Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powrót do win98/ME po XP
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
Dosiek
A więc mam taki problem. Mam laptopa DELL LATITUDE CPi A400XT. Komp pochodzi z wyprzedaży z jakiejś firmy. Niestety ustawione jast hasło na zmiany w biosie. Wejść i obejżeć wszystko moge. Laptop ten nie ma stacji dyskietek.

Botowanie ustawione jest tak:
1. Dyskietka
2. Internal HDD
3. CD-rom

Teraz mam na nim zainstalowanego XP, ale niestety komp niezbyt z nim szybko chodzi. Chcę zmienić własnie na 98 albo ME.

Jakieś pomysły ? conf20.gif
Ace McCloud
Teoretycznie:
1. Plyta Hirens Tools (a moze Hirens Boot) -> odpalasz i formatujesz HDD
2. jak skonczysz uzywanie programu do formatowania to bedziesz w dosie
3. wrzucasz plytke z win9x i instalujesz
Dosiek
A Hirens Boot odpali mi się w XP i po formatowaniu przejdzie do dosa ??
Ace McCloud
hirens to bootowalna plytka z toolsami..

aaaaahhhh... dopiero zauwazylem ze najpierw masz HDD potem CD :/

To w takim razie odpalasz partition magic i dajesz format partycji systemowej... wtedy partition magic wyjdzie z XPka, odpali sie przed systemem i sformatuje .... a potem to hirens (zeby odpalic dosa) i instalka windy....
Dosiek
hehe, no to zaraz spróbuje tak zrobić. Skopiuje tylko dokumenty i zobaczymy jak to wyjdzie.
Ace McCloud
eeee Ty to masz zamiar robic na tym kompie co piszesz ??

(zeby nie bylo, ze jak cos pojdzie nie tak, to odetne Cie od neta tongue.gif)
POSTMAN
Miałem podoby problem ze stacjonarnym kompem. CD był ostatni w kolejności do botowania. I nie dało rady z niego zainstalować bo jak wykrywał HDD i tam nie znajdował systemu to nie przechodził już do CD.

Po wciśnięciu F8 przed załadowanie XP masz chyba(dawno nie wciskałem to ni epamiętam) do wyboru Tylko wiersz poleceń (nie wiem czy będzie z obsługą CD czy nie. Tam możesz sformatować HDD i zainstalować Win 98 jesli będzie z obsługą CD ten tryb.
WoocashACN
1. Czy czasem przy odpalaniu nie możesz nacisnąć F12 i uzyskać "One Time Boot Menu" i wybrać żeby się zbootował z CD ?

2. Jeśli nie to to może wystarczy zdjąć flagę "active" z partycji systemowej i system się nie uruchomi.

3. Jak już nic nie pomoże to mogę ci wysłać obraz dyskietki która emuluje bios i pozwala uruchomić z CD kompa który nigdy z CD nie umiał się zbootować.
DiTOX
A nie można zresetować biosu i ustawiać sobie dowoli bez żadnych haseł huh.gif
Dosiek
@Ace, nie robie tego na tym kompie na szczęcie biggrin.gif Sciągnąłem i wypaliłem Hirens, sciągam teraz Partition Magica.

@POSTMAN próbowałem i nie moge formata zapuścic.

@Woo, żaden F niestety nie odpala tego menu sad.gif Sproóbje jeszcze z Partition magiciem narazie.

@DiTOX - nie chce zabardzo laptopa rozkręcać

Jakiego partiotion magica miałem scięgnąć??
PowerQuest czy Norton??

Bo sciągnąłem Nortona i ma rozszerzenie 7z ciach.gif co to jes ??

@Ace najpierw pytam potem szukam ciach.gif już znalazłem program 7-zip biggrin.gif
Ace McCloud
powerquest zostal wykupiony przez nortona (jak dobzre pamietam)...
I moj ostatni PM to wersjachyba 8 smile.gif..
a 7z to jakis darmowy format kompresji wink.gif -> winzip powinien sobie z nim poradzic (chyba) smile.gif
aLbeRtZ
7z jest programem do pakowania plikow jak rar, zip, arj ...

shhhhh za pozno cry.gif
Dosiek
Po ściągnieciu PM troszke sie zdenerwowałem bo był po niemiecku, a niestety mam zerowe pojęcie o nim sad.gif Jedenak ze słownikiem jakoś udało mi się chyba usunąć partycję. Teraz po uruchomieniu kompa po załadowaniu biosu wyskuje mi:

strike F1 to retry boot, F2 for setup utility

Słysze jak CDrom pracuje ale nic się nie dzieje sad.gif Płytki z winem są napewno dobre.

Więc albo stacje dyskietek będe musiał sobie załatwić, bo nie wiem co inego moge zrobić. Może z dyskietki by ruszył.
Auxiliaris
A płytka Hirensa też nie startuje?... płyta z Win98 nie była samostartująca tu potrzeba dyskietke (tak mi sie wydaje), dopiero od WinME, jak Hirens nie startuje to jest jakiś inny problem.

Dell BIOS Password. Reset procedure. możliwe że tam znajdziesz odpowiedź
Dosiek
Co do tej stronki Pitol to jakoś nie widze tego laptopa w częsciech. Żeby on był tylko mój...

Zauważyłem u siebie w laptopie coś ciekawego: Botuje sie z płyty, ale tylko jak dysk jest wyjęty.

Jak uruchomie kompa z hirens i dopiero włoże dysk to niestety programy z hirens juz dysku nie widzą sad.gif

Jutro będe miał stacje dyskietek więc problem powinien się rozwiązać.

Dzięki za pomoc bier.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.