Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: jak omin±æ proces rejestracji w xp pro
Os³omania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
marrek
mam kupiony laptop firmy LE...vo (celowo nie pisze bo to z³odziejska firma - zreszt± nie pierwsza), z softem vista business, co oznacza ¿e moge sobie zrobiæ downgrade do xp pro..., w kupionym zestawie nie ma p³yty z xp , nie ma tez partycji z tym systemem, a tak¿e nie ma kodu instalacyjnego xp,

zrobi³em instalacjê przy u¿yciu p³yty windows xp , któr± posiadam bo wcze¶niej kupi³em laptopa hp tak¿e z vista business (chyba hp jako jedyna daje p³ytkê bez kodu co prawda), no i mam problem bo aktywacji nie mogê zrobic ani online, ani poprzez telefon, zasadniczo sensownie bo kod zaszyty w p³ycie od hp by³ zapewne tylko do hp - zreszt± zrobi³em to legalnie - Pani w microsyfie powiedzia³a ¿e mogê legalnie maj±c vista business skorzystac z innej p³ytki windowsa xp pro, jednak kodu nie poda... no w sumie sprzedawca nie jest wiêc odbi³em do producenta.

po 5 telefonach - dopiero za 5 razem dodzowni³em siê do firmy która dla le....vo wypala takie p³ytki za przys³owiowe 100z³, ale kodu nie u¿ycza, choæ teoretycznie jestem legalnym u¿ytkownikiem

jako legalny u¿ytkownik pytam wiec szanownych kolegów, bo nie chcê p³aciæ 100z³, w jaki sposób to obej¶æ.... jak wy³±czyæ aktywacjê....

jak co¶ to chêtnie GG: 9012629
Romano
Z tego co wiem to nie powinno byæ potrzeby wpisywania nr jak windows ju¿ jest zainstalowany, chyba chodzi ci o kod produktu. Z p³ytkami HP-eka jest taki problem, ¿e czasami jak siê od nich p³ytê w³o¿y w nieodpowiedniej kolejno¶ci (tzn najpierw ich windowsa a potem ich bootuj±c± czy jako¶ tak) to mo¿e nie byæ generowany nr aktywacyjny i aktywacja nie jest mo¿liwa. Najlepiej wzi±æ jaka¶ normaln± z numerem seryjnym i j± wykorzystaæ na instalacjê.
Za³atw sobie od kogo¶ jak±¶ oryginaln± p³ytê - jak najbardziej masz do tego prawo i zainstalujesz windowsa legalnie.
marrek
p³ytka hp by³a botuj±ca, instalacja przesz³a bez problemu, nie pyta³ siê system o klucz, ale po 30 dniach da³ znaæ o sobie...

wert
marrek

mylisz kolego pojêcia.Kwestia zmiany visty na xp to nie to samo co instalacja xp z plyty.Ale robi sie to podobnie.
Zeby to zrobic masz tutek,nie wiem jak jest wiarygodny,nie robilem niegdy tego

KOD
Wersje systemów Windows Vista Business oraz Windows Vista Ultimate s± objête prawami do korzystania ze starszych wersji produktu (Microsoft Windows XP Professional, Microsoft Windows XP Professional x64 Edition lub Microsoft Windows XP Tablet PC Edition).Klienci posiadaj±cy system Windows Vista Business lub Windows Vista Ultimate nie s± uprawnieni do korzystania z systemu Windows 2000 Professional.

Jak to zrobiæ?

Zaopatrujesz siê np. od kolegi, w dysk instalacyjny z Windows XP i instalujesz jedn± w ww. wersji. Po instalacji aby po 30 dniach w pe³ni móc korzystaæ z systemu, niezbêdna jest jego aktywacja. W tym celu uruchamiasz „Pomoc i obs³uga techniczna” spod Startu.
W polu szukania pomocy wpisz „Kreator aktywacji”. Jedn± z opcji bêdzie „Aktywowanie systemu Windows na tym komputerze”. Klikamy w to pole i w poradzie wybieramy „-> Kliknij, aby otworzyæ us³ugê aktywacji systemu Windows”.
Po uruchomieniu siê kreatora wybierz metodê aktywacji przez telefon do przedstawiciela. Klik Dalej.

Pojawi siê „Tylko 4 kroki i gotowe”.
W Krok 1 Wybierasz kraj – domy¶lnie Polska.
Krok 2 Powinny pojawiæ siê 2 numery:
0 801 308 801 – wbrew opisowi nr jest p³atny, lub 594 19 99.
Krok 3 - tu widnieje identyfikator instalacji o który pó¼niej spyta przedstawiciel.
Dzwonisz.
Odezwie siê pan lub pani automat, tzw IVR, czyli Interactive Voice Response.
Postêpuj z instrukcjami wybieraj±c tonowo odpowiednie opcje. Tak czy inaczej na koñcu odezwie siê cz³owiek.

Powiedz ¿e chcesz zrobiæ downgrade (wymowa: da³ngrejd) z Visty na XP.
Konsultant bêdzie pyta³:
- o rodzaj komputera – odp. laptop lub desktop, zale¿y co masz,
- czy naklejka od Visty jest na obudowie – odp. ! Jest !,
- na ilu komputerach jest zainstalowany XP – odp. na 1.
Podaj konsultantowi identyfikator instalacji (Krok 3).
Je¿eli wszystkie narzêdzia Microsoftu zadzia³aj± poprawnie zostaniesz prze³±czony ponownie do IVR gdzie us³yszysz 7 blokowy (ABCDEFG) identyfikator potwierdzenia.
Wpisujesz ci±g znaków w odpowiednie pozycje w kreatorze. Klik Dalej. Gdy pojawi siê monit „ Dziêkujemy! Twoja kopia systemu Windows zosta³a pomy¶lnie uaktywniona” oznaczaæ bêdzie to ¿e mo¿emy teraz legalnie korzystaæ z XP maj±c licencje na Viste. Klik OK.

Ps

na laptopy systemy sa dedykowane,jesli nie kupiles to chocby nie wiem co nie znalazlbys dodatkowej instalki xp na kompie bo takie cos to tylko w erze tongue.gif
marrek
sêk w tym , ¿e po instalacji dzwoni³em do microsoftu... i niestety nie dosta³em ci±gu cyferek... , szlag mnie trafi³ bo tam z nikim dogadaæ siê nie mo¿na

reasumuj±c... jako legalny u¿ytownik, mam prawo, a jednak nie mogê oficialnie zrobiæ instalacji .... paranoja
|bemol
CYTAT(marrek @ 13.11.09 - 08:11) *
sêk w tym , ¿e po instalacji dzwoni³em do microsoftu... i niestety nie dosta³em ci±gu cyferek... , szlag mnie trafi³ bo tam z nikim dogadaæ siê nie mo¿na

reasumuj±c... jako legalny u¿ytownik, mam prawo, a jednak nie mogê oficialnie zrobiæ instalacji .... paranoja

Bzdura! Ja nie raz ju¿ to robi³em i nie mia³em z tym ¿adnego problemu.
Po pierwsze nie gada³em z nikim tylko z automatyczn± sekretark± (numer z tego co pamiêtam to ten 0-801....).
Potem jedziesz ju¿ wed³ug jej instrukcji i nie powinno byæ problemu.
Spróbuj jeszcze raz. Mi dzia³a³o i to nie raz w ten sposób aktywowa³em.

pozdro
I_O
CYTAT(|bemol @ 13.11.09 - 11:33) *
Bzdura! Ja nie raz ju¿ to robi³em i nie mia³em z tym ¿adnego problemu.

Nnoo...niekoniecznie smile.gif
Mialem kiedys podobna sytuacje i tez telefoniczna aktywacja sie nie udala: automat nie dal sie przekonac a nikt zywy sie nie zglaszal - po kilku probach i serii idiotycznego wyklikiwania numerkow w telefonie stracilem cierpliwosc i uzylem loadera. Co zreszta tez jest idiotyczne, bo zeby musiec karmic keksami wlasnego legalnie kupionego Windowsa to naprawde jest szczyt.

W moim przypadku to byl OEM-owy XP Prof pochodzacy od Fujitsu -Siemens, ale z tego co wiem taka sama metoda posluguje sie na przyklad tez HP albo Dell. Rzecz opiera sie na zaszytych w BIOS-ie tabelach SLIC oraz na zainstalowanych w Windowsie certyfikacie i kluczu i dziala w zasadzie calkiem sympatycznie, bo nie trzeba ani wpisywac seriala ani tez systemu aktywowac, po instalacji Windows jest juz "aktywny" i gotow do uzytku. Schody zaczynaja sie po zmianie plyty glownej albo calego komputera, bo naturalnie danych w BIOS-ie juz nie ma, aktywacja przez internet nie dziala i konczy sie zadaniem wpisania nowego - tez od razu odrzucanego - klucza, telefoniczny automat keya tez nie akceptuje, moze zywy pracownik Microsoftu dalby sie przekonac? Nie wiem, nie dotarlem smile.gif
Byc moze - ale tylko byc moze bo nie probowalem - daloby sie skopiowac ze starego BIOS-u potrzebne dane i zapakowac je patchem do nowego BIOS-u, tej metody uzywa sie teraz dosc powszechnie - z ta roznica ze dane pochodza z internetu a nie ze starego sprzetu - do aktywacji Win7 i dziala z reguly znakomicie. Oczywiscie zawsze pozostaje ryzyko uwalenia BIOS-u - wiec to sport dla odwaznych i raczej doswiadczonych uzytkownikow
wert
male sprostowanie,na DELL kluczyl przechodzi (nie wpisujesz) ale aktywowac trzeba
I_O
No u mnie na FSC tez klucza nie trzeba bylo wpisywac, dopiero aktywacja go odrzucila
marrek
w celu aktywacji zrobi³em b³ad w ostatnim ci±gu co po 2 razie da³o kontakt z operatorem, za³ao¿y³em ¿e jak jedna osoba nie ugnie siê to druga pójdzie na "uk³ad", i przeliczy³em siê, gdyby nie tryb awaryjny to by³oby kiep¶ciutko....

probowa³em te¿ z netu co¶ sci±gn±æ ale albo ju¿ znajdowa³em oklepane numery , nic natomiast co mia³oby zwiazaek z le......o i xp pro....

paradoksalnie, wujas kupi³ stacjonarny lenovo i ju¿ mi nawija ¿eby xp zainstalowaæ... kolejny frajer (bo tak chyba podchodzi le..o do legalnych u¿ytkowników) który tej firmie da³ siê naci±gn±æ na wersjê vi¶ta biznes.., ehhh

a¿ chyba zg³oszê ca³a ta sprawê do PIH-u, i rzecznika konsumentów...w sumie to za co¶ bior± kasê...
wert
marrek ja czytam i nie kumam.Co ma firma lenovo do aktywacji? Chyba z twojego pierwszego postu wynika i¿ sadzisz ze przejscie visty na xp polega na tym ze powinienes miec p³ytkê z aktywnym kluczem do XP.Otóz nie!!!
Dzwonisz i czekasz na konsultanta i gadasz ze robisz downgrade.Gosc spyta o kluczyk,podajesz ten z visty i on po sprawdzeniu czy to orginal,podaje ci ciag liter i cyfer ktore ty wklepujesz u siebie i nastepuje aktywacja.
Inaczej nie wyobrazam sobie tego.
marrek
tego nie próbowa³m, niemniej w konsultacji z kim¶ zmicrobadziewia nikt mi nie sugerowa³ takiego rozwi±zania.... wiêc chyba to co piszesz jest nieprawd±,

w rozmowie zdecydowanie informaowa³em o tym ¿e posiadam system vi¶ta biznes i chcê teraz zrobiæ downgrade do xp

ale spróbujê 3 raz...
Romano
Ch³opie, za³atw sobie normaln± oryginaln± p³ytkê z Windowsem, na tej któr± masz Windowsa nie aktywujesz - ona najprawdopodobniej u ciebie nie wygeneruje klucza produktu wiêc nie ma czego aktywowaæ.
Pó³ godziny instalacji by¶ zrobi³ i by¶ mia³ z g³owy, a tak to problem ci±gnie siê z tego co widzê ju¿ trzeci dzieñ.
marrek
CYTAT
Ch³opie, za³atw sobie normaln± oryginaln± p³ytkê z Windowsem, na tej któr± masz Windowsa nie aktywujesz - ona najprawdopodobniej u ciebie nie wygeneruje klucza produktu wiêc nie ma czego aktywowaæ.
Pó³ godziny instalacji by¶ zrobi³ i by¶ mia³ z g³owy, a tak to problem ci±gnie siê z tego co widzê ju¿ trzeci dzieñ.

jak chcesz sobie nabijac liczbe postów pisz±c bzdety to lepiej nie pisz, nie masz pojêcia widocznie o czym tu siê pisze i w czym jest problem, zasadniczo nie odpowiedzia³es na postawione na wstêpie pytanie...wiêc skoñcz ..proszê... nie mam klucza bo producent nie dostarczy³... choæ mam prawo do jego u¿ycia ... chodzi o nonsens, ale Tobie to umknê³o

a wracaj±c do meritum

sêk w tym ¿e taka p³ytke mam, i co z tego kiedy wychodzi ¿e dla danego modelu (marki) zaszyty w instalacji klucz produktu jest inny, klucz ten nie jest podawany

w microsofcie nie aktywauj± Ci systemu bez podania w³asciwego klucza (a nie mam go) , wiêc problem jest

producent który sprzeda³ towar winien dac Ci klucz , a tego nie zrobi³, powinien dac plytkê do downgradu a tego nie zrobi³, tylko odsy³a Ciê do jakiej¶ zewnêtrznej firmy która sobie za to liczy , za produkt którego jeste¶ w³a¶cicielem i za ktróy ju¿ zap³aci³e¶

wynika z tego jedno , MIMO ¯E MAM CO¦ LEGALNEGO , MUSZE UZYÆ WERSJI PIRACKIEJ ABY MÓC TO U¯YWAÆ... ale tu ju¿ jestem nielegalny... nie ukrywam ¿e gdybym wiedzia³ ¿e to z takim trudem pójdzie, uzy³ bym z automatu nielegalnego softu... do czego chyba nie bezpo¶rednio namawia siê klienta.

ponawiam pro¶bê, bo odeszli¶my od tematu... czy kto¶ z Was omina³ sam proces aktywacji, jak to zrobiæ, jakiego softu u¿yc...

dziêki, pozdrawiam

PS. mo¿e kto¶ z Was ma p³ytkê z xp pro dla lenovo, bez kodu, i chcia³by j± udostêpnic na serwerze, z góry dziêkuje
wert
CYTAT
...wiêc skoñcz ..proszê... nie mam klucza bo producent nie dostarczy³... choæ mam prawo do jego u¿ycia ...

zamiast naskakiwac na romano, przeczytaj jeszcze raz posty wy¿ej. NIE DOSTANIESZ i NIE POWINIENES DOSTAC KLUCZA OD LENOVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo tak dowgrade rnie dziala, problem lezy po stronie M$ ktory na podstawie klucza z visty powinien dac ci klucz aktywacyjny do XP. Ciag cyfer w kluczu jest rozopoznawany przez M$ jako
a/ legalny
b/ nielegalny
c/ czy to vista home a moze buisnes itd itd.

Jesli masz miec oto pretensje do kogoklowiek to miej do pracowników M$ albo do siebie, a czemu? moze na pytania konsultanta odpowiadasz tak niewiarygodnie, ¿e go¶æ po drugiej stronie sluchawki sadzi ze chcesz z lipnego klucza dostac orginala.

Napisz email do M$, opisz dokladnie co masz i czego chcesz i ci odpowiedza jak zrobic. Koniec.
Romano
CYTAT(marrek @ 14.11.09 - 09:52) *
jak chcesz sobie nabijac liczbe postów pisz±c bzdety to lepiej nie pisz, nie masz pojêcia widocznie o czym tu siê pisze i w czym jest problem, zasadniczo nie odpowiedzia³es na postawione na wstêpie pytanie...wiêc skoñcz ..proszê... nie mam klucza bo producent nie dostarczy³... choæ mam prawo do jego u¿ycia ... chodzi o nonsens, ale Tobie to umknê³o

Nie odpowiedzia³em wprost, tylko stwierdzi³em ¿e trzeba nalaæ benzynê do benzyniaka, a nie jak zrobiæ ¿eby jednak pojecha³ na ropie.
Niestety, ale ja mam racjê. Ale nie bêdê siê k³óciæ bo jest weekend, a skoro kto¶ chce laæ ropê do benzyniaka i na tym koniecznie je¼dziæ to nie moja wina.
Chcia³em tylko pomóc, przepraszam ¿e co¶ napisa³em.
PS. Liczbê postów mo¿na mi obci±æ smile.gif Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.