domyślne hasło administratora smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.