Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HELP ME
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Devilek
witam, zielony mnie tu przyslal, powiedzial ze jest tu wielu ludzi co sie na tym zna i jestescie chetni do pomocy....mam 2 pytania:)

1.mam system windows XP, udostepnienie palaczenia intenretowego wlaczone, no i ten komp to serwer, w sieci mamy klilka kompow, chcialbym sobie na swoj przekierowac(zmapowac) porty, czy ktos ma pojecie jakim programem albo jak to pod XP zrobic???

2 problem to to iz posiadam kompa na serwie, Pentium 166MhZ, 4Gb dysk, 128 sdramu, i win XP na tym, i wszytsko fajnie chodzi, tyle tylko ze co chfila sie zrywa palaczenie neostrady z netem, sa problemy z linia ADSL na modemie, pod win2k wogole nie widzial modemu(zaisntalowal po czym sie nie ladowa lw autostarcie pdoczas isntalacji wyskakiwal blad, USB ADSL Loader-urzadzenie nie dziala poprawnie), pod XP widzi ale zrywa polaczenie co jakis czas i znika dioda na modemie, trzeba kompa resetnac i rozne szmery bajery, nie wiem za bardzo co jest grane, modem mam Sagem F@ast 800-840:), please Help
Eyeore
CYTAT
Pentium 166MhZ, 4Gb dysk, 128 sdramu, i win XP na tym

Hmmm i dziwię się że Ty się nie dziwisz. Po prostu taki sprzęt nie jest w stanie udzwignąć roli jakią ma pełnić router/serwer. Po prostu jeśli cchesz, żeby ci to działało dobrze i bezawaryjnie - daruj sobie win xp to zbyt wielka krowa, bo i tak na takim komputerze nikt nie będzie w stanie pracować.

Metodę wybierz sobie w ramach posiadanych chęci i umiejętności

1. Widows 98 + Win Route (ew inne programy z pod hasła Kerio)
2. Windows 98 + Cfos
3. Prościutki Linuksik NND (następca freesco skonfigurowany pod sagem-a)
4. Prosciutki dyskietkowy linuksik bering (konfiguracja w przypiętym temacie powyżej)
5. Ciutke większy linuksik (ale to zależy co lubisz ???)

PS. Polecam punkt 3. Instalujesz i konfigurujesz w 5 minut....
A więc wybierasz ????
Devilek
nie rozumiesz, pod win2k wogole nie widzi modemu, mialem pod win98 se win route i serwer srednio sie wieszal raz na 3 dni, a nie mam dostepu do serwa kiedy chce i naprawde to jest w cholere uciazliwe, po gdy win 98 jest zbyt dlugo bezczynny to na jakims forum bylo to opisane czemu sie wiesza, a co do linuxa to ja nie mam zielonego pojecia o tym nawet te napisane poradniki sa jak po chinsku blink.gif

------------------------------------------------------------
i nie chodzi o prace na tym kompie, on tylko stoi tongue.gif i ma udostepniac neta
Eyeore
eeetam po chińsku chesz to ci raz dwa napiszę ????

PS do win 2k musiałbyś zaaplikować service pack starszy niż 2 a najlepiej 4

Natomiast jeśli się upierasz przy windowsie xp, to trzeba go maksymalnie odchudzić, oraz zabezpieczyć, Co w 1 przypadku jest wykonalne, to w drugim już znacznie gorzej.
1. Zacznij od ściągnięcia najnowszych sterów sagema ze strony producenta -> te co są na plytce z tpsa są już starszawe. (nie instaluj tego badziewia strefa neostrada tylko skonfiguruj połączenie pppoe)
2. Na windowsie xp powyłączaj wszstkie niepotrzene usługi.
3. Ustaw system tak, żeby priorytet procesów był na usługi działające w tle.
4. Standartowy ICS nie jest dobrym rozwiązaniem, lepiej doinstalować coś małego
win route lite była by najodpowiedniejszy. I za jego pomocą wykonasz sobie przekierowanie portów.
5. Jakiś mały filtr pakietów coby nie zajmował procesora.
http://www.idrci.net/
Wszystko musi być minimalne.
Devilek
CYTAT(Eyeore @ 15.06.2004 - 21:39)
eeetam po chińsku chesz to ci raz dwa napiszę ????

PS do win 2k musiałbyś zaaplikować service pack starszy niż 2 a najlepiej 4

Natomiast jeśli się upierasz przy windowsie xp, to trzeba go maksymalnie odchudzić, oraz zabezpieczyć, Co w 1 przypadku jest wykonalne, to w drugim już znacznie gorzej.
1. Zacznij od ściągnięcia najnowszych sterów sagema ze strony producenta -> te co są na plytce z tpsa są już starszawe. (nie instaluj tego badziewia strefa neostrada tylko skonfiguruj połączenie pppoe)
2. Na windowsie xp powyłączaj wszstkie niepotrzene usługi.
3. Ustaw system tak, żeby priorytet procesów był na usługi działające w tle.
4. Standartowy ICS nie jest dobrym rozwiązaniem, lepiej doinstalować coś małego
win route lite była by najodpowiedniejszy. I za jego pomocą wykonasz sobie przekierowanie portów.
5. Jakiś mały filtr pakietów coby nie zajmował procesora.
http://www.idrci.net/
Wszystko musi być minimalne.

1. mam zone alarma pro tam i chroni niezle...
2. spoko, wlasnie zrobilem.
3. spoko, wlasnie zrobilem.
4. win route pro mam pelna wersje wiec spowrotem to tam zainstaluje
5. o co choszi??smile.gif, moglbys blizej wyjasnic?

co do systemu, to w XP jak zaisntalowalem service packa 1 to tez przestal widziec modem(te same objawy co w win2k)...jak co to juz sciagam service packa 4 do win2k
stery z sagema nowe sciaglem ale nie mam teraz recznego dostepa do serwa, tylko zdalnie, a sterow nie zrobie zdalnie bo w pewnym momencie instalacji trzeba wylaczyc i wlozyc recznie do portu USB modem, jakby stery rozwiazly problem to bym win2k zaisntalowal bo ten sys. juz by chodzil elegancko...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.