Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z internetem !
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
SebNET
Witam !

Zgłaszam się o pomoc do was szanowne osiołki, może ktoś doradzi mi co mam robić, bo ja już nie mam na to siły. Historia zaczyna się od tego, że od 1.5, 2 tygodni zaczeły robić się problemy z internetem. Rozłącza się, tzn nic nie chodzi i za minute chodzi. W ciągu godziny tak z 30 razy. Te największe nawały zaczeły się od 4,5 dni, a wcześniej rzadziej. Napisałem do administratora sieci, że NET nie chodzi tak jak należy to otrzymałem odpowiedź, czy mam dowód, że to u nich pada ? Specjalnie nagrałem programem CAMTASIA RECORD mój pulpit co sie nagle dzieje oraz mam screen jak nie dochodzą wiadomości. Przez te pare dni nie moge praktycznie gadać na GG, grać i nic, bo zaraz mam DISCONNECT albo coś w tym stylu.
Dzisiaj moja mama poszła do kablówki powiedzieć osobiście co się dzieje to właściciel powiedział, że to wina moich programów, że one psują internet laugh.gif Najbardziej to mnie denerwuje, że on wmawia to każdemu, a pytałem się znajomego co też ma od nich NET i jest to samo i u jego sąsiada to samo. Poprostu wmawia ludzią w oczy, że to przez programy lamo.gif Przecież to jest chore, w poście o neostradzie pisałem co sie dzieje, wiec wiecie mniej wiecej. Nie wiem już co robić, ręcę opadają i powoli mam tego wszystkiego dość. Nie wiem czy wnosić jakąś skargę do urzędu praw konsumenta czy co. Proszę o jakąś pomoc. Postanowiłem, że jak do następnego Poniedziałku się nie poprawi to nie zapłacę za internet. ranting.gif

pS. Korzystam z identycznego łącza jak @Apollyon i niech sam się wypowie czy u niego jest w porządku. Łącze się przez takie coś:

Pozdrawiam respekt.gif
WoocashACN
twój komp jest czysty - sprawdzałeś prawda?

ponadto jakie porty są otwarte, jakie połączenia ustanowione?

patrzyłeś w logi systemowe (zarządzanie-narzędzia systemowe-podgląd zdarzeń) jakie są przyczyny rozłączeń?

puść ciągłego pinga na np. www.onet.pl (ping www.onet.pl -t) i poobserwuj opóźnienia...

odpowiedz na to to jeszcze pomyślimy.
SebNET
CYTAT(Woocash[ACN] @ 13.09.04 - 21:37)
twój komp jest czysty - sprawdzałeś prawda?

Tak jest czysty. Nie wiem jak z wirusami, bo dawno nie sprawdzalem, ale SPYWARE'u na pewno nie mam.

ponadto jakie porty są otwarte, jakie połączenia ustanowione?

Mam wewnętrzne IP, a porty to nie wiem które mam otwarte, bo to tylko pewnie sam admin wie.

patrzyłeś w logi systemowe (zarządzanie-narzędzia systemowe-podgląd zdarzeń) jakie są przyczyny rozłączeń?

Kolega patrzył na swoim sprzęcie co ma NET tam gdzie ja i pokazuje:

KOD
Komputer nie mógł odnowić swojego adresu z sieci (z serwera DHCP) dla karty sieciowej o adresie 0040F45CAE64. Wystąpił następujący błąd:
Przekroczono limit czasu semafora. . Komputer będzie dalej próbował sam uzyskać adres z serwera adresów sieciowych (DHCP).

U siebie nie sprwadzałem, bo nie wiem które to jest co i jak.

puść ciągłego pinga na np. www.onet.pl (ping www.onet.pl -t) i poobserwuj opóźnienia...

Wygląda to mniej więcej tak:
Rooff
Po pierwsze:
Napewno nie pomoże Ci napisanie 2 postów praktycznie o jednym i tym samym smile.gif

Po drugie:
Weź "bandę" "kumpli", którzy też mają podobne problemy i idźcie wspólnie do admina - może uda wam siecoś wy ciach.gif negocjować

Po trzecie:
Zamiast probpozycji nr 2 możesz wziąć flaszkę i iść sam coś spróbować "powalczyć" :]

Po czwarte:
Zapuść 3 ekrazy z pingiem: na brame, na onet i/lub wp i/lub interie, na www.task.gda.pl ijakoś zapisuj pingi np. tym sposobem co zapisywałeś pulpit - będzie dowód gdzie co nie działa [ja osobiście mam do tego program napisany przez kuzyna ale się muszę spytać czy moge go nieco rozpowszechnić jakby był Ci potrzebny :] ]

Innych pomysłów narazie nie mam.

smiley13.gif
WoocashACN
CYTAT(SebNET)
U siebie nie sprwadzałem, bo nie wiem które to jest co i jak.

prawoklik na mój komputer --> zarządzaj --> gałązka narzędzia systemowe --> podgląd zdarzeń --> system i szukasz wszystkich wystąpień z czerwoną ikoną (to te złe)

pozatym włącz sobie pokazywanie ikony połączenia w tray'u -->właściwości sieci --> właściwości połączenia -> pokazuj ikonę... będziesz widział jak często ci się rozłącza (o ile się rozłącza)

poza tym to ping masz dobry.

w chwili przycięcia netu zaobserwuj czy masz rozłączony net (ikona połączenia z krzyżykiem, ping nie dochodzi) czy tylko przytkany -- ikona połaczenia ok, ping dochodzi z dużym opóźnieniem

żeby sprawdzić porty zobacz jak działa polecenie netstat w konsoli... np netstat -an
SebNET
CYTAT(Woocash[ACN)
,13.09.04 - 22:19]prawoklik na mój komputer --> zarządzaj --> gałązka narzędzia systemowe --> podgląd zdarzeń --> system  i szukasz wszystkich wystąpień z czerwoną ikoną (to te złe)

Tam patrze i nic takiego o internecie nie pokazuje. Dzisiaj miałem tylko parę informacji z MSN, ale nie na czerwono i po za tym nic więcej. Więc nic tam raczej nie znajdę.

CYTAT(Woocash[ACN)
,13.09.04 - 22:19]pozatym włącz sobie pokazywanie ikony połączenia w tray'u -->właściwości sieci --> właściwości połączenia -> pokazuj ikonę...  będziesz widział jak często ci się rozłącza (o ile się rozłącza)

Włączyłem i będę robił tak jak mówisz, ale dziwi mnie to, że jak nic nie robie tj. nie używam internetu to te komputerki wyglądają tak , a jak wejde na strone lub otrzymam wiadomosc na GG to robi się tak . Nie wiem czy to dobrze. Po za tym będę patrzył czy ta ikonka właśnie nie jest z krzyżykiem.

pS. A tak wogóle to odpukać, ale jakoś NET chodzi normalnie, może moja mama poszła zrobić raban i od tego czasu jest spokoj, ale nie wierze, zeby było tak na długo. Myślę co robić dalej huh.gif

pS2. Właśnie przed chwilą znowu się rozłączył :ranting: A więc Woocash walczymy dalej <_<
cast
z tymi komputerkami to oki, jak mrugaja znaczy ze nastepuje wymiana danych..

Cos wyzej pisales o niemozności uzyskania adresu z serwera dhcp i tu jest chyba problem, ja mam cos podobnego, siec cala chodzi ale czasami sie zawiesza cos i nie chodzi net . Po restarcie serwer dhcp jest oki,

moze w tej firmie goscie nie maja pojecia (bywa i tak). A adminowie powiedz ze masz czystego windowsa i zainstalowane gg, i zapytaj sie czy gg psuje mu siec:), (sorry za wyrazniea ale do matoła trzeba mówić w jęgo jezyku).

Dla pewności ja bym postawil sobie windowsa czystego z gg tylko i potestowal jak by dalej to samo , to wtedy idz tam do nich i powiedz ze nie wyjdziesz dopoki Ci tego nie zrobia..

a i jeszcze, czasami po restarcie modemu od tpsa pomaga, Jak masz tam przycisk reste na tym urzadzniu, uzyj go !
Master00
Zeskanuj kompa pod wzgledem wirusow i zainstaluj jakiegos firewalla. Kupel mial podobne przejscia z netem po zinstalowaniu firewalla wykryl ze jakis "cudowny" proces cos tworzyl z netem. Zablokowal go i teraz mu wsio dziala cool.gif
SebNET
CYTAT(cast @ 13.09.04 - 23:38)
Po restarcie serwer dhcp jest oki

Już pisałem do admina majla, że to problem z DHCP, lecz ten admin to zwykła ciota. Pracował kiedyś u mojego kumpla w kawiarence internetowej i brał 600 zeta za miesiąc za obsługę sieci, bo jego kafejka również była dostawcą NETu, a okazało się, że ludziom nie chodzą internety, bo on nic nie robi. Wykopał go to teraz siedzi w tej kablówce i ludzie na tym tracą unsure.gif

Dla pewności ja bym postawil sobie windowsa czystego z gg tylko i potestowal jak by dalej to samo , to wtedy idz tam do nich i powiedz ze nie wyjdziesz dopoki Ci tego nie zrobia..

Jutro po zrobieniu porządku w filmach i w mp3 zainstaluje świeżego Windowsa XP i zobaczymy, może coś to da.

a i jeszcze, czasami po restarcie modemu od tpsa pomaga, Jak masz tam przycisk reste na tym urzadzniu, uzyj go !

Jako tako przycisku do restartu nie ma. Jedyny sposób to odłączyć modem od gniazdka zasilania i włożyć ponownie do gniazdka. Jutro tak zrobię. Może to coś pomoże, chodź wątpie huh.gif

Pozdrawiam respekt.gif
parcel
CYTAT(SebNET @ 13.09.04 - 21:00)
Tak jest czysty. Nie wiem jak z wirusami, bo dawno nie sprawdzalem,

sprawdź wirusy
SebNET
CYTAT(parcel @ 14.09.04 - 00:39)
sprawdź wirusy

Może i to przez wirusy, ale nie będę ich usuwał ponieważ będę jutro tj. już dzisiaj instalował system na nowo i wszystko pójdzie z dymem. A tak wogóle to czy jest sens instalowania firewalla na wewnętrznym IP ?
Master00
CYTAT
A tak wogóle to czy jest sens instalowania firewalla na wewnętrznym IP ?

Jest, chociazby poto zeby blokowac posiadane programy przed dostepem do neta. Lazac postronach bez firewalla to napewno masz kilka (jak niekilkanascie) niechcianych programow.

Przed reinstalka zinstaluj antywira i firewall i sprawdz czy to byla wina tych zlych programow.
Eyeore
lektura:

http://zlobek.tcz.wroclaw.pl/dzial.php3?dzial=2
i $man dhcpd
1.
w dhcpd.conf zmienić dzierżawy na:

ddns-update-style ad-hoc
default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;
option domain-name-servers 194.204.152.34; i kolejne dns-y

KOD
default-lease-time sekundy; - czas dzierżawy adresu w sekundach używany, jeśli klient nie zażąda określonego czasu użytkowania adresu;
max-lease-time sekundy; - maksymalna długość czasu dzierżawy adresu, niezależnie od czasu zażądanego przez klienta;

2. Sprawdzić binda

Ale to niestety na serwie, może user: root pass: admin wejdzie biggrin.gif
SebNET
Dzięki @Eyeore, ale i tak nie rozumiem tego co tam napisałeś <_<
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.