Co prawda temat jest już stary, ale ja ten problem napotkałem dopiero ostatnio i myślę, że wiele osób go jeszcze napotka.
Będzie więc szukało m. in. na tym forum. Ja tuaj nie znalazłem odpowiedzi, ale znalazłem ją w innym miejscu i postanowiłem się nią podzielić, by inni mogli szukać krócej. Tak więc koniec owijania w bawełnę przechodzimy do rozwiązania problemu.
Aby ominąć problem blokowania załączników w MS Outlook trzeba zmodyfikować rejestr i to wszystko.
Poniżej opis (kopia) ze strony MS
http://support.microsoft.com/default.aspx?...b%3Bpl%3B829982Ostrzeżenie: Niepoprawne zmodyfikowanie rejestru za pomocą Edytora rejestru lub innej metody może stać się przyczyną poważnych problemów. Problemy te mogą spowodować, że konieczna będzie ponowna instalacja systemu operacyjnego. Firma Microsoft nie może zagwarantować, że rozwiązanie tych problemów będzie możliwe. Możesz modyfikować rejestr na własną odpowiedzialność.
Ważne: Przed dostosowaniem działania zabezpieczeń dotyczącego załączników w programie Outlook 2000 z dodatkiem SR1 oraz programie Microsoft Outlook 2000 z dodatkiem SR1a należy najpierw zainstalować dodatek Service Pack 2 lub Service Pack 3 dla pakietu Microsoft Office 2000.
1. Zamknij program Outlook, jeżeli jest uruchomiony.
2. Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Uruchom.
3. W polu Otwórz wpisz polecenie regedit, a następnie kliknij przycisk OK.
4. Sprawdź, czy istnieje następujący klucz rejestru dotyczący zainstalowanej wersji programu Outlook. Jeśli tak jest, przejdź do kroku 5.
Microsoft Outlook 2000
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\9.0\Outlook\Security
Microsoft Outlook 2002
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Outlook\Security
Program Microsoft Office Outlook 2003
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\11.0\Outlook\Security
Jeśli klucz rejestru nie istnieje, utwórz go. Aby to zrobić, zlokalizuj, a następnie kliknij następujący klucz rejestru:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft
a. Kliknij menu Edycja, kliknij polecenie Nowy, a następnie kliknij polecenie Klucz.
b. Wpisz tekst Office, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
c. Kliknij menu Edycja, kliknij polecenie Nowy, a następnie kliknij polecenie Klucz.
d. Wpisz tekst 11.0, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
Uwaga: Ta nazwa klucza jest poprawna dla programu Outlook 2003. W przypadku programu Outlook 2000 lub Outlook 2002 trzeba wpisać odpowiednio „9.0” lub „10.0”.
e. Kliknij menu Edycja, kliknij polecenie Nowy, a następnie kliknij polecenie Klucz.
f. Wpisz tekst Outlook, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
g. Kliknij menu Edycja, kliknij polecenie Nowy, a następnie kliknij polecenie Klucz.
h. Wpisz tekst Security, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
5. Kliknij menu Edycja, kliknij polecenie Nowy, a następnie kliknij polecenie Wartość ciągu.
6. Wpisz następującą nazwę nowej wartości:
Level1Remove
7. Naciśnij klawisz ENTER.
8. Kliknij prawym przyciskiem myszy nową nazwę wartości ciągu, a następnie kliknij polecenie Modyfikuj.
9. Wpisz rozszerzenie nazwy pliku, który chcesz otworzyć w programie Outlook. Na przykład:
.exe
Aby określić wiele typów plików, zastosuj następujący format:
.exe;.com
10. Kliknij przycisk OK.
11. Zamknij Edytor rejestru.
12. Uruchom komputer ponownie.
Po uruchomieniu programu Outlook będzie można otwierać pliki, których typy zostały określone w rejestrze.
Uwaga: Zalecamy włączenie tylko niezbędnych typów plików. Jeśli pliki danego typu są otrzymywane rzadko, zalecamy, aby na dostęp do takiego typu plików zezwolić programowi Outlook tymczasowo i na żądanie, a następnie ponownie skonfigurować program Outlook do jego blokowania, wycofując zmiany wprowadzone do rejestru.
Pozdrawiam