Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows 2000 instalacja problem
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
POSTMAN
Problem wyglada tak:
Jest komp PIII 677 (czy jakoś tak) i musze na nim zainstalować windows 2000. Ale jest pewnien problem. Jakiś debil założył hasło w biosie i nie moge zmienić sekwencji botowania. Obecnie jest ustawiona C,A jakbym mógł to zmienić to nie byłoby problemu. Moje pytanie brzmi jak zainstalowac tego windowsa bo juz próbowałem podłaczyć dysk do innego kompa i tam zainstalować. Ale po przełożeniu dysku nie uruchamia sie windows i pisze że brakuje pliku NT*** (jakis tam).
Wiem że mogłbym wyjąc baterie od biosu ale komp nie jest mój a ja nie mam śmiałości do cudzego sprzetu (pozatym bateria jest przymocowana tak że trzyma ją kila zagietych blaszek).
Czy jest jakis sposób na zainstalowanie tego windowsa bez resetowania biosu albo czy jest inny sposób od wyciągniecia baterii na reset biosu. W sumie na sprzecie sie nie znam tyle co wymienić potrafie podstawowe podzespoły.

Konfiguracja kompa to:
PIII
Dysk 20GB podzielony na 2 partycje
Płyta ECS (jaki model dokładnie to nie wiem)
256 Ramu

Kompa będę widział następny raz w poniedziałek wiec do poniedziałku czekam na rady.
Eyeore
Na plycie instalacyjnej jest folder: Bootdisk, a w nim: Makebt32.exe
Ktorym wykonasz sobie 4 bootujące dyskietki do instalacji windosy 2000
POSTMAN
CYTAT(Eyeore @ 17.09.04 - 11:25)
Na plycie instalacyjnej jest folder: Bootdisk, a w nim: Makebt32.exe
Ktorym wykonasz sobie 4 bootujące dyskietki do instalacji windosy 2000
*

To wiem nawet je zrobiłem ale sekwencja botowania jest C, A i jak jest system na C to od razu sie on odpala a jak nie znajduje to pokazuje ze nie ma tego pliku NT*** i nie próbuje zbotowac z dyskietki.
Eyeore
A w ten deseń.
Ale jeśli instalowałeś z innego komputera to pewnie masz tam na tym dysku partycję ntfs, a niestety na innym kompie zainstalowanej windozy z rodziny nt nie da się przenieść na drugi (musiały by być identyczne chipsety MoBo)
zapatrz się wdyskietkę startową np: win98
0. Podepnij dysk do drugiego kompa i fdisk /mbr oraz fdisk (swój odepnij)
1. Założ partycję sformatuj w fat32. (po restarcie możesz podłaczyć swój dysk)
2. Przegraj pliki startowe sys a: c: lub z drugiego dysku z win 98 sys c: d:
3. Dolącz pliki autoexec.bat i config. sys
4. Dograj sterownik cdromu oakcdrom.sys i mscdex.exe
5. Dopisz do:
a. config.sys
device=c:\oakcdrom.sys /d:mscd001
b. autoexec.bat
c:\mscdex.exe /d:mscd001
6. Odpal komputer z tak przygotowaneo dysku, niech się załaduje obsługa cdromu (zakładam, że na d:)
7. Zaklęcie lock c:
8. d:\i386\winnt /b (opcja b - bez dyskietek)

Konwersję na ntfs wykonasz sobie później.
UFFF

CYTAT
czy jest inny sposób od wyciągniecia baterii na reset biosu.

Któraś ze zworek w okolicah baterii (akumulatora) resetuje bios, ale z równoczesnym wyciągnięciem zasilanaia.
POSTMAN
A czy skopiowanie dyskietki startowej z win 98 na dysk C(FAT) da coś czy nie?
WoocashACN
ja bym się jednak skusił na zdjecie hasla z biosu -- tylko nie przez wyjmowanie bateri a przez przelozenie zworki (przy wyłączonym zasilaniu!)
Eyeore
CYTAT

Nie bo ścieżki w autoexec.bat i config.sys dyskietki są poukładane dla dyskietki, nie dla hdd, a poza tym musiłbys i tak ją uruchomic do końca, żeby moc strzelić
sys a: c:
Auxiliaris
CYTAT(POSTMAN @ 17.09.04 - 11:54)
*

Wedlug mnie to da ale wpierw zrob tak jak ci napisal @Eyeore SYS A: C: potem skopiuj reszte tego co jest na dyskietce poleceniem XCOPY A:*.* C:
Eyeore
Mozna tak ja @PIT , ale jeszcze tak profilaktycznie trzeba z mienić w autoexec.bat
KOD
path=%RAMD%:\;a:\;%CDROM%:\

na
KOD
path=%RAMD%:\;c:\;%CDROM%:\
POSTMAN
Czy jeśli już mam partycje C na FAT wystarczy ze wymaże MBR a potem przegram pliki startowe z dyskietki startowej (sys a: c:). Czy musze zakładac partycje od nowa na dysku?? Bo na partycji D mam troche danych które musze zachować (wrazie co to je skopiuje).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.