Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Usuwanie plików - Odmowa dostępu
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
Eyeore
Temat powraca regularnie jak bumerang, wiec go sobie tu przykleimy. Biada zloczyncy ktory po raz setny zada to pytanie

Problem:
Mam na dysku plik *.AVI ktorego nie moge usunac, Windows melduje ze inny proces albo uzytkownik wlasnie uzywa ten plik, ale nawet jesli wylacze wszystkie inne programy nie moge sie go pozbyc
Rozwiazanie:
Takie zachowanie spowodowane jest bugiem w Windowsie XP, a dokladnie mowiac w pliku shmedia.dll. Przy zaznaczeniu jakiegos pliku *.AVI Explorer usiluje wczytac caly plik w celu sklasyfikowania go i pokazania obrazka podgladu, posluguje sie w tym celu wlasnie tym shmedia.dll. Caly ten proces moze czasami bardzo dlugo trwac, a jezeli film jest uszkodzony nawet sie zawiesic blokujac dalszy dostep do pliku.
Zeby go usunac wystarcza czasami we wlasciwosciach odznaczyc punkt "Aby przyśpieszyć wyszukiwanie, zezwalaj Usłudze indeksowania na indeksowanie tego folderu/pliku" (jakos tak to powinno brzmiec, sorry nie mam teraz polskiego windoza po reka ). W sytuacji gdy to nie pomoze mozna utworzyc obok tego *.AVI pusty plik tekstowy i skasowac obydwa na raz. Mozna tez sprobowac usuniecia za pomoca Total Commandera lub Nero. Jezeli uparty Explorer nadal nie chce oddac tego filmu, sytuacje nalezy rozwiazac radykalnie i na zawsze. W menu "start" klikamy na "wykonaj", wpisujemy "regedit", wciskamy enter - otwiera sie edytor rejestru. Wyszukujemy klucz:

KOD
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}

i wykasowujemy caly klucz InProcServer32. W ten sposob zostanie wylaczone sprawdzanie wlasciwosci pliku odpowiedzialne za blokade. Po restarcie problem nie pojawi sie juz nigdy.
Dodatkowo wskazane jest wylaczenie:
Narzędzia->opcje folderów->Nie buforuj miniatur

W przypadku plików *avi zastosować można cos takiego jak

regsvr32.exe /u shmedia.dll

Wpisujemu to np w menu start -> uruchom
Wyrejestruje to nam shmedia.dll -> i dzieki temu nie powinno byc klopopotow z kasowaniem avikow

Kasowanie zablokowanych plików:

Na inne zablokowane pliki, które nie chca się usunąć z powodów żle ustawionych/zwalonych uprawnień do pliku/folderu na dyskach sformatowanych w systemie plików NTFS pomoże programik Xcalcs z Resource kit
Dotyczy to wszystkich windowsów od 2000->XP->2003->Longhorn
_http://www.microsoft.com/windows2000/techinfo/reskit/tools/existing/xcacls-o.asp

Lista poleceń na plikach dostepna po wydaniu polecenia w wierszu
c:\Program Files\Resource kit\xcalcs /?

Szczegółowy opis poleceń:

_http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Bpl-pl%3BQ318754

Przykład na krąbrny plik:

KOD

XCACLS krnąbrny.plik /G Administrator:D /Y

Po czym skasować plik:

del krnąbrny.plik

Oczywiście Administrator=nazwa aktualnie zalogowanego użytkownika z uprawnieniami administratora
Oczywiście i naprawdę xcacls stosuje się do ustawienia uprawnień dostepu na folderach i plikach tak żeby użytkownik, nie mógł sobie tak prosto ich skasować
Prawa autorskie: @I_O, @AceMcCloud
pkacz
Jeśli czcigodni guru pozwolą dodać coś od siebie to powiem że spotkałem się też z kłopotami z kasowaniem plików, zwłaszcza filmowych (choć nie wiem czy ma to coś do rzeczy). Otóż przy próbie skasowania metodą tradycyjną (prawy klik + shift) winda wydawała komunikat że plik jest używany przez inny program. Przez przypadek odkryłem że jeśli taki plik przeniesie sięręcznie do kosza to problem znika... Może to coś komuś pomoże...
Auxiliaris
ja mialem taki fenomen. Plik niedal sie skasowac (ww. blad) lecz dalo sie zmienic nazwe - poczym dal sie i plik skasowac blink.gif
Pioter
wszystkie filmowe pliki trzymam w pliku gdzie wwala mi je mułek jak skończy. problem z kasowaniem wyskakuje notorycznie czyli durny komunikat ze inny proces albo uzytkownik wlasnie uzywa ten plik. na początku dawałem się nabrać i jak bardzo zalezało mi na usunięciu wyłączałem mułka. gupi byłem <_< , mułek resetowany a plik przy nie włączonym mułku dalej nie dał się usunąć. jedyną rzeczą jaką udało mi się wymyślić to udostępnianie tego pliku w mułku ( z reguły cały katalog z filmami mam udostępniony) i następnie emule->pliki->xxx.avi prawym i usuń z dysku...... może to coś komuś pomoże chociaż ja sam właśnie zastosowałem się do rad @Eyeore i wykasowałem to na zawsze.

narka
budger
Oczywiście miałem problem z plikami .avi i zlikwidowałem go metodą @Eyeore - wyrejestrowałem plik shmedia.dll.
Natomiast jest paradoks:
przy nie wyrejestrowanym shmedia.dll odpalałem i oglądałem bez problemu The Terminal TC CD2, natomiast po usunięciu kłopotliwego pliku już nie odpaliłem go w żaden sposób.
Może sie to komuś przyda .
Carlos
CYTAT(pkacz @ 13.10.04 - 07:24)
Przez przypadek odkryłem że jeśli taki plik przeniesie sięręcznie do kosza to problem znika...
*

Dokładnie tak jest. Ja też miałem problem z usuwaniem plików avi. I zastosowanie tej prostej metody skutecznie go rozwiązuje.

Pozdrowienia. wink.gif
budger
CYTAT(Carlos)
Ja też miałem problem z usuwaniem plików avi. I zastosowanie tej prostej metody skutecznie go rozwiązuje.

Niestety, mnie nie pomógł.
mm2
Ja mam tez problem z kasowaniem.Ale nie plików....tylko folderów których nie stworzyłem nawet sam.Pojawiły sie u mnie same na dysku D,po tym jak zmieniłem z rejestrze domyślny katalog dla instalacji programów z C:\program files na D:\programy.To jest tym dziwniejsze ,że te foldery są puste!Takiego patentu to chyba nikt nie miał...Jak ktoś wie jak temu zaradzić to proszę o pomoc.Mam system Windows XP Home Edition z Service Packiem 2.
marekwjk
od 20 lat strona
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index...showtopic=10662
go and czytaj !
Picasso górą ciach.gif
-Marek
Bigos
@marekwjk, pamiętaj iż nie każdy jest tak genialny jak Ty wink.gif Trochę szacunku dla nowych Osiołków yawn2.gif

.....:::::8!G#$:::::.....
marekwjk
CYTAT(8!G#$ @ 31.12.04 - 02:23)
@marekwjk, pamiętaj iż nie każdy jest tak genialny jak Ty wink.gif Trochę szacunku dla nowych Osiołków yawn2.gif

.....:::::8!G#$:::::.....

*

ja ja cry.gif ja tyz rozumiem ale na forum to było 1000000000 i więcej razy. Rozumiem, że przeszukiwarka działa dla 3 liter i > ale .....800 post @efryłana ...???
Novy osioł : clap.gif
Tyż mam Gmail i co ?? Jak to wżucić (wrzucić?) na stronkę ??Ladnie wygląda ....

MK
OkweL
@marekwjk
Czyzbysmy jednak czegos nie wiedzieli tongue.gif To tez juz bylo na forum w odpowiednim topicu smiley15.gif Moze nie 1000000000 ale bylo biggrin.gif

http://www.osiol.net/index.php?showtopic=7421

W tym temacie jest podany link do generatora takich obrazkow smile.gif Byl podany 2 razy wiec szukaj tego nowszego wink.gif Wystarczy, ze wygenerujesz sobie kod i wkleisz do sygnaturki.
ftr
witam! a ja mam taki problem ze nie moge przypisac atrybutu dla folderu z filmami zebym mogl usunac (maja zaznaczone takim minusem "tylko do odczytu") prubowalem juz wszystkiego co jest opisane na forach i nic nie dziala nie moge zrobic z tymi plikami nic ?!! Oczywiscie wszystko jest robione z konta z przydzialami adnimistartora.
pomocy!!

pozdro. furious.gif
Auxiliaris
@ftr

Spróbuj tak:

1. Mój komputer -> narzędzia -> Opcje folderów -> Widok -> tu wywal ptaszka przy: "Urzyj prostego udostępniania plików" i OK.

2. PPM na folder który się "buntuje" laugh.gif Właściwości -> Zabezpieczenia -> Dodaj... -> Zaawansowane -> Znajdź teraz

Na dole wybierz "Wszyscy" i potwierdź 2x przez OK.
następnie wrzuć haczyk na "pełna kontrola" w kolumnie "zezwalaj" i Zastosuj

Może trzeba będzie zresetować kompa aby zadziałało smile.gif
ftr
hmm... wszystko ok ale po wybraniu wszyscy nie da sie nic zaznaczyc (zezwalaj itp.)
?
Luca
To tym poprobuj

emm16
mam taki plik tvdebug.log w internet logs. jak go usunąć?
rebel
wez "unlocker" szybko sprawnie milo biggrin.gif
Luca
moze Użyj ATF-Cleaner- http://www.atribune.org/ccount/click.php?id=1
emm16
i jak to zrobić ATF-Cleaner'em?
Luca
Aplikacja przeznaczona do czyszczenia systemu z zbędnych plików w podanych lokalizacjach, które użytkownik może sam wybrać. Narzędzie bardzo dobrze radzi sobie z czyszczeniem takich lokalizacji jak folder systemowy Windows Temp, historia, pliki internetowe, hasła zapisane w przeglądarce Firefox, Opera itp. Z ATF Cleaner najlepiej korzystać w trybie awaryjnym.

Skoro wiesz w jakiej grupie go masz,to wskaz (postaw fajeczke)grupe i kliknij Empty Selected.Powinien usunac.Jak nie to moze TYM
bystry
mysle ze jednak unlocker o ktorym wspomnial rebel jest bezpieczniejszy i wygodniejszy,prawoklik na niechcianym pliku i juz mozna wywalac.Ja programy czyszczace rejestry i inne pliki omijam z daleka.Zawsze jest "duza szansa" ze przy okazji mozna skusić sie na jeszcze cos,a potem okazuje sie ze jednak to byl błąd wink.gif

Tu
emm16
pytanie odnośnie unlocker. klikam na tym logu którego chce usunąć i wyskakuje uniemożliwiający proces. co mam kliknąć: wyłącz proces/uwolnij (odnośnie tego procesu)czy poprostu nic nie klikać tylko usuń dla tego logu?
rebel
uwolnij lub wylacz proces -uwolnij jest bezpieczniejsze a po lewej wybierz "skasuj" niekiedy trzeba powtarzac bo kilka procesow blokuje dostep
emm16
wielkie dzieki. a są jakieś jeszcze foldery z plikami temp. log. i tymczasowymi? znam tylko internet logs temp w windowsie i temp w Documents and Settings
I_O
CYTAT
mam taki plik tvdebug.log w internet logs. jak go usunąć?

Ten plik nalezy do Zone Alarm, i jak dlugo ZA pracuje nie mozesz go skasowac. Zreszta i tak zaraz po skasowaniu zostanie zalozony na nowo.
emm16
wiem już że to plik Zone alarm - w tych wadzących procesach był Zone alarm. ponawiam jeszcze pytanie z mojego poprzedniego posta.
bystry
A co ty,odchudzasz windows? smile.gif
Masz w c/windows /temp i te w Documents and Settings.Styknie.
rebel
do odsmiecenia systemu i dyskow ja osobiscie uzywam easy cleaner -szybko latwo i bezpiecznie -przejrzysty interfejs i polska wersja jezykowa -dzialanie zaskakujaco dobre przeglada znajduje wywala praktycznie wszystkie smieci
link EASYCLEANER
Slobo
Ja mam podobny problem. Miałem na dysku folder z serialami zajmowal okolo 15 gb i nagle wszystkie pliki z folderu znikły, samego folderu nie da sie usunac ani nigdzie przeniesc, zmiana nazwy nie jest mozliwa. Probowalem juz praktycznie wszystkich porad z tego tematu ale niestety bez skutku. Ma ktos moze jakis pomysl zeby usunac ten folder??
lokocool
ale folder zajmuje dalej te 15GB na dysku czy jest pusty ? Co znaczy nagle wszytkie pliki zniknely ?

Pozdr. smiley13.gif
Slobo
We wlasciwosciach folder zjmuje 0 bajtów ale tak naprawde to nadal zabiera mi z dysku te 15 gb icon_error.gif

a jezeli chodzi o te pliki, to byly tam same pliki filmowe i nagle pewnego dnia otwieram folder i ... amba fatima bylo i nima ohmy.gif na poczatku myslalem ze siostra mi skasowala te pliki ale przy próbie usuniecia pustego folderu pojawil sie blad odmowy dostepu i zaraz potem informacja o za malej ilosci miejsca na dysku a skoro te pliki nie istnieja to tak jak wczesniej mowilem powinno zostac jeszcze ponad 15 gb wolnego miejsca.

---
lokocool: uzywaj opcji "edytuj"
lokocool
Wiesz przyczyn tego typu moze byc wiele --> po pierwsze nie masz przypadkiem zainstalowanego programu typu Norton Protection cos tam ?

Po drugie pokaz log z hijackthis

po trzecie jaki system plikow uzywasz na tej partycji FAT32 czy NTFS?

Tyle narazie..

Pozdr. smiley13.gif
I_O
Moze to po prostu jakis blad w systemie plikow? Sprobuj wykonac polecenie chkdsk /r w oknie cmd ( start - uruchom - cmd)
Czy ten folder nie ma jakiejs bardzo dlugiej albo zawierajacej nietypowe znaki nazwy?
Slobo
CYTAT(I_O @ 26.01.08 - 14:03) *
Moze to po prostu jakis blad w systemie plikow? Sprobuj wykonac polecenie chkdsk /r w oknie cmd ( start - uruchom - cmd)
Czy ten folder nie ma jakiejs bardzo dlugiej albo zawierajacej nietypowe znaki nazwy?

Nie folder nazywa sie po prostu "seriale", polecenie chkdsk tez nie skutkuje confused.gif . Nortona protection nie mam zainstalowanego, a partycja jest na NTFS.

KOD
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 17:17:47, on 2008-01-26
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.20627)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindServiceAE.exe
C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe
C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLI.EXE
C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\GrooveMonitor.exe
C:\Program Files\DAP\DAP.EXE
C:\Program Files\Java\jre1.6.0_03\bin\jusched.exe
C:\Program Files\Unlocker\UnlockerAssistant.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe
C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\ONENOTEM.EXE
C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe
C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe
C:\Program Files\Winamp\winamp.exe
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
E:\cal of duty 4\HiJackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = about:blank
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = [url="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157"]http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157[/url]
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = [url="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896"]http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896[/url]
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = [url="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896"]http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896[/url]
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = [url="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157"]http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157[/url]
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch =
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Connection Wizard,ShellNext = [url="http://reviews.speedbit.com/Context/Alternate.aspx?Filename=ZmVlbC1famFrX2FuaW9fXzMyMl9hX2dfXzMyMl9vc192MXIwMHpfcmVtaXhfMS5tcDM=&U=aHR0cDovL3JzNzBjZzIucmFwaWRzaGFyZS5jb20vZmlsZXMvNzY5MzE0ODIvODMyMDg4L2ZlZWwtX2pha19hbmlvX18zMjJfYV9nX18zMjJfb3Nfdj
DB6X3JlbWl4Lm1wMw==&RF=cnM3MGNnMi5yYXBpZHNoYXJlLmNvbQ==&L=4294967295&LH=4294967295&K=2&INC=5&R=0&V=8.1.5.6&LNG=1045&PCX=700&PCY=600&HCS=&FCS=None&Ref=2&Aff=NONE"]http://reviews.speedbit.com/Context/Altern...=2&Aff=NONE[/url]
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName =
R3 - Default URLSearchHook is missing
O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 - BHO: Groove GFS Browser Helper - {72853161-30C5-4D22-B7F9-0BBC1D38A37E} - C:\PROGRA~1\MICROS~1\Office12\GRA8E1~1.DLL
O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_03\bin\ssv.dll
O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [ATICCC] "C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLIStart.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [AVP] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 7.0\avp.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k
O4 - HKLM\..\Run: [GrooveMonitor] "C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\GrooveMonitor.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [Adobe Reader Speed Launcher] "C:\Program Files\Adobe\Reader 8.0\Reader\Reader_sl.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [DownloadAccelerator] "C:\Program Files\DAP\DAP.EXE" /STARTUP
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_03\bin\jusched.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
O4 - HKLM\..\Run: [UnlockerAssistant] "C:\Program Files\Unlocker\UnlockerAssistant.exe"
O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'USŁUGA LOKALNA')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'USŁUGA SIECIOWA')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'Default user')
O4 - Startup: Tworzenie wycinków ekranu i uruchamianie programu OneNote 2007.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\ONENOTEM.EXE
O4 - Global Startup: DSLMON.lnk = C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe
O8 - Extra context menu item: &Clean Traces - C:\Program Files\DAP\Privacy Package\dapcleanerie.htm
O8 - Extra context menu item: &Download with &DAP - C:\Program Files\DAP\dapextie.htm
O8 - Extra context menu item: Download &all with DAP - C:\Program Files\DAP\dapextie2.htm
O8 - Extra context menu item: E&ksportuj do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~1\Office12\EXCEL.EXE/3000
O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_03\bin\ssv.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_03\bin\ssv.dll
O9 - Extra button: Statystyki dla ochrony WWW - {1F460357-8A94-4D71-9CA3-AA4ACF32ED8E} - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 7.0\SCIEPlgn.dll
O9 - Extra button: Wyślij do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~1\Office12\ONBttnIE.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Wyślij &do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~1\Office12\ONBttnIE.dll
O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~1\Office12\REFIEBAR.DLL
O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{CC6F012C-7553-493D-BAB8-6AC2B51277B9}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164
O18 - Protocol: grooveLocalGWS - {88FED34C-F0CA-4636-A375-3CB6248B04CD} - C:\PROGRA~1\MICROS~1\Office12\GR99D3~1.DLL
O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
O23 - Service: Kaspersky Anti-Virus 7.0 (AVP) - Kaspersky Lab - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 7.0\avp.exe
O23 - Service: StarWind AE Service (StarWindServiceAE) - Rocket Division Software - C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindServiceAE.exe

--
End of file - 7180 bytes
I_O
Wlasciwie co to sa te wpisy z [nltide_2]? Nieco dziwne..
Chkdsk nie pomaga, to moze sprawdz czy w ogole masz prawa do tego folderu i plikow? Wylacz proste udostepnianie i inne "ulatwienia" w opcjach plikow, a nastepnie prawoklikiem na folder sprawdz prawa dostepu, ewentualnie przejmij na wlasnosc i nadaj sobie wszystkie prawa do samego folderu, podfolderow i plikow. To ze dysk jest pelny tez moze sprawiac klopoty, windows tego nie lubi i czasami potrafi glupiec. Usun smieci, oproznij kosz i zmniejsz go w miare mozliwosci, standardowo zajmuje 10% partycji a to jednak sporo.
A jesli nic nie pomoze zorganizuj sobie acronis disc director, utworz bootowalne CD, za jego pomoca wystartuj komputer i znajdz ten folder. powinien sie wtedy dac usunac, bedziesz mogl nawet zajrzec do srodka i sprawdzic czy faktycznie cos w nim jest
Luca
Dziwne,ze Killbox nie potrafi usunac,Czy korzystales z funkcji z restartem?

Pobierz program SDFix z zalacznika

* Dwuklik na SDFix.exe następnie program wypakuje się na dysk systemowy (standardowo C:\SDFix)
* Zrestartuj komputer i wejdź do trybu awaryjnego (klawisz F8 przed bootem Windowsa)
* Wejdź do folderu z SDFix kliknij dwa razy na plik RunThis.bat
* Wciśnij Y nastąpi proces usuwania.
* Kiedy usuwanie się ukończy wciśnij dowolny klawisz (Any Key). Nastąpi restart komputera.
* Po restarcie SDFix uruchomi się ponownie, żeby dokończyć proces usuwania kiedy pojawi się w oknie programu Finished, wciśnij dowolny klawisz do zakończenia scryptu i załadowania ikon na pulpicie.

Mozesz na koncu wstawic raport z jego dzialania,ciekaw jestem co usunie

Te wpisy z nltide_2 to trojany
makita
Luca ma racje, w hiJacku sfixuj te [nltide_2].
Zmien Kasperskiego na NOD 32, znajdziesz link na oslokopie albo na osiolek.com, zacznij uzywac Firefox ( http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/ )
Z tego co wyczytalem na niemieckiej stronie ( http://forum.kaspersky.com/lofiversion/index.php/t19000.html ) user uzywajacy kav majaduze problemy.
lokocool
Odnosnie KAV ja uzywam od wielu lat i niemam zadnych problemow :
Slobo
Prawa do folderu i plikow mam, jezeli chodzi o to ze dysk jest w tym momencie pelny to tez nie jest perzyczyna tego problemu, przerzucilem sobie troche plików na druga partycje tak ze na dysku zostalo 10 gb wolnego miejsca i nie poskutkowalo. Sprobuje jeszcze tak jak radziliscie uzyc acronis disc director.
Uzywam tylko i wylacznie firefoxa, explorera nie usuwalem tylko dlatego ze na niektorych stronach w firfoxie nie wszystko sie wyswietla tak jak powinno takze z raz albo dwa razy w roku sie przyda smile.gif

a to raport z sdfix:

KOD
catchme 0.3.1344.2 W2K/XP/Vista - rootkit/stealth malware detector by Gmer, [url="http://www.gmer.net"]http://www.gmer.net[/url]
Rootkit scan 2008-01-27 02:08:20
Windows 5.1.2600 Dodatek Service Pack 2 NTFS

scanning hidden processes ...

scanning hidden services & system hive ...

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\sptd\Cfg]
"s1"=dword:2df9c43f
"s2"=dword:110480d0
"h0"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\sptd\CfgD79C293C1ED61418462E24595C90D04]
"p0"="C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\"
"h0"=dword:00000000
"ujdew"=hex:bc,4c,26,50,06,07,d3,3e,0e,b6,fe,4c,3e,a6,f8,dc,1f,cf,bd,23,ec,..
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Services\sptd\CfgD79C293C1ED61418462E24595C90D04]
"p0"="C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\"
"h0"=dword:00000000
"ujdew"=hex:bc,4c,26,50,06,07,d3,3e,0e,b6,fe,4c,3e,a6,f8,dc,1f,cf,bd,23,ec,..

scanning hidden registry entries ...

scanning hidden files ...

scan completed successfully
hidden processes: 0
hidden services: 0
hidden files: 0
lokocool
sluchaj, a odpal komputer spod jakiegos liveCD --> obojetnie jakiego --> i sproboj ten katalog usunac spod niego.

Ja bym obstawial ze cos zlapales, ale cholera to trudno tak powiedziec, bo to jest troche zgadywanie....

smiley13.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.