Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ulubiony edytor programisty
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Programowanie
lcf
nie zawsze jest potrzeba odpalać pamięciożerne Eclipse czy inne VisualStudio i czasem spokojnie wystarczy w miarę prosty edytor.

mi osobiscie bardzo przypadł do gustu MED Programmers' Text Editor ( http://www.med-editor.com/us/downloadwin.html ) ma numerowanie linii, podświetlanie składni dla najpopularniejszych języków (C/C++/, Java, Pascal, Perl, Python, HTML, PHP3, Tcl/Tk, asm i kilka innych), okiekno z listą funkcji, możliwość tworzenia skrótów do odpalania kompilatora i przechwytywania komunikatów z kompilacji oraz opcję tworzenia własnych makr - a instalka zajmuje jedyne 1.5 MB :].

w tej kategorii wagowej zdecydowanie polecam :].

bier.gif
killer2003
No ja od jakiegos czasu uzywam ConTEXT, bardzo fajny jest i bardzo dobrze sie formatuje w nim kod ... tylko szkoda ze nimozna go polaczyc z kompilatorem. Ale ogolnie jest spoko!

Link --> _http://www.fixedsys.com/context/
lElE
3esc

Takze cos dorzuce, jest to edytor Edit Plus 2, od pierwszej instalacji jest to pierwsza rzecz jaka instaluje po reinstalacji systemu. Posiada opcje integrowania sie z menu kontekstowym explorera windows, dzieki czemu umozliwia latwy podglad wszystkich rodziajow plikow. Rozpoznawanie skladni plikow:
xml,css,vbs,vb,js,jsp,java,php3,php,pl,pm,cgi,cpp,c,cxx,h,hpp,rc,html,asp,asa,aspx,asax,shtml,stm
Umozliwia podglad w wbudowanej przegladarce plikow html- inne jezeli posiadamy zainstalowany serwer je obslugujacy.
No i w kategorii wagowej bezwzgledny zwyciezca:
ep210c.exe [970kB]
Prezentuje zrzut ekranu:
Kipcior
No ja zdecydowanie przychylam sie do ostatniej propozycji. Editplusa używam również i wg mnie jest to bardzo dobre narzędzie. Wsparcie dla wielu języków programowania oraz możliwość ściągania dodatkowych bibliotek z definicjami innych sprawia, że jest bardzo użyteczny i elastyczny.
WoocashACN
No jeśli chodzi o kategorię wagową to Notepad2

CYTAT(www.softnews.pl)
Notepad2 jest to bardziej rozbudowana wersja systemowego notatnika. Mimo dodania tylu opcji program dalej jest łatwy w obsłudze. Aplikacja posiada kolorowanie dokumentów HTML, XML, CSS, javascript, VBScript, ASP, PHP, CSS, Perl/CGI, C/C++, C#, Java, VB, Pascal, Assembler, SQL, Python, NSIS, INI, REG, INF, BAT, DIFF można także ustawiać swoje schematy kolorów, powiększanie, pomniejszanie, numerowanie lini oraz jeszcze kilkanaście innych opcji. W przeciwieństwie do systemowego notatnika możemy cofać ile się nam podoba.

freeware download: http://www.flos-freeware.ch/notepad2.html
Xahil
Pod linuksem to tylko VIM biggrin.gif wmiare maly (w porownaniu z kobyla emacsem), ma kolorowanie skladni (podstawa biggrin.gif), obsluge skryptow (np rozwiazujacy wierze hanoii, to tak dla pokazania mozliwosci) , odpalanie make , edycja wielu plikow , wysiwetlanie manuali, obsluga ctagow, tryb tekstowy co jest przydatne przy pracy zdalnej. Jednym slowem super biggrin.gif
mervin
A i tak anjl;epszu jest notatnik smile.gif

Chociarz w programowaniu mam raczej nikłe doswiadczenie to aktualnie testuje program który podał @lele i musze powiedzieć, że barzo przypadł mi do gustu.
_ZETOR_
ja akurat programuje w .NET framework. konkretnie asp.NET z C# lub VB.NET i uzywalem przez dlugi czas Visual Studio .NET ale jakis czas temu zainstalowalem sobie WebMatrix, ktory jest dostepny za darmo i jest bardzo fajny, prosty w obsludze. Bardzo przypadl mi do gustu. Polecam.

http://asp.net/ - oficjalna strona.
jest tez sporo starter kits - portal, forum, statystyki.
jest tez forum dla programistow, tylko asp.net jasna sprawa. mozna wymienic doswiadczenia, znalezc odpowiedzi.

polecam

asp.NET RULEZ !!!
leonard
CYTAT(_ZETOR_ @ 14.06.2004 - 04:37)
jakis czas temu zainstalowalem sobie WebMatrix, ktory jest dostepny za darmo i jest bardzo fajny, prosty w obsludze. Bardzo przypadl mi do gustu. Polecam.

TUTAJ do pobrania
_ZETOR_
cos tu sie malo dzieje. . . wiec wychwale Visual Studio.NET 2003.
Visual Studio uzywam od jakichs 2 lat. najpierw Visual Studio 2002, potem 2003 - obezcnie tez go uzywam. Na poczatku uzywalem do pisania zwyklych aplikacji pod windows i musze powiedziec, ze jak to z wieloma rzeczmi, na poczatku bylem troche zagubiony. potem przez kolejny rok juz sie czulem w srodowisku VS coraz lepiej. W tym roku zaczalem uzywac VS2003 ale juz nie do aplikacji pod windows tylko do ASP.NET. Powiem tylko, ze prostota z jaka VS2003 pozwala robic debugging zarowno client jak i server side jest niesamowita. Wszystko idzie jak po masle. Az przyjemnie programowac. Do programowania client side uzywam web controls , do server side, VB.NET, C#, ADO.NET. Baza danych - SQL Server. Jestem wciagniety w .NET na dobre. Kazdemu polecam - zarowno poczatkujacym jak i doswiadczonym.

Jedyna wedlug mnie wada VS2003 to obsluga grafiki. Bardziej skomplikowany layout nie jest latwo zrobic. Ale nadchodzi nowy VS i ma to byc rozwiazane + ma byc wiele innych wspanialych usprawnien. wersja beta juz jest i rzeczywiscie prezentuje sie super. A na razie mozna uzywac Dreamweaver - obsluguje ASP.NET

a dlaczego ASP.NET ? ---> dowiedz sie tutaj:
http://asp.net/whitepaper/whyaspnet.aspx?tabindex=0&tabid=1
mlodszy
Ja wam polece Dev C++ Link
Jest to jak dla mnie najpelszy program pod windows jaki uzywalem do programowania [C/C++] Polecam bardzo.
bns
jak ktos w szkole jest zmuszony pisac w Borland Turbo Pascal, a jest bohaterem wielu ksiazek o pascalu i przewaznie za pomoca tego zaczyna sie programowac w szkolach, a za najwygodniej w nim sie tego nie robi, to polecam dev-pascal mozna pobrac wersje z roznymi kompilatorami - free pascal albo gnu pascal
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.