Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odmowa dostępu do folderu docelowego
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
gulon
Problem wygląda następująco. Mam dwa kompy w sieci - stacjonarny z windows XP i laptop z Vistą. Do stacjonarnego dołożyłem ostatnio dysk twardy i przeniosłem ze starego na nowy kilka katalogów, w tym katalogi emule wraz z Incoming. Przy próbie uruchomienia na laptopie lub skopiowania na dysk laptopa pliku z Incoming jest problem z komunikatem z tematu, ale dzieje się to tylko z plikami nowymi, tzn. pobranymi po przekopiowaniu katalogu Incoming z dysku starego na nowy. Stare pliki, czyli te, które były przed przeniesieniem w Incoming uruchamiają się bez problemu, również jeśli przeniosę te nowe pliki do innego folderu udostępnionego, ale na starym dysku nie ma problemu z uruchomieniem czy skopiowaniem na laptopa.
Wszystkie partycje są sformatowane w ntfs.
Co może być tego przyczyną?
rebel
ja bym unlockera uzyl-i nie powinno byc problemu a przyczyna?........to tylko windows biggrin.gif
gulon
Już sobie z tym poradziłem. Przeoczyłem, że nie było uprawnień dla "Wszyscy" tylko dla wyszczególnionych użytkowników lokalnych do katalagów nadrzędnych i mimo, że katalog Incoming miał dla Wszyscy i dla gościa osobno (bo już próbowałem wszystkiego) to nie działało, bo dziedziczyło uprawnienia od nadrzędnego - chyba, bo pewien nie jestem czy to o to chodziło i dlaczego niektóre pliki w katalogu było dostępne a inne nie - tego nie wiem. Może ktoś wie, to wyjaśni...
I_O
Problem - jak slusznie zauwazyles - lezy w uprawnieniach, a dokladniej, a dokladniej w security ID (SID) danego pliku / katalogu. Po przeniesieniu pliku z jednego systemu na inny pozostal ci stary SID nie pasujacy do listy uprawnionych userow. Wystarczy ze po prostu przejmiesz ten katalog wraz z plikami na wlasnosc i powinno byc OK
gulon
CYTAT(I_O @ 22.01.10 - 19:24) *
Wystarczy ze po prostu przejmiesz ten katalog wraz z plikami na wlasnosc i powinno byc OK

To robiłem jeszcze zanim napisałem post na forum. Tzn przejąłem własność na użytkownika-administratora, bo wyczytałem, że nie można włączyć udostępniania na katalog, który nie jest własnością. Myślałem, ze to o to chodzi, ale niestety nic to nie dało. Użytkownik lokalny mógł uruchamiać te pliki, a gość zdalnie nie. Ja nie przenosiłem między systemami, tylko między dyskami w jednym kompie. Ale możliwe, że ten SID plików oraz katalogów został przeniesiony na nowy dysk. Nowo utworzone pliki na partycji nowego dysku uzyskiwały uprawnienia przez dziedziczność od katalogu głównego, a stare pliki zachowywały stare uprawnienia. Moim zdaniem jest to błąd...
I_O
CYTAT
Ja nie przenosiłem między systemami, tylko między dyskami w jednym kompie

Kurcze, kilka razy czytalem twojego pierwszego posta - i jednak zle zrozumialem smile.gif Jesli przenosiles tylko na inny dysk na tym samym kompie to oczywiscie problem SID-a nie wystepuje
CYTAT
a stare pliki zachowywały stare uprawnienia

To nie blad - to feature smile.gif IMO calkiem sensowny, bo system nie powinien ot tak sam sobie zmieniac uprawnien tylko dlatego ze plik zostal przeniesiony. Fakt ze bywa to czasem klopotliwe. Po prostu potwierdz jeszcze raz uprawnienia dla calego katalogu i "zahacz" w poszerzonych opcjach ze ma to dotyczyc wszystkich plikow, takze w podkatalogach
gulon
Już wszystko jest w porządku, dzięki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.