Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Router Motorola SB5101E
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
domer
Witam! mam problem, przez dwa dni szukalem sposobu w jaki mozna sie wbic na mojego routera, w koncu gdy udalo mi sie to zrobic, zobaczylem strasznie ubogie menu, praktycznie nic nie mozna tam zmienic, a musze ustawic DNS tak aby moja konsolka bez problemu laczyla sie z netem, bo puki co to dupa... moze ktos wie jak to zrobic? albo co mozna innego zrobic zeby PS3 bez problemu laczyl sie z internetem? dodam ze internet mam przez kablowke TESAT. Z gory dzieki za pomoc i sugestie!
Romano
W tym modemie dhcp jest włączony? Ty go łączysz z PS3 po sieciówce?
domer
CYTAT(Romano @ 11.11.09 - 15:12) *
W tym modemie dhcp jest włączony? Ty go łączysz z PS3 po sieciówce?

nie mam zielonego pojecia czy jest wlaczone, tam nawet takiej funkcji nie ma... ale chyba tak, skoro po wpisaniu w konsoli ipconfig wyskakuje mi IP serwera DHCP.
chce puki co puscic bezposrednio po RJ'tce PS3>router.
Romano
Tu się chyba jakiś konsolowiec musi wypowiedzieć. Dla mnie jak jak adres został przydzielony przez dhcp-a to jesli nie ma innych zabezpieczeń (w co w tym wypadku wątpię) internet powinien być. Ustaw dns jaki jak adres modemu (identyczna jest brama).
domer
CYTAT(Romano @ 11.11.09 - 18:18) *
Tu się chyba jakiś konsolowiec musi wypowiedzieć. Dla mnie jak jak adres został przydzielony przez dhcp-a to jesli nie ma innych zabezpieczeń (w co w tym wypadku wątpię) internet powinien być. Ustaw dns jaki jak adres modemu (identyczna jest brama).

ustawialem tak, wzielem wzystko to samo co mi ipconfig pokazal nawet z ip komputera...rzecz jasna wtedy komp byl odlaczony wink.gif no ale to i tak nic nie dalo...stad wlasnie moja prosba o pomoc na tym forum
domer
ludzie, nie wierze ze nikt nie jest w stanie mi pomoc sad.gif

domer
Witam! Mam problem. Po spedzeniu 2 dni w necie, znalazlem wreszcie w jaki sposob wbic sie przez www do konfigu routera. Jednak gdy to zrobilem pokazalo sie strasznie ubogie menu, gdzie praktycznie nie mam zadnej mozliwosci zmiany czegokolwiek... czy ktos moglby mi napisac w jaki sposob mam znalezc tam ustawienia DNS, bo musze zmienic ip bo mi ps3 bez tego po necie nie poszaleje sad.gif
internet mam przez kablowke TESAT.
pozdrawiam
vince44
Napisz co to za router, bo SB5101E to modem.
domer
CYTAT(vince44 @ 12.11.09 - 17:41) *
Napisz co to za router, bo SB5101E to modem.

A to nie jest router?? mam wlasnie Motorole SB5101E ktory laczy sie bezposrednio z kompem a z drugiej strony z kablowka. i to jest wsio co posiadam.
Zeby sie tylko nie okazalo ze musze jeszcze router dokupic do tego...
vince44
Wygląda na to, że nie. smile.gif
Tak wygląda? -> http://allegro.pl/item815064914_modem_kabl...1e.html#gallery

Nie podłączałem nigdy ps3 do neta, ale z tego co wiem to masz 2 opcje:
1. Udostępnić połączenie internetowe dla ps3, wówczas router nie jest potrzebny, ale komp zawsze musi być włączony w momencie korzystania z internetu przez ps3.
2. Kupić router i nie musisz włączać kompa za każdym razem gdy chcesz skorzystać z internetu na ps3.
I_O
Polaczylem obydwa tematy, w koncu chodzi w nich o to samo - bedzie przyjrzysciej smile.gif
@domer: kontynuuj po prostu jeden thread - latwiej dla Ciebie i dla osob chcacych pomoc

thx

...a co do laczenia PS3 z routerem - tez nie wiem, sorry smile.gif
domer
no ok dzieki adminku tongue.gif fakt tak jest lepiej tongue.gif
a co do zdjecia, to prawie to jest ten sam, z tym ze moj nie ma wyjsc Tel1 i Tel2.
czyli ze jak, mam poscic sygnal przez kompa? czyli bede potrzebowal dodatkowej karty sieciowej, zeby polaczyc kompa z ps3.
tylko mi chodzi o cos takiego, zeby zmienic dnsy, bo jak czytalem na jednym forum to koles mial dokladnie taki sam problem jak ja przy probie podlaczenia ps3 do sieci, blad DNS, i ten Pan zadzwonil do obslugi technicznej sony i powiedzieli zeby zmienil w routerze dnsy na podane przez sony, i to faktycznie pomoglo, dlatego glownie chodzi mi o sprawe tych dnsow, gdzie w tej mojej motoroli moge to zmienic (jesli w ogole moge...) zawsze siedzialem na Neostradzie, i tam w konfiguracji modemu(routera) zawsze wszystko bylo, od ip, przez login i haslo potrzebne do zalogowanie sie do neo na statystykach konczac. teraz siedze na kablowce wiec sie troche zdziwilem ze w konfiguracji nie ma ani zadnej mozliwosci zmiany loginu i hasla do dostepu do neta, ani zadnej mozliwosci konfiguracji czegokolwiek...a mi chodzi tylko o glupia mozliwosc zmiany ip dnsow... wiec po prostu wymieklem jak to zobaczylem sad.gif
vince44
CYTAT(domer @ 12.11.09 - 23:07) *
no ok dzieki adminku tongue.gif fakt tak jest lepiej tongue.gif
a co do zdjecia, to prawie to jest ten sam, z tym ze moj nie ma wyjsc Tel1 i Tel2.
czyli ze jak, mam poscic sygnal przez kompa? czyli bede potrzebowal dodatkowej karty sieciowej, zeby polaczyc kompa z ps3.
tylko mi chodzi o cos takiego, zeby zmienic dnsy, bo jak czytalem na jednym forum to koles mial dokladnie taki sam problem jak ja przy probie podlaczenia ps3 do sieci, blad DNS, i ten Pan zadzwonil do obslugi technicznej sony i powiedzieli zeby zmienil w routerze dnsy na podane przez sony, i to faktycznie pomoglo, dlatego glownie chodzi mi o sprawe tych dnsow, gdzie w tej mojej motoroli moge to zmienic (jesli w ogole moge...) zawsze siedzialem na Neostradzie, i tam w konfiguracji modemu(routera) zawsze wszystko bylo, od ip, przez login i haslo potrzebne do zalogowanie sie do neo na statystykach konczac. teraz siedze na kablowce wiec sie troche zdziwilem ze w konfiguracji nie ma ani zadnej mozliwosci zmiany loginu i hasla do dostepu do neta, ani zadnej mozliwosci konfiguracji czegokolwiek...a mi chodzi tylko o glupia mozliwosc zmiany ip dnsow... wiec po prostu wymieklem jak to zobaczylem sad.gif

Karta sieciowa w PC (Panel sterowania>Połączenia sieciowe>Połączenie lokalne> Właściwości> Właściwości TCP/IP):
• Adres IP: 192.168.0.1
• Maska podsieci: 255.255.255.0
• Brama domyślna: 192.168.0.1
• Preferowany serwer DNS: 194.204.152.34
• Alternatywny DNS: 217.98.63.164
W opcjach połączenia internetowego wchodzimy w zakładkę Zaawansowane i w Udostępnianiu połączenia internetowego zaznaczamy wszystkie opcje.

PlayStation3
Wybieramy wszędzie ustawienia manualne i wpisujemy następujące dane:
• IP: 192.168.0.2
• Netmask: 255.255.255.0
• Gateway: 192.168.0.1
• Primary DNS: 194.204.152.34
• Secondary DNS: 217.98.63.164

Tak na szybko znalezione w sieci, DNS oczywiście przykładowe. wink.gif

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z tymi DNS-ami, adresy DNS podaje dostawca neta, a zmieniasz je w połączenie lokalne/właściwości/TCP/IP lub w ustawieniach routera. Nie wiem czy twój modem ma tę opcję, najlepiej sprawdzić w instrukcji.
domer
tylko tutaj tobie chodzi o sytuacje gdy sygnal neta idzie z kompa do ps3 tak? bo defakto jesli zmienie ustawienia w ps3 na takie jak mam w kompie, a komp i tak bedzie odlaczony(tylko jedno wyjscie na rjtke w motoroli) to i tak ustawienia z kompa nie maja najmniejszego znaczenia?
ja probowalem motyw taki ze przepisalem wszystkie ustawienia z ipconfig/all do ps3, pozniej zostawilem wszystko tak samo tylko zmienilem dnsy, i w jednej i w drugiej sytuacji nic to nie pomoglo sad.gif
to co znalazlem w necie i dotyczny mojego bledu wyglada tak:

Poniewaz otrzymalem pomoc od Centrum Obslugi Klienta Playstation podaje rozwiazanie problemu z pewnego zrodla. Moze ktos inny znajdzie to od razu w razie problemu i nie otrzyma odpowiedzi aby tylko nabic post, ze "to juz bylo blah blah blah bez konkretnego linka i odpowiedzi".

Error 80710102

1. Pozostawic konsole ustawiona na automatic/easy (prawdopodobnie jest juz
tak ustawiona)
2. Ustalic adres IP routera.
3. W dowolnej przegladarce internetowej (np. Firefox lub Internet Explorer)
na komputerze polaczyc sie z routerem,
4. W pasku adresowym wpisac adres IP naszego routera.
5. Wprowadzic nazwe uzytkownika/ haslo - jesli zostaniemy o nie zapytani.
Gdybysmy takiego sami nie wprowadzali, prosze sprawdzic dokumentacje
routera
- w niej moze byc informacja o fabrycznych ustawieniach tych opcji. W
przypadku braku w/w mozna sprobowac jako nazwe uzykownika "admin" bez
podawania hasla.
6. Po wejsciu prosze sie przyjzec ustawieniom DNS. Mamy DNS Primary i
Secondary. (moga byc np. pod "WAN"). Ustawic 208.67.222.222 dla primary i
208.67.220.220 dla secondary
. Zatwierdzic zmiany.
7. Sprawdzic polaczenie PS3. Teraz powinno dzialac.

chodzi mi o to pogrubione, zeby wlasnie zmienic te dnsy na te podane wyzej, tylko ze ja tego w opcjach motoroli nie posiadam...w sumie to tam nie ma nic ciekawego :/

domer
Do wszystkich ktorzy maja podobny blad z PS3 co ja, wszystko mozna ladnie zrobic, wystarczy ze podlaczysz ps3 do modemu, modem wylaczysz, i po chwili wlaczysz, wlaczysz konsolke, robisz konfig sieci na easy, zatwierdzasz i gotowe, dziala smile.gif tak proste ze az trudno na to wpasc...
dziekowac wszystkim za pomoc, temat uwazam za zamkniety wink.gif
vince44
CYTAT(domer @ 13.11.09 - 15:32) *
Error 80710102

1. Pozostawic konsole ustawiona na automatic/easy (prawdopodobnie jest juz
tak ustawiona)
2. Ustalic adres IP routera.
3. W dowolnej przegladarce internetowej (np. Firefox lub Internet Explorer)
na komputerze polaczyc sie z routerem,
4. W pasku adresowym wpisac adres IP naszego routera.
5. Wprowadzic nazwe uzytkownika/ haslo - jesli zostaniemy o nie zapytani.
Gdybysmy takiego sami nie wprowadzali, prosze sprawdzic dokumentacje
routera
- w niej moze byc informacja o fabrycznych ustawieniach tych opcji. W
przypadku braku w/w mozna sprobowac jako nazwe uzykownika "admin" bez
podawania hasla.
6. Po wejsciu prosze sie przyjzec ustawieniom DNS. Mamy DNS Primary i
Secondary. (moga byc np. pod "WAN"). Ustawic 208.67.222.222 dla primary i
208.67.220.220 dla secondary
. Zatwierdzic zmiany.
7. Sprawdzic polaczenie PS3. Teraz powinno dzialac.

chodzi mi o to pogrubione, zeby wlasnie zmienic te dnsy na te podane wyzej, tylko ze ja tego w opcjach motoroli nie posiadam...w sumie to tam nie ma nic ciekawego :/

To rozwiązanie jest w oparciu o router, a ty masz modem. smile.gif

CYTAT(domer @ 15.11.09 - 12:39) *
Do wszystkich ktorzy maja podobny blad z PS3 co ja, wszystko mozna ladnie zrobic, wystarczy ze podlaczysz ps3 do modemu, modem wylaczysz, i po chwili wlaczysz, wlaczysz konsolke, robisz konfig sieci na easy, zatwierdzasz i gotowe, dziala smile.gif tak proste ze az trudno na to wpasc...
dziekowac wszystkim za pomoc, temat uwazam za zamkniety wink.gif

Tyle zachodu, a wystarczyło tylko zrestartować urządzenie. biggrin.gif
Romano
Cóż, te tanie router/modemy tak mają że trzeba je restartować, żeby zajarzyły zmianę.
Widocznie ta motorola jest jakaś niskobudżetowa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.