Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: certyfikat cisco CCNA
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
marianos
chciałbym wiedzieć jak wygląda egzamin
może ktoś z was ma taki certyfikat lub inny cisco
ZiElOnY
Przed rokiem byl w sieci test na CCNA ale go juz nie mam
Po Angielsku wszystko i dosyc latwe pytanie ktore nie mialy nic wspolnego z cisco tylko z ogolnymi zagadnieniami administracji. IP, i tak dalej
marianos
same pytania, które na pewno sie pojawią na egzaminie są pilnie chronione
nieliczni maja do nich dostęp....
chodzi mi o samą forme egzaminu
ZiElOnY
Nie tak!! Tu w niemcach(wszystko mozliwe , nawet szczury 2 metrowe sa)jest 400 pytan a 100 z nich pojawia sie na egzaminach.A pytania tak banalne ze hej.Odpowiedzi skladaja sie z 3 nieprawidlowych i 1 OK
czyli jak masz dobrze pod kopula i logicznie myslisz to zdasz bez znajomosci tematu :slon:
marianos
@ZiElOnY niebardzo się zgodze z tym co mówisz

jest jakaś pula pytań...
na samym egzaminie, który trwa ok 90 minut jest od 50 do 65 pytań,
w tym pytania z 1 dobrą odpowiedzią, pytanie z kilkoma poprawnymi odpowiedziami, tzw. pytania "przeciągnij i upuść",
pytania gdzie trzeba coś uzupełnić i najważniejsze: symulatory routerów cisco

trzeba mieć około 85% poprawnych odpowiedzi by zaliczyć egzamin,
co nielicznym sie udaje, wiem jak jest bo ukończyłem kurs
z Akademii w której robiłem kurs nie udało się to jeszcze nikomu tongue.gif
cast
CCNA wygląda tak, że wchodzi się pojedyńczo do gościa, są pytania nie związane z cząstkowymi ani finalami, całkiem inne pytania ! są pytania, że kilka odp moż być prawidłowych . Trzeba coś uzupełniać, są symulatory routerów.

Ja również ukończyłem kurs ale do CCNA nie podchodziłem teraz mam CCNP i nie wiem czy podejdę, będę miał tylko dyplomy ukończenia akademi a nie certyfikaty:(
marianos
a właśnie papier się liczy i w tym cały ból
BTW czy czasami nie jest tak, że aby podejść do egazminu na CCNP trzeba mieć ważny CCNA wink.gif
POSTMAN
Jest test wielokrotnego wyboru. Trzeba zdobyć chyba 800 punktów (nie pamiętam dokładnie). Jak przejdziesz część teoretyczną to masz część praktyczną na symulatorach. Odemine pojechało kilka osób i też nie zaliczyli mieli koło 750.
MegaTomasz
Aj Panowie, pitolicie jakiej glupoty. Wlasnie koncze kurs, zdalem voucher exam wiec bede mial 70% znizki przy podejsciu do egzaminu smiley15.gif Egzamin zdaje sie w osrodkach egzaminacyjnych, umawia sie z takim osrodkiem, wplaca kase, dostarcza student ID, promo code (generowany po skonczeniu kursu) oraz ewentualnie voucher code (zdaje sie to przed koncem kursu, pytania mniej wiecej takie jak byly w poszczegolnych chapterach i finalach, dostepne na abc w topicu o ccna [dostarczyciel pytan-POSTMAN {UWAGA - zle rozwiazane ale sie mniej wiecej zgadzaja}]) i po kilku h od zalatwienia formalnosci zdajemy. Pytania na ccna jak i na wszelkie mozliwe certyfikaty mozna kupic tu - http://www.testking.com/ za kilkadziesiat $. Starsze wersje mozna znalesc w mulku. Jakby ktos trafil na wersje najnowsza ( 640-607 Tk's CCNA 3.0 (Cisco Certified Network Associate 3.0) Exam z Jun.7,2004) to PROSZE KRZYCZEC, zaraz sie po to zglosze.
Pozdrawiam

PS. Zasady przeprowadzania egzaminów - TU i TU

Pozdrawiam
cast
CYTAT
Aj Panowie, pitolicie jakiej glupoty. Wlasnie koncze kurs, zdalem voucher exam wiec bede mial 70% znizki przy podejsciu do egzaminu  Egzamin zdaje sie w osrodkach egzaminacyjnych,

dokładnie zdaje się w ośrodkach egzaminacyjnych u mnie jest to uczelnia i cisco mam w ramach zajęć więcej zapraszam: www.wsiz.rzeszow.pl/cisco

Ty dopiero podchodzisz więc nie wiesz jak jest na egzaminie. ja mam kumpli którzy to zdawali i nawet ze mną mieszkają i przed chwilą się nawet pytałem. I żadne z pytań się nie powtórzyły. Nie były one wybierane z cząstkowych ani z finali ani z niczego ! (Voucher taki jest ze sa pytania ze wszystkich sem losowane - ale to tylko zniżka). A sam egz to jest taki, że siedzisz sam, pilnuje cie 2 gosci , nagrywane na video czasami i rozwiązujesz na kompie.

Wszystkie pytanie goście mieli problemowe: np był rysunke , rozpiasane wszytsko i był na nim błąd i tzreba było znaleźć. Mieli również dwa symulatory we flashu.,.

Chyba tak ale ja chce zdać CCNA a dyplom jest ważny chyba 2 lata nie wiem dokładnie i za rok już nie będę mógł.

@MegaTomasz faktycznie, źle odczytałem z tymi pytaniami:)
marianos
Można kupić pytania, ale nie te, które faktycznie będą na egzaminie
lecz zbliżone tematami, inaczej to wszystko by nie miało najmniejszego sensu !!
MegaTomasz
@Cast, chyba nie przeczytales mojego posta, przeciez nigdzie nie napisalem ze pytania na egzaminie sa takie same jak podczas kursu.

@marianos, mozna kupic dokladnie te same pytania tzn pule pytan ktore beda na egzaminie.

Pozdrawiam
WoocashACN
a od czego jest eMule?

btw. dwa wieczory nauki, trochę braindump'ów, Boson Router Simulator i 960 pointów... naprawdę nic trudnego
cast
pomyślałem tak wkleje testking + ccna do wyszukiwarki mulka.

Efekt: (Warto coś ściagąć ?)

to już sciągnałem:
^http://castcast/republika.pl/ccna.640-801.Testking.v20.pdf

version 2.0 pytan 127
MegaTomasz
@Cast
Zawsze warto sciagnac chociazby po to zebys mial jakies wyobrazenie o tym co Cie czeka na examie. Jezeli chodzi o te linki ktore podales to warto sciagac te najnowsze, tylko czesc pytan zmienia sie przy uaktualnianiu egzaminu. Najnowsza wersja jaka udalo mi sie znalesc do mojego egzaminu (640-607) to v20. Ty tez ja znalazles jak widze.
Ale wlasciwie to nic z tego nie rozumiem. W ktoryms z wczesniejszych postow napisales ze nie podchodziles do egzaminu certyfikacyjnego z CCNA, od razu przeskoczyles na kurs CCNP. Skoro tak zrobiles to powinienes szukac pytan do CCNP ale to juz wyzsza szkola jazdy poniewaz zeby dostac CCNP zdaje sie az 4 egzaminy. Trzeba byc naprawde dobrym.
Pozdrawiam
cast
Ja mam cisco w ramach normalnych zajęć na uczelni robie 6 semstrów w ciągu studiów, z czego pierwsze 4 upoważniają mnie do zdania CCNP (nie zdawałem) ale mam na to jeszcze jakiś rok, (mogę podejść) mam tylko dyplom ukończenia akademi cisco. teraz robie na uzupełniającyhc studiach szósty semestr co mnie przygotowuje do CCNP z tym, że dodatkowo muszę zrobić 7 i 8 . A żeby zdać CCNP trzeba mieć CCNA.

Ja mogę do egzaminu CCNA podejść kiedy chce. Moja uczelnia jest ośrodkiem egzaminaycjnym, więc mówię , że chcę i zdaję. mam na to 2 lata od ukończenia tych zajęć. Na CCNA został mi jeszcze rok i pod koniec wakacji będę robił....

Ile płacisz za egzamin CCNA, u mnie kosztuje tylko 350 zl jakieś mniej więcej
marianos
W sumie nie wiedziałem, że można robić CCNP w ramach studiów
tutaj chcą od studenta 1000 zł za semestr
*ttp://www.wsiz.rzeszow.pl/cisco/

ale najpiew trzeba zdać CCNA,
350 zł za egazmin jest dla tych, którzy zdali z odpowiednią ilościa punktów
Voucher Exam, ja też będe miał zniżke
następne podejście to będzie coś koło 150$
więc dobrze by było zdać za 1 razem

oprócz tego, że jest zniżka na egzamin,
mając vouchera można zdawać stary (640-607) do 31 lipca,
można wybierać,
po tym terminie będzie obowiązywać 640-801

jeżeli chodzi o egzamin to zdajecie przez Pearson VUE czy Prometric ?
ja się wybieram na koniec lipca
BTW z czego korzystacie przy przygotowaniu do egzaminu ?
ja używam książek z cisco press mam też te polskie z mikomu, ale w nich jest dużo błędów...
ktoś jest zainteresowany to moge podesłać programiki, z których ja korzystam
POSTMAN
U mnie kolesie z voucherem płacili koło 300zł. Inna sprawa jest taka że wole poczekać nich mi to sfinansuje przyszły pracodawca. Bo ten certyfikat trzeba odnawiac co 3 lata. Ja jeszcze studiuje a roboty brak jak na razie wiec by sie tylko marnował.
MegaTomasz
CYTAT
jeżeli chodzi o egzamin to zdajecie przez Pearson VUE czy Prometric ?

Co za roznica, przeciez i tu i tu egzamin musi wygladac tak samo. Ja zdaje w Vue bo to jedyna zdawalnia u mnie w miescie (Olsztyn). UWAGA, jak ktos zda voucher exam'a, przy generowaniu voucher number'a musi wybrac w ktorej siec chce zdawac, nie mozna pozniej zmienic decyzji.

CYTAT
mam też te polskie z mikomu, ale w nich jest dużo błędów...

HEHE, moj kumpel z liceum tlumaczy niektore rozdzialy z angielskich ksiazek cisco press. Niestety mikom to kompletna kicha, moj kolega zna dobrze angielski, jest swietnym programista ale na sieciach zna sie rownie dobrze jak lepper na ekonomii wink.gif Skoro tacy ludzie tlumacza ksiazki to pozniej wychodzi z tego taki badziew.

Jezeli chodzi o cene egzaminu to kosztuje on 150$ i chyba trzeba jeszcze doliczyc do tego VAT, wiec cena jest nieco wyzsza.

A czy ktos wie czy mozna podchodzic do egzaminu CCNP bez ukonczenia kursu, niestety w Olsztynie nikt nie organizuje kursu na tym poziomie <_<

@marianos
Rzuc nazwy tych programikow albo podaj linki, chetnie rzuce na nie okiem.

Pozdrawiam
cast
Z tego co wiem to trzeba ukończyć kurs. Nie można podejść do egzaminu bez kursu !
marianos
może komuś się przyda adres
*ttp://www.net130.com/ccna/

książki cisco press, z SYBEXa w pdf, kurs ICND i inne przydatne materiały
radze użyć wspomagaczy do ściągania smile.gif

BTW czy ma ktoś pomysł jak zgrać curriculum
w wersji 3.1 ze stronki cisco dla studentów ?
cast
@marianos o jakich programach pisałeś. może coś ciekawego ja używam

Boson NetSim

symualtor bardziej rozbudowany niż Bosom Router Simulator

do ściągnięcia na http://www.boson.com/netsim/

a lek wiadomo google smile.gif ew moge podeslac na maila smile.gif
marianos
również używam Boson NetSim w wersji 5.27 (full biggrin.gif)
ale też Routersim Network Visualizer 4.0
mam dość dobry symulator egzaminu CertSim (640-801)
z routersim.com, moge podesłać na maila

wkrótce ma się pojawić bardzo rozbudowany symulator z labami
od cisco press *ttp://ciscopress.com/title/1587201313

dla mnie największą przeszkodą nie są symulacje i ogólnie konfiguracja
a raczej niekóre pojęcia... np 4 semestr WAN, ISDN mniie odrzuca...
a termin, który wybrałem na zdawanie czyli koniec lipca,
staje sie coraz bardziej nierealny wallbash.gif
marianos
No więc nie podeszłem do tego 640-607 i musze zdać 640-801 i to we wrześniu bo później na pewno nie znajde czasu i chęci... dlatego moje pytanie,
jaki % pytań z tych wszytkich braindump'ow faktycznie może pojawić na egzaminie?(chodzi mi głównie o testking'a)
marianos
niestety nie zdałem, 712 / to mój score
kilka rad :
używać testkinga, żeby mieć pogląd o samym egzaminie
nie wiem kto opracowuje te pytania / jest w nich dużo błędów
wypuszczają takiego testkinga z większym numerkiem ale z tymi samymi błędami wallbash.gif
nie używajcie żadnych kosmicznych symulatorów typu Boson Netsim
najprostsze typu cisco esim w zupełności wystarczą

na egzaminie miałem 2 symulacje
konfiguracja RIP na routerze i konfiguracja 2 switchy 2950

Egzamin nie jest łatwy!
przy niektórych pytaniach np o frame-relay strzelałem

z voucherem, za egzamin zapłaciłem 260 zł / a najlepsze że bez kosztuje ok 700
także narazie sobie odpuszcze....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.