Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przegladarka Firefox - wszystko o..
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
lokocool
Mozilla Firefox 2.0 Beta 1

ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/fir...es/2.0b1/win32/

CYTAT
Changlelog for Firefox 2.0:
* Close buttons now appear on every tab, and the close behaviour is slightly different
* Inline spell checking in text boxes
* Automatic restoration of your browsing session if there is a crash
* Search suggestions now appear in the search box auto-complete for Google and Yahoo!
* New search plugin manager for removing and re-ordering search engines
* Improved support for previewing and subscribing to web feeds
* New microsummaries feature for bookmarks
* Combining the extensions and themes managers into an "Add-ons" manager
* Updates to the extension system to provide enhanced security and to allow for easier localization of extensions
* New search service that supports Sherlock and OpenSearch engines
* Searching in input fields
* A History of recently closed tabs
* Support for SVG text using svg:textPath
* Client-side session and persistent storage
* New anti-phishing features
* New Windows installer using the Nullsoft Scriptable Install System (NSIS)

Pozdr. smiley13.gif
Xahil
CYTAT
Close buttons now appear on every tab, and the close behaviour is slightly different

A mi sie podoba tak jak jest teraz (w operze 9 tez przycisk jest na kazdym tabie i mi sie nie podoba).

CYTAT
Inline spell checking in text boxes

Fajne, zeby tylko polski obslugiwalo smile.gif

CYTAT
Automatic restoration of your browsing session if there is a crash

Bardzo fajne smile.gif, dobrze by bylo zeby jeszcze przy okazji dzialalo przywracanie sesji po wlaczeniu przegladarki (teraz chyba trzeba do tego jakis plugin).

CYTAT
New search plugin manager for removing and re-ordering search engines

Fajnie bo tych domyslnych ktore sa to korzystam z 1 (i z 2 zainstalowanych przezemnie), a pozostale zajmoja tylko miejsce.

CYTAT
Searching in input fields

Fajne jak sie edytuje jakiegos dlugiego posta (ktory zawiera duzo htmla) i wie czego sie szuka smile.gif

CYTAT
A History of recently closed tabs

O TAK, ile razy to juz mi sie zdazylo ze przypadkiem zamknolem taba, teraz bedzie mozna go latwo przywrocic smile.gif

To takie najciekawsze zmiany smile.gif , acha to jest raczej wersja dla developerow (zeby juz mogli zaczac pisac nowe pluginy), wiec nalezy zachowac ostroznosc i liczyc sie z ewentualnymi bledami.
OkweL
Przyznaje, ze przeczytalem tylko te 2 ostatnie posty bo na wiecej brakuje mi czasu sad.gif

@Xahil te zmiany, ktore wybrales to chyba efekt popularnosci wtyczek dodajacych te opcje do ff 1.x

Jesli bys chcial to pozniej znajde dla ciebie przywracanie sesji po crashu, zapisywanie dowolnej i powracanie do niej pozniej, zabawy z wyszukiwarkami wink.gif i to c oci sie nie spodobalo czyli guzik "close" na kazdej zakladce smile.gif
wert
CYTAT(Xahil @ 13.07.06 - 12:09) *
CYTAT
Close buttons now appear on every tab, and the close behaviour is slightly different

A mi sie podoba tak jak jest teraz (w operze 9 tez przycisk jest na kazdym tabie i mi sie nie podoba).

W operze nie musisz miec tak:
Narzędzia>>>Preferencje>>Ogólne i odklikasz Wyswietlaj przycisk zamykający na każdej karcie,a to wyzej zaznaczasz i nie masz 'close" na każdej karcie

Pozdro

Ah mój błąd,nie doczytałem ze to chodzi o 9-tke.Ale tak czy siak jest napewno,tyle ze nie tak jak podałem,mam 8.54 i nie jestem w stanie podać konkretnie gdzie.
Xahil
CYTAT
Ah mój błąd,nie doczytałem ze to chodzi o 9-tke.Ale tak czy siak jest napewno,tyle ze nie tak jak podałem,mam 8.54 i nie jestem w stanie podać konkretnie gdzie.

Znalazlem wink.gif

Narzędzia>>>Preferencje>>Zaawansowane>>Tabs i tam jest. Ja tam opera sie bawie dopiero 2 dni, jakos nie przyszlo mi do glowy ze to sie da prosto wylaczyc.

Mam jeszcze jeden problem, ale to juz napisze w jakims operowym temacie (o ile sam go nie rozwiarze wink.gif ).

CYTAT
Jesli bys chcial to pozniej znajde dla ciebie przywracanie sesji po crashu, zapisywanie dowolnej i powracanie do niej pozniej, zabawy z wyszukiwarkami

Wyszukiwarki to detal, ale przywracanie sesji to by mi sie bardzo przydalo, wiec jak bys chociaz nazwa mogl rzucic.
bachor
te wsystkie cechy oferuje tab mix plus
polskie sprawdzanie pisowni google taskbar
wert
@Xahil czy te przywracanie sesji to biega ci w operce,bo jak tak to nie ma problemu,tez w opcjach to jest
narzedzia>>preferencje>>ogólne>.kontynuuj przerwaną sesje albo przywróc zapisaną sesje.

Pozdro
Xahil
@bachor Mhh juz testuje, chociaż dziwna sprawa bo ten tab mix plus nie chciał się zainstalować (błędny hash pliku), to nowe opcje się pojawiły, zobaczymy jak działa. Przy okazji właśnie testuje to sprawdzanie pisowni (na szczęście reszta opcji z tego googla dała się wyłączyć wink.gif no i nawet działa to całkiem fajnie smile.gif ).

@wert to przywracanie sesji to mi sie właśnie w operce podoba i chce podobne mieć w FF (tak żeby nie pytało czy zapisać i potem czy odtworzyć tylko samo to zawsze robiło)

Edit: tab mix plus rządzi smile.gif Przy okazji odkrylem ze ma opcje ktora zapobiega zamykaniu FF przy wcisnieciu Ctrl-W (close tab) kiedy jest aktywny tylko jeden tab, normalnie wypas smile.gif
bachor
przywracanie czy zapisywanie sesji tez ma

sprubujcie prekonfigurowanego przezemnie nie wymagajacego instalacji i nadajacego sie na pendriva minifoxa
http://bachor.osiol.info/MiniFOX.rar
OkweL
To wlasnie ten Tab Mix Plus, o ktorym napisal @Bachor smile.gif

Ale znalazlem wczesniej jeszcze 1 plugin (na razie proboje wylapacten lepszy biggrin.gif ).

http://sessionmanager.mozdev.org/
wert
Cze

Mam pytanko dotyczace rozszerzeń.

Mam
1.Dom inspaktor
2.Videodownloader
3.Flashgot
4.DownthemAll
5.Adblock
6.Fasterfox
7.tabmixPlus

ktore powinienem jeszcze posiadac by stac sie "pelnowartosciowym firefoxiarzem" smile.gif,a ktore z wymienionych moge se odpuscić?

Pozdro

@Xahil,czemu tego nie czytasz? smile.gif
Kurcze ja chce sie pozbyc zamykania na kazdej otwartej karcie i jakos nie moge tego znalesc.
FF jest wolniejszy od Opery a zupa była za słona!!! dribble.gif
bachor
zamiast adblocka adblockplus

i zerknij jakie rozszerzenia sa w minifoxie 2 posty wyzej
wert
@bachor
No ten FF jest na linux,chyba sie to nie odpali smile.gif

Pozdro

Ps.Potrzebne mi tylko info jak sie nazywa rozszerzenie ktore zlikwiduje mi te zamykania na kartach i bede happy.
bachor
tabmixplus
Xahil
CYTAT(bachor @ 26.07.06 - 21:34) *
zamiast adblocka adblockplus

No ja u siebie mam zwyklego, a na innym kompie zainstalowalem plusa (bo niby lepszy), no i mi sie moj jednak bardziej podoba (w sensie konfiguracji tego co ma byc blokowane). Byc moze ze na tamtym komputerze rzadko kiedy pracuje, i nie chce mi sie z tym bawic.

@wert
CYTAT
Ps.Potrzebne mi tylko info jak sie nazywa rozszerzenie ktore zlikwiduje mi te zamykania na kartach i bede happy.

Masz je nawet zainstalowane: "Tab Mix Plus"
Tab Mix Plus Options -> Display -> Tab -> Close tab button odkliknac.

Ja mam jeszcze:
- Google Toolbar (do sprawdzania polskiej pisowni)
- Download Embedded (do sciagania filmikow i innych rzeczy) (pewnie download video robi to samo, ale ja zainstalowalem tego, i juz sie do niego przyzwyczailem).
- Nuke Anything (do jednorazowego usuwania obiektow ze strony, np przed drukowaniem usuwasz sobie zbedne tabelki i drukujesz tylko to co cie interesuje)
- Quick Note glownie wykorzystywane do Traviana, do notowania co z ktorej wioski do ktorej mam przeslac smile.gif
- GreaseMonkey, fajna sprawa pozwala zmieniac wygladad stron za pomoca programow w JavaScripcie, niestety zre duzo ramu sad.gif
wykorzystwany do dodatkowych bajerow w Travianie (np liczenia ile surowcow brakuje i kiedy bedzie ich dosc, na podstawie informacji ile jest , ile potrzeba i ile sie wydobywa) biggrin.gif
- Gmail Notifier (nie trzeba chyba tlumaczyc smile.gif )
- BBCode biggrin.gif
O innych nie bede wspominal bo raczej z nich malo korzystam i pewnie moglbym je odinstalowac smile.gif
wert
@Xahil i @bachor
Dobra mam,no musze przyznac ze da sie z FF zyc.

Thx
denver666
adblock plus - nawet nie ma reklam google biggrin.gif dziala lepiej od zwyklego adblock-a.
KeRn
CYTAT(denver666 @ 27.08.06 - 12:47) *
adblock plus - nawet nie ma reklam google biggrin.gif dziala lepiej od zwyklego adblock-a.

Co tu duzo bede mowil - uzywam od ok 10dni FF2 (Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1b1) Gecko/20060710 Firefox/2.0b1) i powiem ze z adblockiem + NoScript smiga i morde cieszy... Jedynie z czym sobie rady nie daje to np reklama na http://www.stopklatka.pl/ (reklamy po bockach)
Xahil
CYTAT
adblock plus - nawet nie ma reklam google

Ja w zwyklym tez nie mam smile.gif

CYTAT
Jedynie z czym sobie rady nie daje to np reklama na http://www.stopklatka.pl/ (reklamy po bockach)

Dodalem do listy blokowanych http://slimak.stopklatka.pl/stopklatka.pl/dat/js/naglowek.js i tej reklamy tez juz nie ma wink.gif
nie wiem tylko czy cos innego tez nie przestalo dzialac, ale to juz inna historia wink.gif
denver666
no nie wiem, u mnie zwykly nie dawal sobie rady z tymi reklamami z google, dalo je sie wlaczyc ale pozniej po ponownym polaczeniu ze strona pojawialy sie nowe. teraz zadnych nie ma. miodzio.
NoScript jest fajny ale i tak trzeba go wylanczac na stronach bo np nie da sie wlaczyc szybkiej odp. chyba ze jakis blad w konfiguracji mam biggrin.gif
jaron
Mam mały problem z firefoxem chciałbym pobrać sterowniki nvidi pod Linuksa i mam coś takiego

Domyślam się że chodzi to o jakieś ustawienia ale nie wiem gdzie.
Pozdrawiam
smiley13.gif
lokocool
Poprostu zamiast klkac na link z instalatorem --> kliknij drugi przycisk myszki i wybierz opcje zapisz element docelowy jako --> i tyle wink.gif
Poprosty FF pokazal Ci zawartosci .bina wink.gif

BTW: Z jakim Linuxem walczysz ? wink.gif --> a juz wiem Ubuntu tongue.gif

Pozdr. smiley13.gif
jaron
Dzięki Loko ja myślałem że to jest gdzieś opcje-pobieranie-czynności pobierania ale za cholerę nie mogłem tam nic zrobić sad.gif
A tak swoja drogą to walka z Linuksem staje sie coraz przyjemniejsza dribble.gif chociaż jeszcze dużo pracy.
Pozdrawiam
smiley13.gif
KeRn
Dzis pojawila sie beta 2 FF2.. do pobrania

CYTAT(ciut c&p z www)
Firefox 2.0 Beta 2!

W dniu dzisiejszym została wydana wersja 2.0 Beta 2 przeglądarki Firefox. Jest to wydanie testowe przeznaczone dla twórców serwisów internetowych i rozszerzeń oraz osób zainteresowanych rozwojem Firefosa. Pozostałym użytkownikom polecamy stabilną wersję 1.5.0.6.

Linux
MakiOsy
i
windofs

CYTAT(changelog)
Co nowego w 2.0b2?

* odświeżony wygląd – motyw ten będzie jeszcze udoskonalany
* wbudowane zabezpieczenie przed phishingiem
* obsługa podpowiedzi w pasku wyszukiwania (w wersji polskiej w wyszukiwarce Google)
* ulepszenia przeglądania w kartach
* możliwość ponownego otwarcia ostatnio zamkniętych kart
* zapamiętywanie sesji przeglądarki - po zamknięciu programu można wrócić do poprzednio używanego zestawu kart i okien, funkcja ta włącza się też automatycznie po awarii
* ulepszenia obsługi kanałów RSS/Atom - w tym podgląd kanału oraz integracja z zewnętrznymi czytnikami
* polski słownik poprawnej pisowni
* menedżer wyszukiwarek pozwalający usuwać i zmieniać ich kolejność
* dynamiczne tytuły zakładek (mikropodsumowania)
* ulepszony menedżer dodatków (rozszerzeń i motywów)
* nowy instalator dla Windows oparty o NSIS
* obsługa języka javascript 1.7
* obsługa sesji po stronie klienta
* ulepszony format wtyczek wyszukiwarek - teraz oprócz formatu Sherlock, Firefox obsługuje także wyszukiwarki w formacie OpenSearch
* usprawnienia systemu rozszerzeń zapewniające większe bezpieczeństwo i ułatwiające ich lokalizację
* obsługa tekstu w SVG za pomocą svg:textPath
* szczegóły w informacjach o wydaniu [en]

All info tutaj >> http://firefox.pl/wydania/2.0b2.html
KeRn
Firefox/2.0rc3 out

CYTAT(releasenotes)
There is a lot in Firefox 2 RC 3 that you can play around with and give us feedback on:

*

Visual Refresh: Firefox 2's theme and user interface have been updated to improve usability without altering the familiarity of the browsing experience. For instance, toolbar buttons now glow when you hover over them. We will continue to improve the look and feel throughout the release candidate process.
*

Built-in phishing protection: Phishing Protection warns users when they encounter suspected Web forgeries, and offers to return the user to their home page. Phishing Protection is turned on by default, and works by checking sites against either a local or online list of known phishing sites. This list is automatically downloaded and regularly updated when the Phishing Protection feature is enabled.
*

Enhanced search capabilities: Search term suggestions will now appear as users type in the integrated search box when using the Google, Yahoo! or Answers.com search engines. A new search engine manager makes it easier to add, remove and re-order search engines, and users will be alerted when Firefox encounters a website that offers new search engines that the user may wish to install.
*

Improved tabbed browsing: By default, Firefox will open links in new tabs instead of new windows, and each tab will now have a close tab button. Power users who open more tabs than can fit in a single window will see arrows on the left and right side of the tab strip that let them scroll back and forth between their tabs. The History menu will keep a list of recently closed tabs, and a shortcut lets users quickly re-open an accidentally closed tab.
*

Resuming your browsing session: The Session Restore feature restores windows, tabs, text typed in forms, and in-progress downloads from the last user session. It will be activated automatically when installing an application update or extension, and users will be asked if they want to resume their previous session after a system crash.
*

Previewing and subscribing to Web feeds: Users can decide how to handle Web feeds (like this one), either subscribing to them via a Web service or in a standalone RSS reader, or adding them as Live Bookmarks. My Yahoo!, Bloglines and Google Reader come pre-loaded as Web service options, but users can add any Web service that handles RSS feeds.
*

Inline spell checking: A new built-in spell checker enables users to quickly check the spelling of text entered into Web forms (like this one) without having to use a separate application.
*

Live Titles: When a website offers a microsummary (a regularly updated summary of the most important information on a Web page), users can create a bookmark with a "Live Title". Compact enough to fit in the space available to a bookmark label, they provide more useful information about pages than static page titles, and are regularly updated with the latest information. There are several websites that can be bookmarked with Live Titles, and even more add-ons to generate Live Titles for other popular websites.
*

Improved Add-ons manager: The new Add-ons manager improves the user interface for managing extensions and themes, combining them both in a single tool.
*

javascript 1.7: javascript 1.7 is a language update introducing several new features such as generators, iterators, array comprehensions, let expressions, and destructuring assignments. It also includes all the features of javascript 1.6.
*

Extended search plugin format: The Firefox search engine format now supports search engine plugins written in Sherlock and OpenSearch formats and allows search engines to provide search term suggestions.
*

Updates to the extension system: The extension system has been updated to provide enhanced security and to allow for easier localization of extensions.
*

Client-side session and persistent storage: New support for storing structured data on the client side, to enable better handling of online transactions and improved performance when dealing with large amounts of data, such as documents and mailboxes. This is based on the WHATWG specification for client-side session and persistent storage.
*

SVG text: Support for the svg:textpath specification enables SVG text to follow a curve or shape.
*

New Windows installer: Based on Nullsoft Scriptable Install System, the new Windows installer resolves many long-standing issues.

Update albo jak mamy wlaczony w ff to powiadomi nas o update albo vie Help >> Check for Updates lub dla chetnych do przesiadki z ff1.x na ff2.0rcX >> http://www.mozilla.org/projects/bonecho/all-rc.html
KeRn
Maly problem z ff2 final

KOD
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

w 2.0rc3 dzialalo wsio jak nalezy jednak teraz w wersji finalowej nie dziala Home i End jak nalezy; czyli scrolowanie lub przeskakiwanie z top to buttom i na odwrot - nie wiem dlaczego; w cfg nic nie grzebalem takowego i jest wsio all jak bylo (handling). Ktos moze potwierdzic lub cos zaradzic?
Xahil
CYTAT(KeRn @ 27.10.06 - 12:40) *
Maly problem z ff2 final

KOD
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

w 2.0rc3 dzialalo wsio jak nalezy jednak teraz w wersji finalowej nie dziala Home i End jak nalezy; czyli scrolowanie lub przeskakiwanie z top to buttom i na odwrot - nie wiem dlaczego; w cfg nic nie grzebalem takowego i jest wsio all jak bylo (handling). Ktos moze potwierdzic lub cos zaradzic?

Pewnie cos zmienili tak samo jak domyslnym zachowaniem backspace jest "scroll up" a nie powrot do poprzendniej strony.
about:config i szukaj wink.gif
Berserker
Gdzie w about:config jest opcja zmniejszająca okienko wyszukiwarek ???Takie pytanie mam smile.gif w wersji 2.0 oczywiście
ziparo
Mam taki problem :

Chodzi o wielkośc paska narzedzi nawigacyjnych ustawiam sobie go przez dostosuj daje uzyj małych ikon oraz ikony i tekst nastepnie daje zakończ jednak po ponownym właczeniu przegladarki znowu jest to samo duze ikony bez tekstu . Gdzie ff pamieta te wszystkie ustawienia bo juz odinstalowałem i zainstalowałem od nowa i dalej jest to samo conf20.gif conf20.gif
PatriaRcha
Mam taki problem, że gdy klikam na jakiś odnośniki (nie wszystkie, niektóre) zamiast otworzyć mi się strona, dostaje pustą stronkę o nazwie np. 147 Obrazek GIF (1x1 pikseli). Jak temu zaradzić? Komp czysty bo skanowałem Ad-Aware i Kaspersky Anti-Virus najnowsze aktualizacje. HELP!

EDIT: W IE to samo tylko że nie nazywa się to już "Obrazek GIF (1x1 pikseli)" a otwiera się tylko pusta strona.
bns
@PatriaRcha
skoro na ff i ie masz to samo to moze masz na firewallu ustawione ze niema wczytywac obrazkow z www (cos w ten desen)

@ziparo
1. sprawdz prawa do katalogu czy masz na full (rwx) ~/.mozilla/firefox (pod linuksem) a pod windowsem.. nie pamietam wink.gif ale pewnie w doc&set/ustawienia lokalne czy cus takiego
2. jak to nie przyniesie skutku to usun katalog profilu i uruchom ff zeby sobie zalozyl nowy
PatriaRcha
@UP Kompletnie wyłączyłem fiewall a potem całego anty-vira i dalej nie działa. :/

EDIT: Po wyłączeniach działą jedynie na IE

Pytanie NIEAKTUALNE!
bns
CYTAT(PatriaRcha @ 04.04.07 - 23:27) *
Pytanie NIEAKTUALNE!
rozumiem ze poradziles sobie z problemem.. podziel sie rozwiazaniem ;]
PatriaRcha
CYTAT(bns @ 05.04.07 - 00:09) *
CYTAT(PatriaRcha @ 04.04.07 - 23:27) *
Pytanie NIEAKTUALNE!
rozumiem ze poradziles sobie z problemem.. podziel sie rozwiazaniem ;]

W opcjach firewall'a od Kaspersky ... przeglądarki były na liście programów w których blokowane są bannery, a z powodu tego, iż otwierane hiperłącza odnosiły sie do stron z bannerami, Kaspersky je blokował.

Swoją drogą to mogliby chociaż dać jakiś komunikat, bo nie wiadomo ci się dzieje, czy jakiś syf, czy co.. ;]
wert
mam pytanko.
Za czesto nie uzywam FF i dlatego ostatnio zaskoczyla mnie gdy przy probie wpisania loginu i hasla,przy wpisaniu loginu i probie wpisania za pomocą TAB hasla wkurzylem sie bo nie zadzialalo.Nie jest to jakis wiielki problem ale chcialbym aby przesakakiwanie w okienkach jednak z TAB dzialalo.Problem nie wystepuje na jakierjś tam stronie,wszedzie tak jest.Jakis pomysł?

edit

Wersja FF 2.0.0.7 i nie chce zmieniać,jesli znalazloby sie rozwiązanie to musi to dzialać na tej a nie innej.
sienio
CYTAT
Wersja FF 2.0.0.7 i nie chce zmieniać,jesli znalazloby sie rozwiązanie to musi to dzialać na tej a nie innej.

To jakiś babol. Jak nie możesz zainstalować przynajmniej 2.5, to masz problem.
wert
CYTAT(sienio @ 28.11.09 - 13:18) *
To jakiś babol. Jak nie możesz zainstalować przynajmniej 2.5, to masz problem.

no moglbym ewentualnie przetestowac,tyle że jakos FF 2.5 pl nie moge znalesc tongue.gif
sienio
No faktycznie nie ma. Na ubuntu miałem chyba nawet wersję 2.5.8 ale nigdzie nie można czegoś takiego pobrać. smile.gif

W każdym razie, jak chcesz z jakiś względów używać tego zabytku to może popróbuj wersje 2.0.0.20. Może do tego czasu ją naprawili.

LINK
Link
wert
thx sienio, ja "tego zabytku" uzywam bo połowa pluginów na wersjach 3 nie działa.
Nie wiem co powoduje ze wychwalaja te trojki,nie zauwazylem by działaly szybciej i stabilniej,dlatego tez dopóki na add-ons nie pokaza sie pluginy do trójek,zostaje na 2
sienio
Z tego co wiem to w większości wypadków można to ominąć. Trzeba tylko pogrzebać w plikach tych pluginów. Nie jest to chyba szczególnie skomplikowane, musiałbyś pogoglować, bo szczegółów nie znam.
vince44
SpeedyFox 1.4.2

CYTAT
Prosty w obsłudze program mający na celu przyspieszenie działania przeglądarki Mozlilla FireFox.

Mozlilla FireFox to aktualnie jedna z najlepszych przeglądarek internetowych, niestety wraz z upływem czasu zmniejsza się prędkość jej działania. Po uruchamianiu mija dużo czasu zanim się wczyta, ogólna prędkość działania aplikacji spada, a przeglądanie historii trwa wieki. A wszystko to przez fragmentacje bazy danych z jakich korzysta Firefox.

SpeedyFox to małe narzędzie, które rozwiązuje ten problem dosłownie w jednym kliknięciu. Po jego zastosowaniu da się odczuć znaczną różnicę w szybkości działania przeglądarki. Jak to działa? Firefox do przechowywania swoich ustawień i historii używa baz danych SQLITE. Przeglądając strony sprawiamy, że bazy zwiększaj swoją wielkość a to wpływa negatywnie na szybkość działania przeglądarki. SpeedyFox kompaktuje te bazy danych, a zoptymalizowane bazy danych zajmują mniej miejsca oraz przekładają się na szybsze działanie Firefoxa. Program obsługuje zarówno normalne profile jak i przenośne.

źródło pclab

Link
Link 2

Mój lisek po zainstalowaniu SpeedyFox zdecydowanie przyspieszył, więc polecam. thumbsup.gif
vince44
Firefox 4.0 RC

CYTAT
Mozilla udostępniła do pobrania dziś przed południem wersję Release Candidate swojej najnowszej przeglądarki Firefox 4.0. Aplikację w wersjach dla systemów Windows, Linux i MacOS oraz 79 różnych wersjach językowych, w tym angielskiej i polskiej można pobrać z tej strony. Następca aktualnie oferowanego Firefoksa 3.6 przeszedł liczne zmiany, spośród których najbardziej widoczną jest całkowicie nowy interfejs. Przeglądarka ma oferować znacznie większą szybkość, wygodę i bezpieczeństwo dzięki m.in. podziale zakładek na oddzielne procesy a także szeregu innych zmian.

Wśród nich można wymienić m.in. ulepszony silnik JavaScript, nowy menedżer dodatków i funkcję Firefox Sync oraz ulepszoną obsługę wideo i języka HTML 5. Podobnie do IE9 nowy Firefoks 4.0 potrafi wykorzystać moc drzemiącą w GPU do przeprowadzania złożonych obliczeń oraz renderingu szaty graficznej stron internetowych.

Oficjalna premiera finalnej wersji przeglądarki obędzie się najprawdopodobniej w przyszłym miesiącu.

Do pobrania http://www.mozilla.com/pl/firefox/RC/
http://pliki.onet.pl/pobierz10125.html

źródło: http://twojepc.pl/news23497.html
Phaet
Ostatnio zacząłem bawić się firefoxem. Nie wiem czemu ale zepsuła się wyszukiwarka w historii. Mam normalnie ustawione by pamiętało ciasteczka i historię przeglądania przez 180 dni i pamięta. Kiedy wejść w historię to wszystko tam jest. Ale jak już coś wpiszę w polu 'znajdź' to nie pokazuje nic. A jeszcze wczoraj mi działało. Nic nie instalowałem a z tego co widzę nikt nie wchodził na podejrzane strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.