Podzielę się z Wami moim ustawieniem sieci.
Zaczeło się od specjalistów... skończyło na próbach i studiowaniu książek.

PROBLEM: Mam modem kablowy na USB z wyjściem RJ-45 (motorola 4200), jedną kartę sieciową, dwa komputery + laptop z sieciówką. Wszystko musi działać niezależnie. Do tego laptop ma stałe IP w pracy. Problem w tym, że choć wykupiłem u operatora trzy terminale, okazało się, że muszę wykupić stałe IP (jakieś 20 zł dla każdego kompa miesięcznie).
Sieć będzie działać na zmiennym IP

ROZWIĄZANIE:
Po pierwsze - kupić hub/switch na 4 lub 5 wtyków. Jest to znacznie tańsze od stawiania serwera.
Konfiguracja sieci: do komputera stojącego najbliżej kabla podłączyłem modem kablowy na USB, następnie na skętce z modemu kablowego do switcha, ze switcha do drugiego stacjonarnego i do laptopa.

Następnie konfigurcja kompów:
- Na wszystkich WinXP (nie koniecznie ale wygodnie).
- Wszędzie ustawiłem protokół TCPIP (automatyczny) oraz dodatkowo zainstalowałem protokół IPX/SPX/NetBIOS
- Dzielenie plików i drukarek ustawiłem tylko dla NetBIOS'a , to dla bezpieczeństwa i zmniejszenia konfliktów.
- Firewall - dla każdego kompa osobny, ten z windowsa jest do bani więc go nie instalujemy, na laptopie używam ZoneAlarm a na pozostałych Kerio (co ciekawe na laptopie Kerio wprowadzał błędy i zwisy a ZA na stacjonarnych)

Jak to działa ??
Kompy korzystają z sieci na protokole TCPIP a widzą siebie na NetBIOS, transfer 100 mbit/s (tylko przez ten na USB idzie 1 mega, aby było 100 musiałbym zainwestować w zakup drugiej sieciówki). PROSTE

Teraz tylko podłączenie laptopa w pracy. Na nieszczęście serwer nie przypisuje IP automatycznie, trzeba to zrobić ręcznie.
PROBLEM: Nie mogę ustawić ręcznie bo w domu mam inne IP i w dodatku dynamiczne.
ROZWIĄZANIE: Ustawiam IP na automatyczne i dodatkowo w zakładce "alternate configuration" wpisuje wszystkie ustawienia ręcznie. Problem rozwiązany, choć w pracy muszę czekać 60 sekund na próby łączenia przez automat zanim nie załapie ręcznie, ale w tym czasie wstawiam kawę smile.gif

Myśle że może się przydać paru osobom, jak pytałem to nikt nie wiedział jak mój problem rozwiązać. smiley13.gif