Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poważny problem z WinXP....
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
ryjek
Witam,
Wczoraj wieczorem zaczęło się całe zło smile.gif Zacząłem od aktualizacji sterowników do mojego radeona 4850 i to był błąd. Po wielu perypetiach doszło do tego, że uszkodzone zostały pliki w katalogu Windows/System więc rozruch XP jest niemożliwy. Ponadto przy próbie odzyskiwania systemu z bootowalnej płyty instalacyjnej wyskakuje blue screen ze znanym mi komubniktem, iż "system zostanie wyłączony żeby komp nie został uszkodzony".

Po wielu przemyśleniach zakupiłem dzis Windows 7. Ale zanim go zainstaluje potrzebny mi jest niezawodny sposób na odzyskanie danych z WinXP (zdjęcia, dokumenty, a przede wszystkim materiały do mojej pracy dyplomowej).

I oto co wymyśliłem, bardzo proszę Was o opinię czy dobrze myśle:
1) aktualnie mam dysk 250Gb podzielony na 2 partycje - systemową ntfs 135 Gb i drugą na gry filmy etc.
2) zainstaluje "świeżego" WIn XP na nowow utworzonej, trzeceij partycji.
3) Z nowego WinXP powinienem mieć ogląd na dysk więc dane ze starego katalogu WIndowsXP powiiny być mi dostępne.
4) Zgram wszystkie pliki z katalogów i wypalę z tego płty.
5) Zainstaluje na świeżo WIN 7 na największej partycji.

Inne rozwiązanie to chyba tylko kupic przystawkę aby mój dysk wewn. stał się zewn. podłączyć do laptopa i zgrać wszystko na laptopoa. Ale to trochę więcej czasu i kłopotów.

Bardzo proszę o opinie,
Pozdrawiam,
R.
Auxiliaris
Wygospodaruj przy pomocy Hiren's boot CD partycję około 10GB, zainstaluj Win7 na tejże partycji i z niego będziesz miał dostęp do plikó z XP. Zgraj co Ci potrzebne na jakiś dysk zewnętrzny i już.

Później możesz wszystkie partycje lub tylko podstawową wywalić, stworzyć na jej miejscu nową i na niej zainstalować ponownie Win7 (oczywiście wcześniej wywalisz poprzednią instalację Win7) kasując partycję tę z 10GB).

Dlaczego tak a nie inaczej? Ponieważ Win7 instaluje się na szybkim sprzęcie około 1/2h smile.gif
ryjek
A nie lepiej zainstalować na nowej partycji nowego XP, mimo tego że będzie się instalował dłużej? Obawiam się że tych 10 Gb właśnie nie będę miał. A tak to instalatorem XP stworze jeszcze jedna partycje, powiedzmy 4 GB - 6 GB i na niej polece WinXP, zgram wszystko a potem wywale te dwie partycje i zainstaluje 7 na nowo ....
I_O
Jako ze nie zalezy ci na naprawie systemu, najprosciej IMO byloby odpalic jakis system z plyty CD - ja uzywam do takich akcji ERD Commander ale sa tez chyba inne narzedzia tego typu - przekopiowac potrzebne pliki z partycji systemowej na druga, nastepnie systemowa sformatowac i zainstalowac na niej Windowsa.
Sposob z utworzeniem dodatkowej partycji wymaga wiecej pracy i czasu, i jest do tego ryzykowny - bledy przy partycjonowaniu sie zdarzaja i wtedy dane moga poleciec za Jordan.
O ile nie odstrasza cie Linux to mozesz uzyc Knoppixa - tez powinien byc bezproblemowy. Ale nie jestem na biezaco, nie wiem czy klopoty z zapisem danych na NTFS nadal wystepuja.

BTW: po kiego groma ci tyle GB na system?
rebel
najprosciej odpalic jakis live windows lub inny ratunkowy cd i poprzenosic sobie co kto tam uwaza w bezpieczne miejsce na dysku-dobrym zwyczajem jest miec magazynek na wazne pliki -w razie krachu leza sobie spokojnie i bezpiecznie -a jeszcze lepszym zwyczajem jest robienie backupa systemu -wtedy zadna awaria ci nie straszna biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.