Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przegladarka Firefox - wszystko o..
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
hibi
No i jest długo oczekiwna przez wielu nowa wersja firefox'a z numerkiem 1.0 clap.gif

Lista zmian w 1.0PR znajduje się pod adresem http://www.squarefree.com/burningedge/bigg...tml#newin1.0pr1

No i jeszcze link - http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/fir...tup%201.0PR.exe
hibi
Firefox 1.0.1(0.10.1) - http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/fir...irefoxSetup.exe

Panowie z mozilla.org zalecają aktualizacje do najnowszej wersji poniewarz
poprawione zostały w niej błędy które pozwalały na:
1. możliwości ataku na system użytkownika
2. skasowanie zawartości folderu z pobieranymi plikami
spiz@k
Beta polska:

http://beta.firefox.pl/1.0PR/Firefox%201.0PR-pl-PL.zip
Kosiar
U mnie coś ta ostatnia wersja FF1.0 RC1 za często się zawiesza więc wracam do starszej zobaczymy czy też tak będzie
EDIT

A i mógł by ktoś przepiąc ten temat na górę
hibi
@Kosiar

ja tez wróciłem do poprzedniej wersji, to po pierwsze smile.gif
a po drugie ta wersja do której linki podał @jar3cki to nie jest oficjalna wersja RC, na niektórych portalach informacyjnych można było przeczytać ze to oficjalna RC ale tak nie jest, zresztą zobacz do którego FF link jest na głównej www.mozilla.org smile.gif
Kosiar
Teraz po instalacji starszej wersji zauważyłem że wersja RC1 wywalała się chyba przez flashe których jest teraz na forum sporo smile.gif i dlatego najcześciej wywalał sie foxik na naszym forum
gulon.temp
A czy można zaimportować zakładki z opery? Próba importu .adr czy .html nic nie daje. Może jakoś inaczej?...
Kosiar
U mnie same sie zaiportowały jak tylko zainstalowałem FireFoxa. Powinno dac rade bo jest przecież w menu File, Import Ulubionych
gulon.temp
CYTAT(Kosiar @ 20.10.04 - 21:36)
U mnie same sie zaiportowały jak tylko zainstalowałem FireFoxa. Powinno dac rade bo jest przecież w menu File, Import Ulubionych

No nic z tego. Robiłem tak jak Ty. Cos zaimpotowało z IE, ale tam nic nie ma smile.gif... Próbowałem też w Menedżerze zakładek z adr i z html i nic... Chyba nie da rady... ech zobaczymy jak ta 7.60 wygląda, wtedy zdecyduję czy warto zmieniać. Tzn u mnie, bo tam gdzie free się liczy to tylko mozilla...
I_O
Sprobuj tym albo tym smile.gif

Ciao
gulon.temp
CYTAT(I_O @ 20.10.04 - 22:17)
Sprobuj tym albo tym smile.gif

Ciao

Walczyłem smile.gif I_O... Od Twojego posta do teraz. W tym pierwszym jakiś dziwny błąd - nie może odczytac jakieś tam pliku IE - z ustawień IE choć klikam źródło opera, wynik mozilla - dziwne - nie wiem dlaczego. Tego drugiego to w ogóle nie kumam, bo to po niemiecku i jakos się wydaje, ze to nie to smile.gif ...
Spróbuję jutro - będe w pełnie świadomy wink.gif albo dasz mi jakieś instrukcje, albo lepiej jutro, bo dzis się dziwię sam sobie laugh.gif

Tak czy owak dziękuję za pomoc...
I_O
Zaaaraa...ja tego tez nie probowalem smile.gif
Zaraz zobacze smile.gif

[edit]
Wlasnie wyprobowalem bezposrednio zaimportowac zakladki Opery Firefoxem i wprawdzie jest taki punkt w "bookmarks managerze" ale to co z tego wychodzi nie bardzo sie do czegos nadaje. Wyprobowalem wiec FavMan - dziala:
- Odpalic Opere, wyeksportowac zakladki albo przynajmniej wiedziec gdzie ich szukac smile.gif
- Odpalamy FavMan ( czekamy chwilke bo to shareware i mu sie nie spieszy), nastepnie klikamy..
- Datei -> importieren -> Aus Datei (html, adr)
- pokazujemy mu plik z bookamarkami Opery, po chwili on je wyswietla
- klikamy na Datei -> Exportieren -> In Datei ( html, adr), wybieramy typ pliku Netscape/ Mozilla Lesezeichendatei, zapisujemy jako html, powstaly html importujemy pozniej Firefoxem i juz

Zaraz zainstaluje ten drugi program, zobaczymy..

[edit 2]
Bookmarkbridge wyprobowane, operacja udana, pacjent zyje i czuje sie niezle - chociaz podczas operacji wystapily pewne przejsciowe - chwilowe.
Ten program ma swoja troche dziwna logike, ale dziala:
-odpalamy program, czekamy az wykryje zainstalowane przegladarki
- u mnie nie wykryl Opery i uparcie twierdzil ze wykryl wszystkie browsery, wiec trzeba mu pomoc: settings ->Opera, pozniej za pomoca "browse" pokazac mu plik z zakladkami Opery. Lepiej zeby to byl wczesniej wyeksportowyny plik, poniewaz on chyba tez dopisuje zakladki Firefoxa do Opery - chyba ze komus na tym zalezy -> klik na "OK"
- W gornym okienku "source browsers" delete wszystko procz opery, w dolnym " destination browsers" usuwamy wszystko procz Mozilli. Moze to nie jest konieczne ale ja nie chcialem importowac zakladek do IE wiec tak zroblem
- Nastepnie klik na "View", zakladki sa importowane do programu i mozemy je sobie obejrzec
- klikamy na "merge"
- odpalamy Firefoxa, poniewaz ten manager zakladek naprawde jest jakis dziwny importujemy Firefoxowi jego wlasne zakladki z folderu "document and settings ->User -> dane aplikacji -> blabla itd"
- no prosze, wreszcie dziala...no, przynajmniej u mnie tak zadzialalo smile.gif

Ciao
gulon.temp
clap.gif Jest, udało się. Przy pierwszym sposobie wszystkie zakładki, które były w katalogach - utworzyły się dublujace katalogi i każdy link w oddzielnym katalogu o tej samej nazwie. Wiec kicha...
Ale drugi sposób - tak. Kwestia chyba wykasowania "niepotrzebnych" przeglądarek.
Działa. smile.gif

Dzięki I_O...
hibi
No i wkońcu jest oficjalnie Firefox 1.0 RC 1 clap.gif
Firefox 1.0rc1 - PL

W tym wydaniu wprowadzono ok. 250 poprawek Bug Fixes

Edit: 20 najbardziej popularnych dodatków (extensions) zgodnych z FF 1.0 RC1
lokocool
No chlopaki zachecilisci mnie...po raz pierwszy na stale (chyba wink.gif ) zmieniam przegladarke... IE Bye smiley13.gif

Pozdr. smiley13.gif
spiz@k
@hibi no i zainstalowalem ta wersje od ciebie i co sie stalo:

- Zakladni mi zniknely, zeby sie pojawily musze wejsc: Zakladki->Menedzer Zakladekk.
Dam ok. Wylacze FF - wlacze i znowu ich nie diac. sad.gif
-Zniknely moje zakladi ulubione
-nie widac adresu strony na ktorej jestem, wpisuje i jest widoczny, ale jesli
wejde na podstronke (albo np. na osiol.net prosto z ulubionych) to mam "pusty" pasek adresu.

i jeszcze troche...

ta Beta 1.0 PL dzialala swietnie - mam wracac do niej ?

EDIT:

teraz zainstalowalem 1.0Pre. PL i dziala normalnie i wszystko sie pojawilo...
poczekam chyba na RC2.
aki
Po co biegać po innych stronkach, jak Firefox ma własną http://www.firefox.pl, gdzie można pobrać "sprawną" wersję wink.gif

Z jednym mam tylko pewien problem, nie wszystkich sygnaturki mi się wyświatlają sad.gif
i dostaję komunikat "Aby wyświetlić pełną zawartość tej strony, potrzebne są dodatkowe wtyczki" - zainstaluj brakujące wytczki, po wyszukaniu dostaję komunikat, że nie znaleziono odpowiednich wtyczek sad.gif
Chodzi tutaj o Macromedia Flash Player (podejżane poprzez IE), którego zainstalowałem bez pomocy Firefox'a, jednak nadal nie wyświetla mi się sygnaturka choćby tego usera http://www.osiol.net/index.php?showuser=168.
Jak ktoś ma jakiś pomysł, to czekam na podpowiedzi smile.gif
hibi
@Spizak u mnie, u brata i u starszego nie było żadnych problemów, ulubione są, zakładki działają i jeszcze szybciej sie stronki wczytują smile.gif Może popełniłeś błąd przy instalacji ?? tzn. przed instalowaniem nowego FF należy odinstalować poprzednią wersje a zostawic tylko folder Mozilla Firefox(tu są ulubione).

Edit: @Aki nie chodzi o flash player'a tylko o shockwave(chyba tak sie pisze) ale u mnie nawet po zainstalowaniu nie widze tych niektórych sygnatur, nawet na www.macromedia.com nie widać bannerów zrobionych w shockwave.
spiz@k
@hibi - sprawdze, dzieki.

Panowie co do tego pluginu to nie wina FF tyle zlego html'a w sygnaturze,
tutaj -> http://www.osiol.net/index.php?showtopic=5...indpost&p=36017
(zly opis w polu Type)
aki
@Spizak. W IE wyświetla się bez problemu, więc to o czym napisał @hibi zapewne leży po stronie ognistego liska, tylko jak lub czym to poprawić?
OkweL
Moze nie ten temat ale przy okazji. Ja rowniez mam problemy z flashem (czym sie to rozni od shockwave'a?) na razie jeszcze na starym firfoxie ale zakladam ze na tym nowszym tez tak bedzie sad.gif Sciagalem cos ze strony macromedia, instalowalem (zaznaczalem ze chodzi o firefoxa) niby pomoglo ale czesciowo. Czasem nadal nie widac pod ie wszystko jest ok.
spiz@k
@aki - oczywiscie, ze nie tongue.gif
ale powaznie... to jest tak:
IE/Opera dosyc odchodza od standardu W3C jesli idzie o HTML
(IE to juz raczej nie uznaje zadnych standardow).
FireFox wymaga dokladnego opisu rozszezenia np. flash musi miec
podczas osadzania pole TYPE="application/x-shockwave-flash"

Przeciez w temacie, do ktorego podalem link widac flash @Fide,
a w linku np. @Cobry juz nie... bo maja zly opis Type.
Dlatego kiedy taka strona sie laduje, FF "mysle", ze to nowe rozszezenie i
chce je instalowac.

Prosto to mozna sprawdzic - @aki jestes globalem,
wyedytuj syg. np. @Cobry i zmien mu TYPE tak jak pisalem.
OkweL
po zainstalowaniu wersji 1.0 RC1 mam kolejny problem conf20.gif
linki do emule, ktore maja byc klikalne nie sa i zostaje mi jedynie dodawanie poprzez IE sad.gif moze mam cos zle ustawione?
hibi
To sie zagapiłem, dwa dni temu wypuścili RC2 smile.gif

Firefox 1.0 RC2 PL

CYTAT(OkweL @ 01.11.04 - 11:24)
po zainstalowaniu wersji 1.0 RC1 mam kolejny problem conf20.gif
linki do emule, ktore maja byc klikalne nie sa i zostaje mi jedynie dodawanie poprzez IE sad.gif moze mam cos zle ustawione?
*

Nie chodzi ci przypadkiem o linki na osloskopie laugh.gif
OkweL
CYTAT(hibi @ 07.11.04 - 17:25)
Nie chodzi ci przypadkiem o linki na osloskopie  laugh.gif
*

Na szczescie nie tongue.gif wrocilem do wersji 1.0 i jest o tyle lepiej, ze linki sa podkreslone jednak teraz wystepuje dziwny komunikat blink.gif

Jak wybiore uruchom aplikację nic sie nie dzieje poza otwarciem pustego panelu wallbash.gif
jar3cki
oficjalna data wydania wersji 1.0 final wyznaczona jest na jutro, ale pod "nocnym" szyldem mozna juz teraz sciagac smile.gif. nazwy plikow wskazuja raczej na to, ze nic juz nie powinno sie zmienic.

ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/fir...en-US.win32.zip - 6.39MB

ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/fir...2.installer.exe - 4.80MB

smiley13.gif
hibi
@jar3cki ja tam czekam na oficjalny rel tongue.gif
moze im jeszcze coś przez ten dzień wpadnie do głowy i poprawią/ulepszą FF smile.gif
Kosiar
No i się pojawił smile.gif Nowy FireFox. Sądząc po ścieżce jest to wersja PL
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/fir...Setup%201.0.exe
Berserker
Nie ma co sądzić - to jest polska wersja smile.gif
Mr_Baggins
Czy jak zainstaluję tę wersję, to zostaną ustawienia/pluginy z wersji poprzedniej?
MotH
u mnie wszystko pozostało bez zmian, pluginy i ustawienia (jedynie skorka zmienila sie na standardowa).

P.S niektóre pluginy jak np. Toolbar Enhancements, przestały być kompatybilne z nową wersją.
ryjek
to mozecie mi dac namiar np na jakis google toolbar komaptybilny z ta wersja albo cos w tym stylu, na gwałt potrzebuje takiego "okienka" do wyszukiwarki podłaczonego do firefoxa, bo jak za kazdym razem mam wpisywac adres google to mnie krew zalewa....

Dzieki z góry za pomoc.
spiz@k
Przeciez FF posiada standardowo okienka wyszukiwarek.

Inne dogrywasz do katalogu: "searchplugins"
Xahil
No i doczekalismy sie wersji 1.0
jak zwykle do sciagniecia ze strony http://www.mozilla.org/ biggrin.gif

O w morde ale ja jestem na bierzaco, juz o tym bylo, wlasnie zauwazylem. A juz myslalem ze dzis wyszedl.
hibi
CYTAT(Xahil @ 12.11.04 - 15:30)
O w morde ale ja jestem na bierzaco, juz o tym bylo, wlasnie zauwazylem. A juz myslalem ze dzis wyszedl.
*

Ale tylko pare dni się spóźniłeś, więc nie jest rak źle a_rotfl.gif
aki
Ja sprawdzam na polskiej stronce liska http://www.firefox.pl smile.gif
easio
A ja z problemem....

FireFoxik sobie hoooola jak zły aż do pewnego momentu.... Wchodząc na stronę: snookera a dokladniej klikajac na link: tutaj wszystko jest lala. Problem pojawia sie kiedy chce np. zalozyc nowy pokoj albo usiasc do stolika zeby pograc.... i doooopa. Na pasku stanu jest wciaz komunikat: "przesylanie danych" i nic sie wiecej nie dzieje. Jedynym obejsciem, na ktore wpadlem przypadkowo to otwarcie linka do tego miejsca jednoczesnie w nowym oknie i w nowym panelu - paranoja....
Mam wylaczona blokade wyskakujacych okienek, co musze pozmieniac, zeby mi to chodzilo ??

bede wdzieczny za informacje

pozdr
easio
hibi
Można odblokować popupy dla tej stronki przeciż smile.gif

Dajesz tak:
Narzędzia -> Opcje -> Przegladanie -> I pierwsze od góry "Uprawnione Witryny" -> wpisujesz adres www.gamedesire.com i klikasz zezwól smile.gif
easio
To juz mam a i tak nie moge nic zrobic....
Kosiar
Czy u was też jest problem ze stronką www.firefox.pl ja nie moge na nią się wbić i zauważyłem że w sygnaturkach znikły buttony firefoxa.
Dosiek
Ja też nie moge się na nia wbić. Ale to nie pierwszy raz. Zauważyłem że ta stronka ma co jakiś czas problem, pewnie z serwerem.

Test sygnaturki tongue.gif.....................................niestety też nie ma <_<
MotH
Znalazłem fajny plugin do FF, @Spizak(i nie tylko) się ucieszy, chyba że już znalazł wink.gif
Extended Statusbar 1.0
Statusbar tak jak w operze pokazuje postęp ładowania się strony w KB, procentowo itp.
Nie działa jeszcze super bo pokazuje pasek postępu otwieranej strony na wszystkich zakładkach.Często też pojawia się za późno i za szybko znika, ale mam nadzieję że plugin się rozwinie wink.gif

http://www.extensionsmirror.nl/index.php?showtopic=1328
na stronce są 2 wersje pluginu jedna zwykła druga rozszerzona. U mnie rozszerzona nie działa, wyświetla się komunikat, że jest niekompatybilna z FF 1.0.
P.S
Wie ktoś jak naprawić taki błąd? pojawia się przy każdej próbie update'u, szukałem na forach i nic nie znalazłem (może źle szukałem). Przejrzałem wszystkie pliki *.jar ale nie mogę znaleźć struktury katalogów odpowiadającej tej poniżej, a nie chce niczego popsuć wink.gif Mam FF 1.0 PL.
KOD
Błąd parsowania XML: niezdefiniowana jednostka
Obszar: chrome://mozapps/content/update/update.xul
Numer linii 217, Kolumna 24:                label="&resetHomepage.label;" accesskey="&resetHomepage.accesskey;"/>
-----------------------^

Pozdrawiam
konflikt
Wygląda na to, że jest już pełna "jedynka": http://www.mozilla.org/products/firefox/.
Pozdrowienia.
Xahil
CYTAT(konflikt @ 02.12.04 - 13:05)
Wygląda na to, że jest już pełna "jedynka": http://www.mozilla.org/products/firefox/.
Pozdrowienia.
*

Kolejny mocno na czasie biggrin.gif
CYTAT
Firefox Setup 1.0.exe        08-Nov-2004 17:27  4.7M 

Ja sie spoznilem tylko 3 dni biggrin.gif
spiz@k
@MotH - bier.gif - mi dziala ta extanded normalnie.
Zarjan
Ja mam taki mały problem z Mozillą. Nie chce mi działać środkowy przycisk myszy, który włącza tryb przewijania ekranu. To znaczy działa, ale tylko jeśli kliknie się na linku. Wtedy otwiera link na nowej zakładce.

1. Jak włączyć obsługę trzeciego przycisku myszy tak aby włączał w/w tryb?
2. Jak wyłączyć otwieranie linków tymże klawiszem?
hibi
Mi tam trzeci przycisk myszy działa noramlnie (tzn. tak jak kiedyś w IE biggrin.gif )
może to zależy od softu do mychy ? Ja mam A4tech i żadnego softu nie instalowałem - tak jak ją win wykrył tak działa i jest thumbsup.gif
Kosiar
U mnie na dwóch koputerach i zdwoma różnymi modelami myszek Logitecha też 3 przycisk dziala normalnie w firefoxie więc tak jak już napisał @hibi penie to wina samego softu od mychy
Zarjan
W Operze i IE 6.0 trzeci przycisk bezproblemowo włącza tryb przewijania. Softu do mychy żadnego nie instalowałem, więc na pewno musi być to kwestia ustawień FireFoxa. Lipa z sosną. Do Opery jeszcze mu trochę brakuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.