Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: potrzebuje sprawdzonego programu do backupu
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
rebel
witam
potrzebuje sprawdzonego softu do backupu partycji systemowej -sparzylem sie juz na ghost14 i acronis drive image-na tym ostatnim wielokrotnie tracilem kopie w niejasny dla mnie sposob-niby byly ale acronis klasyfikowal je jako uszkodzone.
propozycje moga byc free lub komercyjne -zalezy mi na backupie partycji systemowej-duzo ostatnio eksperymentuje i musze miec zelazny backup-ale please nie wpisujcie czegos co portale okrzyknely swietnym softem-typu acronis-wole opinie oparte na wlasnych doswiadczeniach
wert
A ja Acronisa uzywam nonstop,nawet linucha mam z niego i nie dam powiedziec złego slowa na ten soft.Jedynie raz mialem uszkodzony obraz kiedy zapisalem go na zewnetrznym dysku.Teraz zapisuje na innej partycji na dysku bez kompresji,defaultowo jak program sugeruje i nie ma bata,zero bledów.Zdefragmentuj sobie dysk na ktorym stawiasz obraz,sprawdz pod katem bledów a nie powinno nic dzialać żle.
rebel
oto moje boje z acronisem........instalka standart system ze sterownikami nowy-kopia podstawowa sektor po sektorze-pozniej wraz ze zmianami kopie narastajace ale nie wiecej jak 3 na 1plik kopii -wszystko validatowane null bledow.kiedys pokombinowalem ze sterownikami do programowania tunerow sat i sie zamotalo cos-myslalem ze stery siadly wiec daje restore z kopii sprzed 2 dni -program zajeczal ze zrobi boota i wtedy restore system sprzed 2 dni kliknalem ok system restart acronis wlaczony przywraca mi kopie i w polowie komunikat o bledzie i reset kompa-oczywisciesystem juz nie wstal bo byl nadpisany wiec odpalam acronisa z bootcd i zapodaje restore kopie mam na innym dysku na specjalnej partycji a acronis mi melduje ze obraz kopii jest uwalony,wskazuje mu inna kopie to samo wszystkie kopie byly dla niego uszkodzone choc sam je tworzyl i validatowal-na dodatek to jego przywracanie z bledem rozwalilo tablice partycji tak ze dysk nie mozna bylo szybciutko przywrocic do poprzedniego stanu podzialu na partycje-partition magic widzial ten dysk ale jako jeden wielki error pobawilem sie innym softem ratunkowym i po kilku godzinach uzyskalem to co chcialem odtworzenie struktur partycji wraz z prawidlowymi literami partycji itp...myslalem ze to koniec jaj i znow acronisa odpalilem z bootcd......narobil taka sama kaszane jak poprzednio.Porylem po forach w sprawie informacji jak odzyskac dane z tych kopii i natrafilem na kopalnie.......fuckow na acronisa-to co ludziska tam opisywali,bledy zwiechy programu przeklamania acronisa -najciekawsze byly relacje z wsparcia technicznego-ludzie wklejali zapis chata z technikami z acronis-smiech na sali doslownie.........
Osobiscie juz raczej nie wskocze na acronisa kiedys uzywalem takiego cudenka jak Rollback-tylko strasznie duzo mi wtedy miejsca to zarlo-teraz jest nowy dysk to moze sie sprawdzi

CYTAT
RollBack Rx™ is a robust system restore utility that enables home users and IT professionals to easily restore a PC to a time before certain events occurred. RollBack Rx makes it easy for users of all skill levels to quickly and easily repair PC issues – saving time, money and PC trouble. “Go Back In Time” and return your computer to the way it was an hour ago, a day ago, or even 6 months ago… More powerful than Windows System Restore; as it restores everything not just system files. Easily Roll-Back to uninstall software, recover from a virus attack, or even back out of a failed software deployment…

a tu STRONA DOMOWA PRODUCENTA
wert
no to ja ci napisze jak ja robie.
Mam dyski C i D,obraz na D.
Zainstalowany drugi system z chipsetami i sterami od grafy.Niecale 4 Gb.Przy dzisiejszych dyskach to pikus,raptem 1 DVD mniej.
Podczas odtwarzania obrazu robie to z tego wlasnie systemu j/w.Bez lokowania operacji w pamięci,bez zbednych rebootów.Mam tak na domowym kompie jak i na laptopie slużbowym,W domu troche to zlewam bo używam linux,ale w pracy przynajmniej raz w tygodniu robie backup ale ja w odróznieniu od ciebie nie robie przyrostowego obrazu,tylko pojedynczy caly.Potem starszy obraz wywalam.
Mam obrazy :
1.systemu świezo po instalce+stery,chipsety+instalka acronis - jakies 3Gb obraz
2.pelny obraz systemu (u mnie C: zajmuje 14 Gb z programami,a obraz 9 bez kompresji)
3.Ostatni robiony obraz (po kazdorazowej zmianie ustawień,doinstalowane dane,programy etc.. rozmiar bardzo zblizony)

razem 3 obrazy - 22-23 Gb
w domu jeden - 9 ,ale jak wyzej,mam to gdzies smile.gif

Troche zachowowacze to,ale mam ponad 80% pojemnosci partycji D: wolnego,wiec te Gb obrazów nic nie znaczy.2 obrazy z pelnym wypasem wlasnie na okolicznosc jakiegos ewentualnego błędu.

Ty robiąc przyrostowe obrazy powinienes po zrobieniu pierwszego sprawdzić poprawnosc,bo teraz wyobraz sobie ze juz 1 obraz poszedl cos nie tak,to przyrostowy backup nie zalatwia sprawy,obraz sie powieksza a byk i tak siedzi.Dlatego tez sądze ze powinno sie robic jak wyzej,jeden pelny obraz.

W robocie czasami robiac backup,musze zagladnąc w jakis dokument,baa! nawet dopisac cos i nie zauwazylem by robilo to jakiekolwiek wrazenie na Acronisie tongue.gif

Ps.
Uzywam wersji 11,problemów bardziej dopatrywalbym sie w wersjach,nie samym programie.

Edit

kiedys czytalem ze dobrym programem jest Bart+jakies wtyczki.Soft darmowy i podobno znajdziesz dokladnie rozpiski w necie jak sie tworzy te plytkę i gdzie szukac dodatków do niego.Moze tym sie zaintersuj.
rebel
tia wszystko ladnie pieknie.......ale mam 2 fizyczne dyski
1 podzielony na 3 party z czego pierwsza rozruchowo systemowa
2 podzielony na 5 partow z czego pierwsza to systemowa a druga to przeznaczona na kopie zapasowe

jak odpalam xp z pierwszego dysku to kopie mam na np...F
jak C sie pokielbasi to teoretycznie powinienem odpalic drugi system i z niego odtworzyc kopie tylko ze na drugim systemie partycje systemowa dysku 1 pokazuje mi jako np K wiec to rozwiazanie nie bedzie dzialac.pozostaje tylko odpalic z boootcd acronisa i wskazac mu kopie do przywrocenia-ale jak on twierdzi ze data ist corrupt to nic juz nie poradze
btw 1 kopia byla sektor do sektora i nie byla powiekszana -nawet jej nie chce zaakceptowac-dalem spoksa postawilem nowy system i rpzgladam sie za czyms pewnym biggrin.gif
wert
no i wlasnie nie,mylisz sie.Ja tez mam 2 fizyczne dyski,kazdy system na innym dysku.Acronis radzi sobie z tym.Musiales uzywać acronis bardzo bardzo dawno tongue.gif
rebel
czyli jesli odpale system rezerwowy i kaze mu przywrocic kopie partycji C obecnie wystepujaca jako F lub niewystepujaca wcale na skutek awarii przy poprzedniej prubie restore(obszar ten pokazywany jest jako nieprzydzielony) to acronis odtworzy mi to bez zajakniecia? mam wersje ostatnia 13 home bodajrze i naprawde wiele mi juz krwii napsula
wert
rebel

Acronis na te zalete ze nie musisz miec tam nic,jesli wskazesz 15Gb pustego miejsca i tam ma byc system to acronics to zrobi.Ale jesli te nieprzydzielone cie martwi to przeciez z tego rezerwowego systemu mozesz najpierw zrobic partycje nieprzydzielona jako NTFS i dopiero stawiac system.Nie testowalem tego ale stawiam na to ze da rade.

Ps.Ja mam taki se komp,średnio na jeża wypasiony,Pentium Dual Core 2,2Ghz + 4Gb RAM.Przywracanie 15Gb danych trwa około 15 minut.Przyznasz ze nawet jesli za pierwszym razem poleci cos nie tak,drugie czy trzecie podejscie bedzie szybciej niz stawianie windy z plytki tongue.gif
lokocool
Przeciez Acronis tworzy obraz kazdej partycji oddzielnie --> masz gdzies backup ( np inny dysk , plyta DVD etc)jak cos padnie zalozmy dysk --> podpinasz backup (chocby pod stworzona plyte rescue ktora tez mozesz zrobic w Acronisie) kazesz mu przywrocic i wszytsko wraca do stanu backupowego. NIC wiecej nie musisz kabinowac ( chyba musisz mu jeszcze wskazac ktora partycja ma byc bootojaca).

ja tak zrobilem jak SMART zaczal mi swirowac i WSZYSTKO robilem spod windows i poszlo bez zajakniecia smile.gif

BTW: Lepszego programu nie znajdziesz.

Pozdr. smiley13.gif
rebel
@wert czas restore jest zadawalajacy-16 gb partycje przywraca w 7 min -jedyne co mnie martwi to czy acronis poradzi sobie z literkami dysku
@lokocool male pytanko o acronisa przy restore masz kilkanascie opcji-pyta miedzy innymi czy przywracac MBR -jak to zaznaczalem to mi kaszane robil -skracal partycje o 0.8 mb i wyskakiwaly bledy -jak poprawnie zrobic kopie partycji systemowej ze wszystkimi ustawkami i na jakich opcjach ja przywracac-mniemam ze najlepsza kopia to sektor po sektorze a restore?

podsumowujac acronisa-najbezpieczniejsze kopie obraz calosci partycji plus boot sector,zapisane osobno (bez przyrostow i kompresji)w wypadku awarii-odpalenie z systemu rezerwowego i naprawa acronisem starej partycji systemowej-a jak sie nie da odpalic rezerwowego(posypie sie bootloader) to z acronis resque cd tak?

btw macie jakas podpowiedz jak zabezpieczyc lub szybko naprawic ten ootloader? 2 dyski na kazdym pierwsza partycja systemowa normalnie pyta na starcie ktory ma wystartowac-ale jak sie posypie partycja z 1 dysku to juz nie pyta pomimo ze drugi system stoi nienaruszony-w sumie mnie to nie rusza bo rezerwowy system mam tylko do gier XP 64 game edition-ale na wrazie czego szybciej odpalic mi rezerwe niz szukac cd acronisa biggrin.gif
wert
rebel na bank nie popierdzielą ci sie literki dysków z prostej przyczyny.Acronis robiąc obraz partycji C podczas odtwarzania zapamietuje te litere,spyta cie tylko czy napewno ma byc taka czy inna.
Ja bootloadera mam na tym zapasowym ktorego nie uzywam do niczego,więc nawet jakbym cos skopal to system mi odpali bo boot.ini+ukryte pliki potrzebne do odpału sa nie ruszane smile.gif

Edit

Zawsze takie rzeczy lepiej robic z dysku.wiadomo ze dziala to szybciej,lepiej i jest wieksza pewnosc ze coś sie nie "przytnie" podczas odtwarzania obrazu,ale tak! z plytki rescue mozesz robic to samo,wielokrotnie az do pełnego sukcesu tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.