Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Error 18: Selected cylinder exceeds max supported by BIOS
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Unix / Linux
wert
Nie moge tego błedu gruba przeskoczyc:

http://www.gentoo.org/doc/pl/grub-error-guide.xml

Kombinuje z partycjami tylko nie rozumiem na czym polega te przesuniecie partycji rozruchowej na początek dysku.

Mam tak:

ta strzałka na screenie oznacza ze windows i linux są przed extended

system z windą - 20 Gb (troche duża ale z pewnych wzgladów potrzebuje tyle,moge ze 2 Gb ujac ale to max)
/ - 8Gb
swap - 1,5Gb
ntfs - 80-pare Gb

kombinowalem juz z roznymi ustawieniami partycji,tak poustawiane chyba najlepiej dzialają,ale i tak co chwila widze ten error.
Jak mozna temu zaradzic? dzis chce przeniesc dane z sda5 i usunąc te partycje by byla nieprzydzielona i mam nadzieje ze winda pozostanie na sda1 a linuxowej po świerzej instalacji przypisze sie sda2 i to zalatwi sprawę.Dopiero po instalacji przywroce partycję ntfs i tym samym extended pezesunie sie za partycjami z winda i linuxem.Nie wiem czemu ale wlasnie w tych numerach partycji widze przyczynę prooblemu

Edit

Plyta głowna P5KPL-AM (wersja bios nieznana tongue.gif )
Xahil
Generalnie poczatek partycji z linuksem (ewentualnie osobnej partycji /boot) musi sie znajdowac w pierwszych 8 GB dysku. U ciebie na poczatku jest 20GB windows i dlatego jest ten blad. Nie wiem jak teraz ale ze starych czasow gdy sie bawilem windowsem to kojarze ze on tez mial jakies wymagania w stylu ze chcialbyc na pierwszej partycji.

Jesli extended masz jako sda2 to znaczy tez ze sda3 jest (na logike powinno byc) partycja rozszerzona, nie wiem czy grub tez nie ma problemow jak musi czytac z partycji rozszerzonej (w sumie nigdy nie probowalem, ale potencjalnie jestem sobie w stanie wyobrazic ze moze mu sie to nie podobac, choc moze akurat zrobili to sprytnie i dziala).

W kazdym razie teoretycznie powinienes miec cos typu

sda1 - /boot (mala partycja 256-512 MB)
sda2 - winda (20 GB)
sda3 - /
sda4 - rozszezona
sda5 - dysk logiczny na rozszerzonej z ntfs

albo

sda1 - winda (mniej niz 8 GB tak zeby nastepna partycja zaczynala sie przed 8 GB dysku.)
sda2 - /
sda3 - winda (12 GB zeby dopelnic do tych 20 wink.gif )
sda4 - rozszezona
sda5 - dysk logiczny na rozszerzonej z ntfs

Oba powinny dzialac.
wert
No niekoniecznie te ustawienia partycji pomogą,ja juz mialem opcje z linux jako pierwszym.Normalnie jestem w glębokim szoku tongue.gif
Wczoraj w koncu ruszyl mi ten linux z tym że żeby było śmieszniej na windzie zobaczylem Error 16 po czym wyjąlem wtyczke z pradu............
wert
Temat Solved

Za duzo pisac,kombinacji tyle zrobilem ze teraz sam nie wiem co robilem najpierw i dlaczego tak a nie inaczej.W skrocie zmienilem kolejnosc dyskow w BIOS (odwrocilem kolejnosc) potem reinstale windy,znow przywrocenie poprzednich ustawien dysków w BIOS,naprawa grub,zmiana nazw partycji i looz tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.